Ana SayfaPiyasaYeni haftada borsa ve doların gözü iki kritik haberde---

Yeni haftada borsa ve doların gözü iki kritik haberde

1 / 5
Yeni haftada borsa ve doların gözü iki kritik haberde
14 Ocak 2018 - 11:55 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Bu hafta borsa yatırımcısını üzdü, altın ve döviz ise kazandırdı. En yüksek getiriyi yüzde 1,39 ile gram altın sağladı. Euro ise yüzde 1,31 değer kazandı. BIST 100 endeksi, hafta içinde en yüksek 117.783,70, en düşük ise 112.884,40 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,71'lik azalışla 114.644,62 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,71 kaybettirdi. 

YATIRIMCININ ZAFERİ 

Haftanın önemli gelişmesi “Anel Telekom’da yatırımcının zaferi”ydi. 25 Aralık’ta gönderilen, “Hisse zararda, şirket kötü yönetiliyor, iştirak peşkeş çekilmek isteniyor, yönetim istifa etmeli, hemen Olağanüstü Genel Kurul toplanmalı” ihtarnamesine Şirket’ten yanıt geldi. Olağanüstü Genel Kurul 9 Şubat’ta toplanıyor… 

4.7 MİLYAR DOLARLIK KREDİ KRİZİ 

Finans piyasalarına ise ‘banka bilançoları’nda yaşanan ‘Türk Telekom hasarı’ damgasını vurdu. Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası OTAŞ kredisini ‘yakın izleme’ye aldıklarını duyurdu. Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ), yüzde 55 Türk Telekom hissesini teminat göstererek 2013 yılında aldığı 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi geri ödeyemiyor. Şimdi ise şu soru yanıtını bekliyor: Bundan sonra ne olacak? 

HEDEF 2053 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan THY’ye büyük destek… Erdoğan, 2053’ü işaret ederek, "THY'nin 2023 hedeflerine ulaşacağına eminim. Şirket yöneticilerine 2053 hedefleri için kolları sıvamalarını tavsiye ediyorum. Yeni havalimanıyla, THY'yi dünyanın en geniş uçak filosuna sahip şirketi haline getirmek hedefimiz olmalı" dedi. 

A GRUBU TUTUKLAMA 

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Bank Asya’da ticari ve idari karar almada yetki ve oy hakkı bulunan A Grubu hissedarlarına yönelik düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 49 kişiden 24’ü tutuklandı. 

BOEING UÇTU, FACEBOOK ÇAKILDI 

New York Borsası’nda ise endeksler, haftanın son işlem gününü rekor seviyelerden tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 2, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 2, Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 1,7 prim yaptı. Hafta ortasında ise ABD'li savunma devi ve uçak üreticisi Boeing'in hisse başına değeri yüzde 2,4 artışla 328,12 puana ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandı. 

Buna karşılık sosyal medya devi Facebook'un iki hafta içinde yenileneceği ve haber kaynağının tamamen değişeceğini açıklamasının ardından hisseleri adeta çakıldı; yaşanan kayıp yüzde 6. 

TOKYO’DA MORALLER BOZUK 

Japonya borsasında kan kaybı; hisseler, güçlü Yen’in etkisiyle yaklaşık bir ayın en sert düşüşünü kaydetti. Tokyo, kapanışta yüzde 0.6 eksiyle 1,876 puan seviyesine geriledi. Endeks haftalık bazda yüzde 0.2 zararda. 

FED’CİLER YİNE KONUŞTU! 

ABD Merkez Bankası Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, ülke ekonomisinin aşırı ısınma tehlikesi içinde olduğunu öne sürerek, bankanın bunu önlemek için bu yıl en az 3 kez faiz artırması gerektiğini söyledi. New York Fed Başkanı Dudley de faiz artışlarına verdiği desteği sürdüreceğini ifade etti. Bu arada çok tartışılan vergi reformu yasasını da övmekten geri kalmadı! Yapılması planlanan vergi kesintilerinin büyük bölümünün kurumsal sektör ve yüksek gelirli hanelerin büyümesine neden olacağını ifade eden Dudley, "Demek ki vergi kesintilerinin büyük kısmı tasarrufa ayrılacak yani harcanmayacak" dedi. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)