Ana SayfaPiyasaYeni haftada piyasaların gündemi yoğun---

Yeni haftada piyasaların gündemi yoğun

6 / 7
Yeni haftada piyasaların gündemi yoğun
05 Şubat 2017 - 09:17 www.borsagundem.com

BORSA İSTANBUL’DAKİ YÜKSELİŞ AYRIŞMANIN TELAFİSİ

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump cephesinden gelen özellikle dış ticaret politikasına yönelik söylemler dünya genelinde doların zayıf seyretmesine yol açarken söz konusu seyir hem gelişmiş hem de gelişmiş ülke para birimleri tarafından yükseliş fırsatı olarak değerlendirildi. Trump’ın başkanlık koltuğuna oturması sonrası çok kısa bir süre geçmesine rağmen söylemlerinin tonu sertleşirken, küresel piyasalarda tedirginlik de tırmanıyor. .

Daha öncesinde Trump henüz başkanlık koltuğuna oturmadan Trump dönemi ile birlikte genişleyici maliye politikalarının (vergilerde indirim, kamu harcamalarında artış vb.) devreye girecek olması ABD ekonomisine ilişkin olarak enflasyon ve büyümede artış beklentisi yaratmış ve söz konusu beklentiler dolar cephesinde şişirilmiş şekilde fiyatların içerisinde yer almıştı. Bu sebeple Trump’ın eylemlerine ilişkin ortaya çıkan belirsizlik unsuru dolar cephesinde stres fiyatlamalarını beraberinde getiriyor. 

Borsa İstanbul cephesinde ise pozitif tarafta kalma çabasını korumakta. 2016 son çeyrekte döviz kurlarındaki yükselişin baskın karakter olmasının etkisiyle gelişmekte olan ülke kategorisine göre negatif ayrışan Borsa İstanbul’da son dönemde görülen yükseliş söz konusu ayrışmanın telafisi şeklinde yorumlanabilir. BIST 100 Endeksinde genel olarak Aralık ayı başında başlayan ve Ocak ayında güçlenen yükseliş eğilimi etkisini sürdürmekte. Ocak ayında Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nın destekleyen kararları sonrası faizlerde görülen yükseliş ve Türk Lirası maliyetlerinde artış paralelinde döviz sepetinde dalgalanmanın düşmesi Borsa İstanbul’u beslemeye devam ediyor. 

Şu an için Borsa İstanbul’da görülen yükselişe yeni bir trendin başlangıcı demek için henüz erken olsa da geçtiğimiz hafta yurt içinde beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan Ocak ayı enflasyonuna rağmen BIST’in güçlü duruşu dikkatle izlenilmesi gerektiğini gösteriyor. Bizleri bekleyen haftada sakin bir gündem takip edilecek, geçtiğimiz hafta görülen dalgalı seyir sonrası fiyatlamaların yerine oturmasını bekleyebiliriz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)