Ana SayfaPiyasaYeni haftanın en kritik günü 8 Haziran---

Yeni haftanın en kritik günü 8 Haziran

4 / 4
Yeni haftanın en kritik günü 8 Haziran
04 Haziran 2017 - 09:02 www.borsagundem.com

PARA POLİTİKASI DURUŞUNDA GÖRÜŞ AYRILIKLARI

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST

Geçtiğimiz haftalarda küresel piyasaların odağında ABD’den gelen ekonomik veriler bulunurken, söz konusu veriler paralelinde Fed ilgili hafta da beklenilen ilgiyi göremedi. Hafta içerisinde beklentilerin üzerinde açıklanan imalat ve özel sektör istihdam verileri sonrası global bazda değer kazanan ABD Doları, haftanın son işlem gününde beklentileri karşılayamayan istihdam verileri ile birlikte kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi. ABD’de istihdamın kalitesi tartışılırken, enflasyon görünümüne ilişkin endişeler devam etmekte. Bu sebeple Fed 14 Haziran 2017 tarihli gerçekleşecek olan toplantısında faiz artışına gitse dahi doların değer kazanmasına yardımcı olamayabilir.

Bir süredir bahsettiğimiz gibi Fed Mayıs ayında tahtını Avrupa Merkez Bankası’na bırakmış durumda. Hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin AB Parlamentosu'ndaki konuşmasında genişlemeci para politikasının devamına yönelik ifadeleri ve Avrupa’da enflasyon beklentilerinin zayıflamasına rağmen EURUSD paritesi 1,12 seviyesinin üzerinde işlem görmekte. Hatta geçtiğimiz Cuma günü ABD’de mayıs ayına ilişkin istihdam verileri sonrası son 7 ayın zirve seviyesini test etmiş oldu. Avrupa’da mayıs ayı enflasyon oranlarına baktığımızda hem Almanya hem de Euro Bölgesi’nde ilgili dönemde enflasyon; hem petrol fiyatlarındaki zayıf seyir ve hem de Paskalya tatilinin takvimdeki gecikmeli etkisi nedeniyle sınırlı gerileme kaydetti. Ancak Başkan Draghi’nin parasal genişlemeyi geride bırakmak konusundaki temkinli söylemleri ve Avrupa’da enflasyon beklentilerinin zayıflamasına rağmen 8 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde para politikasında sıkılaşma seçeneğinin gündeme gelebileceği tartışılıyor.  

Uzun bir süredir her toplantısında ‘’ Ekonomide aşağı yönlü riskler’’ ifadesini yineleyen Avrupa Merkez Bankası için 8 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşecek olan toplantıda söz konusu ifadeyi ekonomideki risklerin önemli ölçüde dengeli hale geldiği şeklinde değiştireceği de tartışılan konular arasında yer alıyor.

Son dönemde Avrupa tarafından gelen ve olumlu bir tablo çizen ekonomik veriler sonrası para politikası duruşunda Avrupa Merkez Bankası üyeleri arasında çeşitli görüş ayrılıkları mevcut. Bazı üyelerin ekonomik göstergelerin önemli ölçüde olumlu olduğunu ve söz konusu verileri paralelinde para politikasında normalleşmeye gidilmesi gerektiği savunulurken, bazı üyelerin uzunca bir süredir görülen durgunluk sonrası kısa süreli görülen iyileşme sonrasında para politikasında aksiyon almanın aceleci bir tavır olacağı şeklinde. 8 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşecek olan toplantıda merkez bankasından herhangi bir değişiklik beklemesek de, uzun bir aranın ardından yeniden sıkılaşmanın tartışılacak olması 2018 yılının başlarında Avrupa Merkez Bankası’ndan para politikasında normalleşme adımı atma konusunda beklentilerini güçlendirebilir.

Yurt içinde ise haftaya Mayıs ayı enflasyon verileri ile başlıyor olacağız. Mayıs ayında enflasyonun aylık bazda %0,40, yıllık bazda %11,70 oranında artış kaydetmesi bekleniyor. 2016 yılının son çeyreğinde döviz kurlarındaki artışın gecikmeli etkisini geride bırakacağımız ve mevsimsel etkiler kaynaklı gıda fiyatlarındaki düşüş beklentisi ile birlikte enflasyonda kötünün geride kaldığını düşünmekteyiz. Enflasyonda beklentilerin üzerinde bir azalışın kaydedilmesi durumunda son zamanlarda pozitif bir trendin içerisinde yer alan Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinin devamına dair katkıda bulunabileceği görüşündeyiz.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)