Ana SayfaPiyasaTemettü hisseleri yatırımcıya kazandırıyor---

Temettü hisseleri yatırımcıya kazandırıyor

2 / 3
Temettü hisseleri yatırımcıya kazandırıyor
26 Mart 2018 - 11:10 www.borsagundem.com

TEMETTÜDE DURUM NASIL?

Bu süreçte portföy ve hisse tercihleri de önem kazanıyor. Biz de hisse seçimlerinde etkili olan ilk çeyrek bilanço beklentilerini ve temettülerdeki tabloyu analiz ettik. Temettü, şirketin bir yıllık faaliyet dönemindeki net kârından pay sahiplerine dağıttığı kâr payı anlamına geliyor. Uzmanlar, bir şirketin düzenli temettü dağıtmasının ve temettü veriminin yüksek olmasının, sonraki dönemler için olumlu kârlılığa işaret ettiğini kaydediyor. Bu da şirketin mali yapısının güçlü olduğu anlamına geliyor.

'TEMETTÜ LİDERLERİ'

28 Ocak 2018 tarihli dergimizin 'Temettü liderleri' başlıklı kapak haberinde, 2012-2017 dönemini kapsayan beş yılın tamamında ya da dördünde düzenli olarak temettü dağıtan 69 şirketin tablosuna yer vermiştik. Bu yıl için bu hisselerde temettü beklentisinin yüksek olduğu öngörüsünü paylaşmıştık. Bu haftaki haberimizin tablosunda ise bu şirketlerin 19 Mart itibarıyla 2017 yılı kârından dağıtacağı kesinleşen brüt temettü oranlarına yer verdik.

Tablodaki 69 şirketten 51'i bu yıl temettü dağıttı veya dağıtacak. Geriye kalan 18 şirketten altısı temettü ödemeyeceğini bildirirken 12'si henüz açıklama yapmadı. Ancak 2017 yıl sonu bilançolarının 12 Mart'ta tamamlandığını, şirketlerin kârın düşük veya yatırım için değerlendirilecek olması gibi etmenlerin de temettü dağıtmamada etkili olduğunu söylüyor. Erkan, "Erdemir, 2017'de bu nedenle temettü ödemedi. THY 2013'ten, Kardemir 2015'ten beri temettü dağıtmıyor" diyor. Enver Erkan, normalde düzenli temettü politikası olan Türk Telekom'un en son 30 Mayıs 2016'da temettü dağıttığını, 2017'de Saudi Oger sıkıntıları nedeniyle temettü dağıtmadığını da sözlerine ekliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)