Ana SayfaPiyasaYeni haftada nasıl bir piyasa bekleniyor?---

Yeni haftada nasıl bir piyasa bekleniyor?

2 / 6
Yeni haftada nasıl bir piyasa bekleniyor?
15 Ocak 2017 - 07:42 www.borsagundem.com

KUR 3.75-3.70 BÖLGESİNDE FİYATLANABİLİR

MURAT TUFAN / DESTEK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın Perşembe gününün ardından haftanın son günü de haftalık repo ihalesi açmayarak piyasalara “Ben Burdayım” mesajını net şekilde iletmesi, piyasalarda bu hafta konuşulan majör olayların başında geldi. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen yurtiçi enflasyon rakamları ile Dolar/TL’de art arda görülen rekorların ardından, bankaları daha yüksek orandan borçlandırmayı amaçlayan TCMB’nin 24 Ocak’taki faiz kararı, bu gelişmelerden sonra daha da kritik hale geldi. Ayrıca, TCMB’nin kurdaki oynaklığı engelleme amacıyla hafta başında yabancı para zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan indirime gittiğini de hatırlatalım. Bu düzenleme ile piyasaya yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ek likidite sağlanmış oldu. Diğer taraftan da mevduat bankalarının borç alma limitlerini 22 milyar Türk Lirası’na düşürdü. Beklenmedik bu kararların arkasından, ilk etapta kurlarda sınırlı bir geri çekilme görülse de sonrasında piyasanın bu kararları da sindirdiğini gördük. Bundan sonraki süreçte, TCMB’nin kura müdahale için yeni araçları devreye sokup sokmayacağını takip etmeye devam edeceğiz. Bir yandan da 27 Ocak’ta Türkiye ile ilgili değerlendirmede Fitch Ratings’in kararları takip edilecek. Maalesef son açıklamalarında Fitch Ratings yetkilileri, Türkiye’nin notunun düşürülmesi ile ilgili riskler olduğunu belirtti.

Yurtiçi gelişmelerin yanı sıra küresel piyasalardaki gelişmeler de kur hareketlerinde ön plana çıktı. ABD’nin yeni başkanı Donal J. Trump’ın konuşması öncesinde Dolar endeksinde sert yükselişler görülse da yeni başkan mali konular ile ilgili yorumlardan kaçınınca endekste kayıplar görüldü. Diğer taraftan da FED Başkanı Yellen Amerika’daki eğitimcilere kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Para politikasıyla ilgili konulara çok fazla değinmese de, kısa vadede ABD ekonomisinin görünümünde herhangi bir risk görmediğinin altını çizdi. Güçlü isimlerin konuşmaları sonrasında Dolar endeksindeki hareketleri, Trump ile kaybettiklerini Yellen ile kısmen telafi etmeye çalış diye özetlemek mümkün gözüküyor. Gelecek hafta Madame Yellen’ın hem Çarşamba hem de Perşembe gecesi para politikası hakkında konuşma yapacağını ve piyasadaki tüm gözlerin bu konuşmalar da olacağını hatırlatalım.

2017 yılının başından bu yana Dolar/TL kuru yaklaşık olarak %7,5’lik yükseliş gösterdi. Önümüzdeki hafta TCMB’nin yeni araçlar ile kura müdahale etmesi durumunda yıla olumsuz başlayan TL varlıkları için yön değişebilir ve kur 3,75-3,70 bölgesinde fiyatlanabilir. BİST100 endeksi ise kritik 78000 seviyesi üzerinde kaldığı sürece primli seyrini sürdürebilir. Endekste alımların devamında ise 82000-82900 bölgesi hedeflenebilir. Ancak, Merkez Bankamızdan herhangi bir açıklama gelmemesi durumu ile beraber piyasalar şahin bir Yellen görür ise Dolar/TL kuru yeniden 3,85-3,90 bölgesine yerleşebilir.

Piyasanın yakından takip ettiği emtialardan petrolde ise haftalık stoklar bu hafta artış gösterdi. Ayrıca, hafta içinde petrol üretici ülkelerden gelen üretimlerini kısma haberleri petrol fiyatlarında oynaklığı arttırdı. Satışların derinleştiği ham ve brent petrol fiyatlarında haftalık olarak yaklaşık %2 değer kaybı görüldü. Önümüzdeki haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarının kapalı olacağını ve haftalık petrol stokları 1 gün gecikmeli olarak açıklanacağını da bu vesile ile hatırlatmak isteriz.


ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • keyfe keder16 Ocak 2017 17:38

    200 bine yollanırız

  • Tolga Daniş15 Ocak 2017 23:24

    Çok kısa vadede bir düzeltme olsa bile borsa yukarı yapacak inancındayım Birçok şirketin teknik görünümü iyi durumda

  • KILIÇ15 Ocak 2017 21:32

    TL Yİ AÇIGA SATANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMALI.

  • REHA AKINAL15 Ocak 2017 18:45

    Onurcan BAL kardeşime katıiıyorum. USD için arzum 3.65 Endişem 3.80 geçmemeli. 3.10 hayal olur

  • mali15 Ocak 2017 15:57

    Dolar 3.10 kadar düşmeli, düşürülmeli. Döviz değer kazandıkça fakirleşiyoruz. Yatırımlar duruyor. Gençler iş arıyor. İş bulmak için yatırım ve yatımlar konuşulmalı ve birinci gündem maddesi olmalı.