Ana SayfaPiyasaYeni haftada dönüm noktası 109 bin!---

Yeni haftada dönüm noktası 109 bin!

1 / 3
Yeni haftada dönüm noktası 109 bin!
12 Kasım 2017 - 09:38 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Vize gelişmeleri, Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti ve Suudi Arabistan’da prenslerin de tutuklandığı ‘yolsuzluk operasyonu’, haftaya damgasını vurdu.  

ABD’nin Türk vatandaşlarına sınırlı olarak vize verileceğini açıklaması borsaya tarihi rekor kırdırdı. Yükseliş yüzde 2.58, puan 114 bin 165; haftanın ilk günü bu seviyeden kapandı.

Ancak beş gün böyle geçmedi. İnişler, çıkışlar derken haftalık bazda BİST'te işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 2,11 kaybettirdi. Altın yüzde 0,57 değer kazandı. Dolar da yüzde 0,03 azalışla yatay seyretti. Borsa İstanbul son işlem gününe yüzde 1.18 oranında düşüşle 108 bin 949 puandan veda etti.

ABD VE AVRUPA DA DÜŞÜŞTE! 

Ancak İstinye yalnız değildi! Düşüşe Avrupa borsaları da eşlik etti. STOXX 600 Endeksi cuma gününü yüzde 0.4 oranında kayıpla tamamladı. Sanayi hisselerinde yoğunlaşan satışlar borsalardaki düşüşe öncülük etti. STOXX 600 haftalık bazda ise yüzde 1.9 oranında geriledi.

Ve Amerika. Vergi reformuna yönelik endişeler piyasada etkisini sürdürdü. Haftalık bazda S&P endeksi yüzde 0.2, Dow Jones yüzde 0.5 ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.2 oranında geriledi.

BİST ŞİRKETLERİ KÂR YARIŞINDA 

Bu borsanın bir yüzü. Diğerine gelince…

Yapılan bir araştırmada 2017 yılının üçüncü çeyreğinde Borsa şirketlerinin kâr yarışına girdiği ortaya çıktı. Borsa İstanbul’da yer alan banka dışı şirketlerin net kârı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 93 arttı. BIST 100’de yer alan 64 şirketin toplam net kârı, 6.3 milyar TL’den 12.2 milyara fırladı. Faaliyet kârlarının toplamı da yıllık yüzde 68 artışla 19.3 milyar TL’ye ulaştı.

ŞİMŞEK VE EBRD AÇIKLAMALARI 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel GSYH büyüme oranının bu yıl büyük olasılıkla çift haneli rakamlara ulaşacağını söyledi. 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye için büyüme tahminini keskin şekilde yükselterek yüzde 5,1'e çıkardı. EBRD, 2018 yılında ise büyümenin yüzde 3,5 olmasını bekliyor. Açıklamada, ‘cesur mali teşvikler ve kredilerde büyümenin teşvik edilmesi etkili oldu’ denildi.

S&P’YE GEDİKLİ TEPKİSİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's'un (S&P) 'Yeni Kırılgan Beş'li raporunda Türkiye'nin en kırılgan ülke olarak belirtilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli sert tepki gösterdi. Gedikli, “Türkiye ekonomisine, siyasetine ameliyata müsaade etmeyeceğiz” dedi.

100 BİN -118 BİN 

Yeni haftaya bakacak olursak…

Uzman görüşüne göre 109 bin yeni haftanın en önemli referans noktası olacak. Çıkışta 118 bin işaret edilirken, bu seviyenin altında kalınması halinde, satışların çok sertleşebileceğine dikkat çekiliyor, 100 bine kadar inişi tetikleyebileceği belirtiliyor.

Bir başka görüş de inişi işaret ediyor. Bilanço döneminin sona ermesi ile görülen kar realizasyonları ve Dolar/TL’deki güçlü duruşun devam etmesi paralelinde ‘düşüş eğilimli seyir izlemesinin beklendiği’ ifade ediliyor.

4 TL TEST EDİLEBİLİR 

Dolar/TL’ye gelirce, 3,78-3,85 aralığında yükselen bir eğilime sahip olacağı yönünde vurgu yapılırken söylenen şu: “3,90’ın üzerine çıkılması durumunda 4,00 TL’nin de test edildiğini görebiliriz.” 

CARİ AÇIK NE OLUR? 

Yurt dışı ve yurt içinde yeni haftanın yoğun gündemi içinde en önemli veri eylül ayı cari açık rakamları olacak. Uzman beklentisi 27 milyar dolardan 40 milyar dolar seviyelerine bir yükseliş.  

Borsa gündem piyasaları sordu, uzmanlar konuştu… İşte o yorumlar… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)