Ana SayfaPiyasaYeni haftada nasıl bir piyasa olacak?---

Yeni haftada nasıl bir piyasa olacak?

6 / 7
Yeni haftada nasıl bir piyasa olacak?
08 Ocak 2017 - 08:04 www.borsagundem.com

PİYASALAR ÜZERİNDE FITCH BASKISI HİSSEDİLİYOR

EDA ÖNDER ÖZTÜRK / ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz hafta hem yurt içinde hem de yurt dışında gündeme konu olan veri akışına ilişkin piyasaların hassasiyet gösterdiği bir hafta oldu. Fed’in Aralık ayında gerçekleştirmiş olduğu toplantıya ilişkin yayınlanan tutanaklar sonrası Trump dönemine ilişkin belirsizliklerin fiyatlamalara dahil olması dolar cephesinde kar satışlarını beraberinde getirdi. Dolar cephesinde kar satışlarını gelişmekte olan ülke kurları yükseliş fırsatı olarak değerlendirse de, Türk Lirası’nın söz konusu kitlesel harekete iştiraki çok kısa süreli oldu. Yurt içinde hafta başında açıklanan ve beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan Aralık ayı enflasyon verilerinin ardından, 24 Ocak’ta TCMB’nin gerçekleştireceği toplantıya ilişkin faiz tartışmaları Türk Lirası cinsinden varlıklar üzerinde oluşturduğu baskının bu hafta da devam etmesi beklenebilir. Ülke genelinde yüksek enflasyon ve büyüme sorunsalının birlikte yaşanması nedeniyle Merkez’in Ocak ayında alacağı kararların önemini artmış durumda. 

Bununla birlikte 27 Ocak’ta uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin piyasalar üzerindeki baskısı erkenden hissedilmeye başlandı. Yurt içinde siyaset sahnesinde yaşananlar, büyüme ve enflasyon sarmalına dair sorunlar nedeniyle Fitch’in ülkemizin kredi notunu indirebileceği telaffuz edilmeye başlandı. Not indirimi baskısının fiyatların içerisinde girmeye başlaması da USDTRY paritesinde yeni rekorları beraberinde getirdi. Bu sebeple Ocak ayı sonuna kadar Türk Lirası cinsinden varlıklar cephesinde hareketliliğin sürmesini bekleyebiliriz. 

Yurt dışında ise haftanın genelinde sakin seyir izleyen dolar, haftanın son işlem gününde açıklanan Aralık ayı istihdam raporunda ücretlerde görülen artışın ABD enflasyonunda artış beklentisini tetiklemesi nedeniyle yeniden yönünü yukarıya çevirdi. Bizleri bekleyen haftada ABD’de makro gündem sakin olup, dolar endeksinde 102 seviyesinin üzerinde kalıcı hareketler görmemiz durumunda dolar cephesinde güçlenmenin devamı gelebilir. 

Petrol cephesinde ise yakın dönemde petrol fiyatının 50$ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması sonrası ABD’de petrol üreticilerinin üretim yapmalarının karlı hale gelmeleri nedeniyle bundan sonraki haftalarda açıklanacak olan haftalık petrol stok verileri petrol fiyatlarında etkisini artırabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)