Ana SayfaPiyasaYeni haftada nasıl bir piyasa bekleniyor?---

Yeni haftada nasıl bir piyasa bekleniyor?

3 / 6
Yeni haftada nasıl bir piyasa bekleniyor?
15 Ocak 2017 - 07:42 www.borsagundem.com

ALTIN.. TÜRK LİRASI.. VE TRUMP

BELGİN MAVİŞ / A1 CAPITAL DİREKTÖR

Geçtiğimiz hafta ana gündem maddelerine ve yaşananlara baktığımızda;
Ülkemizin gerek kredi derecelendirme kuruluşları ve gerekse yatırım bankalarının analizleriyle ve de gerekse gelen açıklamalarıyla ekonomik ve yatırım yapılabilir ülke notunun yitirilebilir korkusunu ve Türkiye olarak hem içeride hem de dışarıda terörle vermiş olduğumuz mücadeleyi görmezden gelerek, sözel baskıya maruz bırakıldığımızı görmekteyiz. Bu konularla ilgili olarak, finansal araçlar özellikle de Doların yukarı yönlü hareketlenmesi bir baskı unsuru olarak ön plana çıkmakta.  

Bu stratejik savaşta en ağır darbeyi Türk Lirası yaşarken, yansımaları Merkez Bankası’nı da etkilemekte. Ancak şunu net bir şekilde ifade etmeliyiz ki, TCMB’nin önce zorunlu karşılıklarda yapmış olduğu indirim ve sonrasındaki haftalık repo ihalelerini (2 defa) yapmayarak piyasada Türk Lirasını sıkılaştırırken; bankaları geç likidite penceresine yönlendirdi.

Böylelikle Merkez, stratejik bir hamle yaparak haftalık repo ihalelerinde uyguladığı %8 faiz yerine bankalara geç likidite penceresinden %10 seviyesinde faize yönlendirerek piyasada TL’yi değerli kılarken; paranın dolara yönelmesinin de önüne set çekmiş oldu.

Bu hamleleri sonrasında 3,94 ile zirveyi test eden dolarda hızla gerilemeler yaşadık. Ve 3,94-3,75 hareketini hep birlikte gördük.

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde ise, BIST100 endeksi 77.666 puandan başladığı yükselişini 81.524 seviyesine taşıyarak haftayı yaklaşık %5’e yakın bir yükselişle tamamlarken, Dolar Cuma akşamı itibariyle 3,7593 seviyesine geriledi.

Geçtiğimiz hafta Anayasa görüşmeleri oldukça hararetli ve ilginç olaylara sahne olurken, Anayasa’nın değişecek 18 maddesinden yurtiçi piyasaların kapandığı saat itibariyle 8 madde oylamadan geçti.

Geçtiğimiz haftanın diğer önemli konusu ise, FED Başkanı Yellen’in yaptığı makroekonomik değerlendirmelerdi. Konuşmasının ana fikrine baktığımızda, FED’in 2017 yılı içerisinde yapmayı düşündüğü 3 faiz artırımının önünde ciddi bir engel bulunmadığı vurgusuydu.

Bu durum, Trump’ın geçtiğimiz çarşamba yaptığı açıklamalarda aradığını bulamayan piyasaları, dolar endeksindeki gerileme hareketini başlatması Yellen’ın bu şahin konuşmasıyla dahi yukarı yönlü hareket etmedi. Ve dolar endeksi haftayı 101.390 seviyesinden tamamladı.

Öte yandan, doların hem içeride hem de dışarıda gerilemesiyle emtiada yaşanan yükselme iştahı geçtiğimiz haftanın son günü yerini satışlara bıraktı. Haftanın lideri bize göre gram altın oldu. 151 TL seviyesini gören gram altında hafta 145 TL seviyesinden tamamlandı.

2017 projeksiyonumuzda gram altın ilk 6 aylık dönemde yine gözde ve güvenli yatırım aracı olacaktır bize göre.

Yeni haftada veri akışından ziyade 20 Ocak Cuma günü görevi devralarak başkanlık koltuğuna oturacak Trump, en önemli gelişme bize göre.

Bununla birlikte hafta geneline baktığımızda, pazartesi günü Japonya’dan gelecek olan verilerle haftaya başlarken, Amerikan piyasalarının Martin Luther King Jr. Günü nedeniyle tüm gün tatil olduğunu hatırlatalım.

Haftanın ikinci işlem gününde çarşamba günü;

• İngiltere ve Almanya’dan gelecek olan enflasyon ve ZEW endeksi verilerini takip ederken,

• Almanya enflasyon,

• İngiltere işsizlik,

• Euro Bölgesi enflasyon datalarını takip edeceğiz.

• Yine Çarşamba günü öğleden sonra ABD sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve Bej kitap yakın takibimizde olacaktır.

Cuma gününe geldiğimizde ise, Trump’ın koltuğa oturmasının dışında seçim kampanyaları ve sonrasında sıklıkla uğraştığı Çin verilerine odaklanacağız. Geçtiğimiz ay oldukça yoğun yaşanan sermaye çıkışlarıyla gündeme gelen Çin’de büyüme rakamı, sanayi üretimi bizim için oldukça önemli olacaktır.

Yeni haftaya brent petrolde 55.55 dolar seviyesinden başlarken, dolar/ons cinsinden altında ise 1200 dDoların altında 1195 seviyesinden başlıyoruz.

Bu haftanın genelinde önemli rehberlerimiz, Türk Lirası.. TCMB’nın atacağı adımlar ya da aksiyonlar.. dolar endeksi.. Euro/dolar paritesi ve doların seyri.. olacaktır.


ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • keyfe keder16 Ocak 2017 17:38

    200 bine yollanırız

  • Tolga Daniş15 Ocak 2017 23:24

    Çok kısa vadede bir düzeltme olsa bile borsa yukarı yapacak inancındayım Birçok şirketin teknik görünümü iyi durumda

  • KILIÇ15 Ocak 2017 21:32

    TL Yİ AÇIGA SATANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMALI.

  • REHA AKINAL15 Ocak 2017 18:45

    Onurcan BAL kardeşime katıiıyorum. USD için arzum 3.65 Endişem 3.80 geçmemeli. 3.10 hayal olur

  • mali15 Ocak 2017 15:57

    Dolar 3.10 kadar düşmeli, düşürülmeli. Döviz değer kazandıkça fakirleşiyoruz. Yatırımlar duruyor. Gençler iş arıyor. İş bulmak için yatırım ve yatımlar konuşulmalı ve birinci gündem maddesi olmalı.