Ana SayfaPiyasaYeni haftada nasıl bir piyasa olacak?---

Yeni haftada nasıl bir piyasa olacak?

3 / 7
Yeni haftada nasıl bir piyasa olacak?
08 Ocak 2017 - 08:04 www.borsagundem.com

BİZ KARA TESLİM OLDUK, YA BORSA?

BELGİN MAVİŞ / A1 CAPITAL DİREKTÖR 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde, Amerika’dan merakla beklenen tarım dışı istihdam verisi beklentinin aksine (Beklenti: 170bin) düşük gelmesine rağmen, özellikle ortalama saatlik kazançlar verisinin beklentinin üzerinde gelmesi ve bu hafta cuma günü Amerika tarafından gelecek olan enflasyon ve perakende satışlar verilerinin de pozitif yönde etkileyeceğine dair beklentiler; doların hem içeride hem de yurt dışı piyasalarda yükselmesini sağlayan başlıca unsurlar oldu. 

Piyasanın bu şekilde tepki vermesindeki bir diğer önemli nedense, FED’in Ocak ayı dâhil olmak üzere (bu ayki toplantı tarihi 31 Ocak-1 Şubat) son toplantısında vurgulamış olduğu 2017’de “3 faiz artırımı yaparız.” söylemini gerçekleştirebilme ihtimali, hisse senedi piyasalarında satışları beraberinde getirdi. 

Bundan sonraki süreçte, tarım dışı istihdam verisinden ziyade, ortalama saatlik kazançlar, perakende satışlar, kişisel gelir ve harcamalar ve enflasyon datalarının Amerika tarafında takip edeceğiz. 

Bununla birlikte, yeni haftada içerde pazartesi saat 10.00’da sanayi üretimi ve Euro Bölgesi Kasım ayı işsizlik oranı (saat 13.00’da); saat 18.00’de ise ABD’de Conference Board (CB) İstihdam Trend Endeksi yeni haftanın ilk gününde takip edeceğimiz veriler olacaktır. 

Öte yandan, son dönemde Çin’de yabancı yatırımlarının azalması ve Yuan ve Yen’deki yaşanan sert hareketlerin nedeni olarak yatırımcıların Çin’den kaçtığına dair haberler dolayısıyla, bunları biraz daha farklı gözle takip edeceğimiz Almanya ihracat-ithalat ve sanayi üretimi ile birlikte, yine Almanya ticaret dengesi de haftanın ilk günü izleyeceğimiz önemli datalar olacaktır. 

Almanya’nın yatırımlarının büyük bir yüzdesini Çin’e kaydırması sonrası, Çin ve Almanya değerlendirmelerini aynı bakış açısı ile yapmamız daha doğru bir strateji olacaktır. 

Haftanın diğer önemli verileri ise, 11 Ocak çarşamba günü içeride açıklanacak olan cari açık rakamımız, perşembe günü açıklanacak olan Euro Bölgesi sanayi üretimi ve Almanya büyümesi olacaktır. 

Data açısından daha yakın takip edeceğimiz gün ise 13 Ocak cuma olacaktır. Özellikle cuma günü saat 16.30’da ABD tarafından gelecek olan çekirdek üretici fiyatları endeksi (Aylık ve yıllık rakamları) ve Aralık ayı perakende satış verisi bizim için oldukça önemli veriler olacaktır. 

Genel anlamda Amerikan datalarına baktığımızda, 20 Ocakta Trump’ın başkanlık koltuğuna oturuncaya kadarki süreç içerisinde, Amerikan ekonomisindeki iyileşmeyi daha net gözler önüne serecek gibi gözükmekte. 

Öte yandan, doların hem içeride hem de dışarıda diğer para birimleri karşısında değer kazanımları bu hafta da devam edebilir. Özellikle dolar endeksinin 101.000 - 103.000 bandındaki hareketliliği, hisse senedi piyasalarında satış baskısını artırmaya devam ediyor. 

Bununla birlikte TCMB’nin açıkladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, 26-30 Aralık haftasında yurtdışı yerleşikler 30 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken 101 milyon dolarlık DİBS alımı gerçekleştirdi. 

Yeni haftaya bu haberler sonrasında Borsa İstanbul’da yabancı oranı %63,17 seviyesinden başlıyoruz. 

Rekora doymayan gram altında ise 135 TL’nin üzerindeki ataklar başarılı oldu ve yeni haftaya 137.200 TL seviyesinden başlıyoruz. 

Diğer yandan petrol fiyatlarının ham petrolde 54 dolar, brent petrolde ise 57 dolar seviyesindeki hareketliliği, arzın kısılması kararı sonrasında devam ediyor. 

Tarım dışı istihdam verisi sonrasında, Amerikan hazine tahvillerindeki geri çekilme dikkat çekiciydi. Bu hafta iç gündemde terörle mücadele, anayasayla ilgili gelişmeler, bu hafta önümüzdeki haftayı işaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun anayasaya dair yapacağı açıklamalar piyasalar tarafından son derece dikkatli takip edilecektir. 

77.100 seviyesinden yeni haftaya başlıyoruz. Yukarı yönlü hareketlenmelerde 77.777 hedef seviyemizi görme ihtimali doların seyrine bağlı olacaktır. Geri çekilmelerde 76.100 destek konumunu sürdürecektir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)