Ana SayfaPiyasaYeni haftada borsada şok beklenti, dolarda hedef seviye ne---

Yeni haftada borsada şok beklenti, dolarda hedef seviye ne

3 / 3
Yeni haftada borsada şok beklenti, dolarda hedef seviye ne
04 Şubat 2018 - 10:10 www.borsagundem.com

FED ÜYELERİNİN KONUŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ

UĞUR BOZKURT - ALAN YATIRIM / ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI 

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta, FED’in kullandığı politika dilinde enflasyon konusunda hafif şahinleşmesi paralelinde Mart ayında FED’in faiz artırım olasılıklarının artması, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükselişin piyasaları rahatsız etmesi ve küresel ölçekte bazı büyük şirket bilançolarının beklentileri karşılayamaması nedeniyle global risk alma iştahında azalma gözlenmesi eşliğinde negatif seyir izledi. Ayrıca geçtiğimiz hafta ekonomik gündem olarak yurtiçinde yılın ilk enflasyon Raporu ve Ocak ayı imalat PMI, ABD’de ise FED toplantısı ve istihdam verileri takip edildi. 

* Yılın ilk enflasyon raporu sunumunda TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, sıkı duruşun enflasyonda belirgin iyileşme görülene kadar kararlılıkla süreceğini belirtirken, bir önceki enflasyon raporunda %7,0 olarak belirtilen 2018 hedeflenen enflasyon rakamının %7,9 olarak yukarı revize edildiğini söyledi.

* Yurtiçinde Ocak ayı imalat PMI geçen aya göre hafif yükselerek güçlü seyrini korudu ve 55,7 olarak gerçekleşti.

* FED piyasa beklentilerine paralel olarak %1,50 olan politika faizinde değişikliğe gitmedi. Toplantı metninde ise, enflasyon beklentilerinin 2018 yılında yükseleceği ve orta vadede yaklaşık %2'de denge bulacağı, büyüme ve istihdam piyasasının sağlam olduğu belirtildi.

* ABD’de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde olarak 200 bin kişi, ortalama saatlik kazançların ise beklentilerin hafif üzerinde olarak aylık bazda %0,3, yıllık bazda %2,9 artış gösterdi.

Bu hafta içerisinde gündem olarak, yurtiçinde Ocak ayı enflasyon ve sanayi üretimi, ABD’de FED üyelerinin konuşmaları, İngiltere’de ise merkez bankası toplantısı ve faiz oranı kararı izlenilecek. Piyasa beklentisi, yurtiçinde enflasyonun aylık bazda %1,36, yıllık bazda ise %10,72 artış göstermesi yönünde. Biz de, geçen hafta içerisinde İTO’nun açıkladığı olumlu İstanbul enflasyon rakamı paralelinde Türkiye geneli enflasyonunda yıllık bazda gerilemenin devam edeceğini ve %10,0-%10,5 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. FED üyelerinin de konuşmalarının yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şahin açıklamalar faiz artırım olasılıklarının daha da yükselmesine ve 4 faiz artırımı fiyatlamalarına doğru geçişe neden olabilir. BIST 100 Endeksi’nin ise hafta genelinde, küresel tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş, yurtiçinde özellikle banka bilançolarına yönelik beklentilerin sona ermesi ve global risk iştahında yaşanan bozulma eşliğinde negatif seyrini sürdürmesini beklemekteyiz.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali04 Şubat 2018 19:42

    Pekçok (8= civarı) hisse endeks 60 tan 120 ye geldi, onlar yükselmek yerine düştü, güveni sarstı. Lideri de Emlakkonut oldu!