Ana SayfaPiyasaYeni haftada piyasalarda beklentiler ne?---

Yeni haftada piyasalarda beklentiler ne?

6 / 6
Yeni haftada piyasalarda beklentiler ne?
18 Aralık 2016 - 08:30 www.borsagundem.com

DOLAR CEPHESİNDE TANSİYON ARTABİLİR

EDA ÖNDER ÖZTÜRK / ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST

Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesini oluşturan Fed’in Aralık ayı toplantısının ardından dolar dünya genelinde güçlü duruşunu korumaya devam ediyor. Küresel piyasalardaki şok fiyatlaması geride bırakılırken, temelde baktığımızda ABD’den gelen faiz artırımı global fonlama maliyeti açısından negatif olsa da ekonomide pozitifliği yansıtması nedeniyle hisse piyasaları olumlu algılamakta. ABD Doları’nın değer kazanması madalyonun öbür tarafında ihracatçı bölgeler olan Japon ve Almanya hisse piyasasında pozitif seyre neden olmakta. Dolayısıyla FED kararının ilk şokunun ardından değer kaybeden Euro’nun AB için pozitif olması dolaylı olarak Türkiye içinde pozitif. Fed’in Aralık ayı toplantısı sonrasındaki ilk işlem gününde Borsa İstanbul’da görülen %1’lik değer kazancı da söz konusu görüşü destekler nitelikte. ABD’de Trump dönemi ile birlikte genişleyici maliye politikalarının (vergilerde indirim, kamu harcamalarında artış vb.) devreye girecek olması şimdiden ABD ekonomisine ilişkin olarak enflasyon ve büyümede artış beklentisi yaratmış durumda. ABD’de görülecek yeni yönetim ile birlikte maliye ve dış ticaret politikasında yaşanması beklenen radikal değişimlerin Fed’in para politikasında da yansıma bulması beklenmekte.

Faiz artışlarına dair hikaye sunan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen son dönemdeki yükseliş geçtiğimiz haftalarda 2017 yılı için 2 adet faiz artırımını fiyatlaya dursun 3 adet faiz artırımı beklentisi ile Fed bizleri şaşırttı. Ancak Trump’ın 1 trilyon dolarlık harcama paketi olsun, Fed’in 3 adet faiz artışı ön görüsü olsun bunların yalnızca beklenti olduğu göz ardı edilmemeli. Uzun vadede doların değerlenme eğilimi söz konusu projeksiyonların da desteği ile birlikte devam edecek olup, ilgili dönemde meydana gelebilecek gelişmeler dolarda kar satışlarının bahanesi olarak karşımıza çıkabilir. Bu sebeple bundan sonra ABD tarafında takip edilecek olan veri akışı bir nebze daha önem kazandı. Trump döneminden yola çıkarak ABD ekonomisine ilişkin enflasyon ve büyüme beklentileri şişirilmiş durumda. Trump dönemi öncesine ait olsa da bizleri bekleyen haftada açıklanacak ABD 3. Çeyrek büyüme verisi dolar cephesinde tansiyonun yeniden artmasında etkili olabilir.

Bununla birlikte bizleri bekleyen haftada ABD’de açıklanacak olan tüketim verileri de Fed’in yakın markajında olacaktır. ABD ekonomisi son dönemde açıklanan büyüme  revizyonlarında olumlu bir görünüm sergilese de bir önceki çeyreklerdeki zayıf performansı, aynı zamanda mevcut veride büyümede pozitif katkı yapan kalemler ihracat, özel sektör yatırımları ve kamu harcamaları olmuş ve fiyat endekslerindeki zayıf seyir nedeniyle enflasyon sinyali alınamamıştı. Bu sebeple son toplantıda Fed’den cesur söylemler duymuş olsak ta; ABD ekonomisi büyüme ve enflasyon cephesinde; istenilen noktadan uzak kaldığı sürece Fed’i para politikası duruşunda temkinli kalmaya zorlayabilir.

Yurt içinde ise Fed’in Aralık ayı toplantısındaki şahin tutumu, Türkiye ekonomisinin 3. Çeyrekte %1,8 oranında daralmasının ardından Merkez Bankası’nın yılın son toplantısı önem arz etmekte. TCMB’nin söz konusu toplantıya ilişkin politika faiz oranında 25 baz puanlık faiz artışına gideceği yönünde beklentiler oluşsa da, Merkez’in ortalama fonlama maliyetinin Aralık ayının başından bu yana 8,20 seviyesinin üzerine yerleşmiş olması nedeniyle 25 baz puanlık bir faiz artışının fiyatlamalar açısından bir etkisi olmayacağı görüşündeyim.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Aralık 2016 20:13

    2017ORTALARINDA BEKLENTİLERİM EMLAK SEKTÖRÜNDE ÇÖKÜŞ OLACAK, DOLAR 2900 TL, ÇEYREK 140 TL, BORSA DOKSANBİNLERDE

  • BORSACI 18 Aralık 2016 19:52

    GELECEKTE BORSADAN ÜMİTLİYİM ÇÜNKÜ DİGER YATRIM ARAÇLARI TAVANDA OLUP BORSAYI ÇOK UCUZ GÖRÜYORUM.

  • Trabzonlu18 Aralık 2016 15:40

    TRnin hayali merkez bankasının hayalı analizler ve yorumlar

  • Mahallenin Delisi18 Aralık 2016 14:21

    %100 nakitte beklemekteyim. Uzmanlar ne demiş bakarım işime gelirse uygular işime gelmezse güler geçerim...Karı gördümmü hisseyi çatır çatır satarım...