Ana SayfaPiyasaYeni haftada piyasalarda beklentiler ne?---

Yeni haftada piyasalarda beklentiler ne?

3 / 6
Yeni haftada piyasalarda beklentiler ne?
18 Aralık 2016 - 08:30 www.borsagundem.com

FAİZDE FİYAT HAREKETLERİ GÖRÜLEBİLİR

AYSUN GÖKSU / DESTEK YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI

Önceki hafta piyasaları etkisi altına alan Amerika Merkez Bankası (FED)’nın faiz politikasına dair gelişmelerin yeni haftada da etkisini sürdürmesi beklenebilir. Özellikle piyasaların Trump etkisiyle FED’in gelecek yıl için belirlediği üç faiz artışı hedefine ulaşabileceği yönünde beklentiler mevcut. Dolayısıyla bu beklentinin korunması doların küresel güçte değer kazanımını destekleyebilir. Ayrıca, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin dondurulmayacağı yönündeki gelişmenin TL varlıklarını desteklediğini de belirtmekte fayda var. Gelecek hafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın yapacağı toplantıda vereceği faiz kararı TL varlıkları açısından önem taşımaktadır.

FED’in faiz artırımı hedefini yükseltmesine rağmen piyasalarda korkulan oynaklığın yaşanmadığını görüyoruz. Küresel piyasaların daha çok Trump politikalarının etkisini izlemek üzere “bekle gör” stratejisi izlediğini belirtmekte fayda var. FED’in şahin tutumuna rağmen kurda agresif fiyatlamaların görülmemesi TCMB’nin bu toplantıyı pas geçebileceği ihtimalini de güçlendiriyor diyebiliriz. Bankanın düşen tansiyonla birlikte faizlerde bir değişikliğe gitmemesi halinde toplantı metninin detaylarını takip edeceğiz.

 Hatırlanacağı üzere başkan Çetinkaya “2017 Yılında Para ve Kur Politikası” sunumunda gelecek yıl para politikasının temkinli ve sıkı duruşuna devam edeceğini ve politikaların enflasyon oranına göre şekilleneceğini ifade etmişti. Bu yapılacak toplantıda da piyasaya sıkı duruş mesajlarının verilmesi halinde TL varlıklarında pozitif fiyatlama görebiliriz. Kurda 3,5000 önemli eşiğinin altında görülebilecek fiyatlamalarda geri çekilme isteği sürebilir. Öte yandan, ABD büyüme ve kişisel harcamalar (PCE) verileri de kur tarafında yakından izlenecek önemli gelişmeler arasında yer alıyor.

 Hafta içerisinde yatay bir görünüm sergileyen gösterge faiz ise, yeni haftada yüzde 10,50-11,50 bandı arasında fiyat hareketleri görebiliriz. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretimi kısma konusunda uzlaşıya varması petrol fiyatlarında önemli yükselişlere neden olmuştu. Ancak teknik düzeltmenin yanında dolardaki değer kazancının baskıladığı petrolde yeni haftada stok verileri takip edilecek. Stoklarda azalma görülmesi fiyatlarda tekrar yukarı yönlü hareketin görülmesinde etkili olabilir. Brent petrolde 43 dolar ve ham petrolde 49.60 seviyeleri üzerinde kalındığı takdirde yükseliş isteğinin sürebileceğini belirtelim.


ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Aralık 2016 20:13

    2017ORTALARINDA BEKLENTİLERİM EMLAK SEKTÖRÜNDE ÇÖKÜŞ OLACAK, DOLAR 2900 TL, ÇEYREK 140 TL, BORSA DOKSANBİNLERDE

  • BORSACI 18 Aralık 2016 19:52

    GELECEKTE BORSADAN ÜMİTLİYİM ÇÜNKÜ DİGER YATRIM ARAÇLARI TAVANDA OLUP BORSAYI ÇOK UCUZ GÖRÜYORUM.

  • Trabzonlu18 Aralık 2016 15:40

    TRnin hayali merkez bankasının hayalı analizler ve yorumlar

  • Mahallenin Delisi18 Aralık 2016 14:21

    %100 nakitte beklemekteyim. Uzmanlar ne demiş bakarım işime gelirse uygular işime gelmezse güler geçerim...Karı gördümmü hisseyi çatır çatır satarım...