Ana SayfaPiyasaYatırımcının Kiler merakı---

Yatırımcının Kiler merakı

4 / 11
Yatırımcının Kiler merakı
05 Mart 2014 - 14:39 www.borsagundem.com

BİLANÇOLARI ŞİŞİREN BİRLEŞMELERE ALDANMAYIN 
 
SORU- Sizden ricam Işıklar Yatırım Holding hakkında bilgi vermeniz. Birleşme kararı şirketi nasıl etkiler? Ortalama fiyatı ne olur? Fiyatı neye göre baz alınır. 
Muzaffer Ekinci

CEVAP- Birleşmeler bir şirkete sinerji verecekse, faaliyetini geliştirecekse anlamlıdır. Aksi takdirde sadece kağıt üzerinde gerçekleşen birleşmeler bilançoların şişmesinden öte gitmeyeceği gibi yatırımcısına da herhangi bir kazanç sağlamaz. Olsa olsa fiktif hareketlere neden olabilir ki bunlar da geçici hareketlerdir.
Işıklar Grubu’ndaki birleşmeleri de aynı perspektif ile değerlendirmekte fayda var. Grup şimdilerde birleşmelerle şirketlerin rakamsal verilerini şişiriyor. Ancak reel olarak toplam faaliyette bir gelişme söz konusu değil. Işıklar Holding son olarak 14 Şubat günü yaptığı açıklamayla Işıklar Enerji ve Yapı Holding’i bünyesine katmak suretiyle birleşmeye gideceğini duyurdu. Birleşme her iki firmanın yıl sonu bilançoları baz alınarak gerçekleştirilecek. Birleşme sonrası hissenin fiyatının ne olacağı şimdilik netlik kazanmış değil. Bu daha ziyade her iki firmanın bilanço büyüklüklerine göre tespit edilecek. Yönetim Kurulu ise birleşme nedeniyle ayrılma hakkını kullanacak ortakların 0,47 TL’den bu haklarını kullanması yönünde karar aldı. Bunun için ayrılan toplam bütçe ise yaklaşık 233 bin TL. Ayrılma maliyetinin bu tutarı aşması halinde ise birleşme işleminden vazgeçilecek. Diğer taraftan Şirket, birleşme öncesinde Usaş’ta sahip olduğu paylarını, borcu nedeniyle Işıklar Enerji ve Yapı Holding’e devredecek.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • osman ilhan 08 Mart 2014 14:16

    bu köşede yazılanları dikkatlıce izliyorum vede çok begeniyorum daha çok hisse senedi hakkında yazsanız daha çok seviniriz saygılarımla

  • lütfen bilgi desteği.06 Mart 2014 17:46

    Bu tür özel bilgilendirmeler için emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Yatırımcı bilinçlenmesi adına güzel bir iş yapıyorsunuz. 2011 yılında halka açılırken yeterince talep gelmediği için patronun senedini satamayan ütopya, yatırımcıyı bilanço oyunu ile kandırmak için oteline 3 kez ekspertiz yaptırdı ve kağıt üzerinde defter değerini 2 liradan 4.50 TL ye yükseltti. Hatta % 375 bedelsiz vereceğim diye haber yaptı ve SPK ya başvurdu. SPK Red etti. Bu arada patron % 375 bedelsiz vereceğim diye halka arzda satamadığı 4.5 milyon lotu sattırdı. Borsagündem in sürekli vurgu yaptığı Danışman ve Finans mühendisleri marifetleri ile oldu bunlar. Normalde halka açılmış bir şirketin YMM si ve Bağımsız Deneticisi, şirketin mali çalışanları TTK daki mevzuatı bilememesi ve Gayrimenkul Değerlemeden, Sermaye arttırımı yapılamayacağını bilmesi gerekiyordu. Şirketin açıkladığı hiçbir YMM raporuna, Bağımsız denetime güvenemiyoruz. Otelin gelirleri, ay ay doluluk oranları ile takip edildi, beyan edilen cirolar eksik çıkıyor. Bilançoda her dönem kalemler arası taransferler yapılarak takip edilebilirliği kaybedilip, ince iş çevriliyor. Buşekilde giderse şirket gözaltı pazarına da gider, batar da. Bu konuda yorumunuzu rica ediyoruz

  • kent06 Mart 2014 15:04

    kent gıda da farklı bir durum yok c gurubuna girdikten sonra maalesef sürekli zarar açıklıyor kim dur diyecek buna

  • IŞIKLAR YATIRIM HOLDİNG05 Mart 2014 16:36

    AL GÜLÜM VER GÜLÜM.AKLI SIRA FARKLIYMIŞ GİBİ.ISYHO İLE TUTMAZSA IEYHO İLE DEVAM.BUNLARDA HER TÜRLÜ OYUN TEZGAH VAR

  • ersin 0605 Mart 2014 16:23

    ne var bunda bir zamanlarda herkes 1 kazanırken buda 5 kazanıyordu bu iş böyle

  • zor bir yıl geçecek.05 Mart 2014 15:12

    hisse alırken borsanın olası bir yıl içindeki olacağına bakmalısınız iki seçim var dışarda fed dolarları geri çekmekte,kur farklarından şirketler zarar yazacak,karlar düşecek,rusya,vr diğer zorlu konular da cabası ise tüm bu veriler bir yıl borsada büyük ridk barındırmakta en doğrusu nakde geçip bir yıl başka seçeneklerden para kazanmak veya para kaybetmemek de kazanç sayılacak bir yıl içinde.