Ana SayfaPiyasaYatırımcının İş Bankası ve Bank Asya merakı---

Yatırımcının İş Bankası ve Bank Asya merakı

1 / 2
Yatırımcının İş Bankası ve Bank Asya merakı
20 Mart 2015 - 09:32 www.borsagundem.com

TEMETTÜYÜ HESAPLARKEN BAĞLADIĞINIZ NAKDİ GÖZ ARDI ETMEYİN
SORU (1) -
İşku’un İş Bankası C veya diğer İş Bankası hisselerinden farkı nedir? Daha fazla temettü geliri elde eder miyim? Yatırım olarak ne dersiniz?
Leader Conder

CEVAP
- İş Bankası’nın sermayesi 4,5 milyar TL olup sermayesi A, B ve C olmak üzere  üç gruba ayrılmış bulunuyor. Bu gruplardan ayrı  olarak bir de kurucu hisseler bulunmakta. Bu hisse gruplarından A ve B grubu paylar ile kurucu hisselerin bazı imtiyazları bulunuyor.  1 Kuruş nominal değerde A Grubu paylar, bedelsiz sermaye artırımı durumunda 20 kat pay alım hakkına sahip bulunuyor. Aynı şekilde bedeli sermaye artırımı halinde rüçhan hakkı kullanımında 20 kat hak kullanımına sahipler. Öte yandan 1 kuruş nominal değerli B Grubu paylar, daha düşük nominal değere sahip olmasına rağmen, her biri 4 kuruş nominal değerdeki C Grubu paylar ile aynı haklara sahip bulunmakta.
Ayrıca, A ve B Grubu payların kâr dağıtımında da imtiyazları bulunuyor. Söz konusu imtiyaz çerçevesinde 2014 yılı faaliyetlerine yönelik olarak Şirketin Yönetim Kurulu aldığı karar çerçevesinde C Grubu paylara brüt yüzde 15,53,  A Grubu paylara brüt yüzde 28,88 ve  B Grubu paylara brüt yüzde 17,44 oranında temettü dağıtacak. Diğer taraftan sahip olduğu imtiyaz çerçevesinde İş Bankası Kurucu hisseleri de 2014 faaliyet yılına yönelik olarak  kârdan brüt yüzde 159 oranında pay alacak.   
Mevcut  oranlar göz önüne alındığında en yüksek temettü getirisinin İş Bankası Kurucu hisselerine ait olduğu görülmekte. Bu itibarla söz konusu hisselerin sahipleri diğer hisse sahiplerine oranla daha fazla kâr payı almaktadır. Ancak bu noktada bir hatırlatmada bulunmak isteriz. Birim pay başına daha fazla temettü almakla birlikte Kurucu hisselerin fiyatının yüksek olduğunu, bu itibarla bağlanan sermayenin hayli yüksek olduğunu göz ardı etmemeli. Temettü hesabı yapılırken bağlanan sermayeye göre getirisinin hesaplanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)