Ana SayfaPiyasaMerkez, TL'nin istikrarı için yeni hamleler yapmalı---

Merkez, TL'nin istikrarı için yeni hamleler yapmalı

2 / 2
Merkez, TL'nin istikrarı için yeni hamleler yapmalı
06 Kasım 2017 - 12:19 www.borsagundem.com

Üzeyir Doğan - Gedik Yatırım Araştırma Müdürü

TL’nin son zamanlarda emsallerinden negatif ayrışması nedeniyle TCMB, TL sıkılaştırma ve döviz likiditesini artırma adına, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırını yüzde 60'tan yüzde 55'e düşürürken, tüm dilim aralıklarını da 5'er puan aşağı çekti. Bu sayede yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına verilecek. ROM mekanizmasının geçtiğimiz yıllarda kurlar aşağı yönlü hareket ederken TCMB’nin amaçlarına hizmet ettiğini görmüştük ancak kurlar yukarı yönlü hareket ederken etkinin benzer şiddette olduğunu söylemek çok mümkün olmadı. Bugünkü alınan kararın kurun ateşini sınırlı da olsa düşürdüğünü görsek de bu etkinin kalıcı olabilmesi için diğer koşulların da TL lehine seyretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde bu hamlenin etkisi sınırlı kalabilir. 

Borsa İstanbul’da geçtiğimiz haftanın son iki gününde beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ve son dönemde sıklaşan haber kirliliğinin sert satışlar getirdiği gördük. Buna rağmen BIST 100 Endeksi haftayı yükselişle kapattı. Teknik açıdan geçtiğimiz hafta kırılan 109 bin desteği bu hafta izleyeceğimiz en önemli referans noktası olacak. Geçtiğimiz hafta tarihi hacimle kırılan bu seviyenin altına sarkılacak olur ise orta vadeli bir trend dönüşünden bahsetmek mümkün olabilir. Bu nedenle bu seviyenin üzerinde 117 bin hedef konumda olsa da 109 bin altında görünümün terse döneceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

Artan enflasyon ve buna bağlı yükselen faizler sadece bankacılık endeksi için değil genel manada TL varlıklar için negatif bir gösterge oluşturuyor. Kasım ayı enflasyonunda da yukarı yönlü sürprizler görülebileceği beklentisi faizlerde düşüşü sınırlayan ve BIST üzerinde de baskı oluşmasına neden olacak bir etken.    

Altın tarafında ise doların uluslararası piyasada değer kazanmasının ons fiyatlarını baskılamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Küresel ölçüde önemli bir jeopolitik risk fiyatlaması doğmaz ise Fed faiz artış beklentisi doların değerlenmesine ve değerlenen doların da altın fiyatlarını baskılanmasına neden olacaktır. Ancak Dolar/TL kurundaki yükseliş nedeniyle altının gr/TL fiyatlamasına aşağı yönlü marjların sınırlı kaldığını görebiliriz hatta kur gerçekleşmelerine bağlı olarak sınırlı da olsa yukarı yönlü hareketler izlemeye devam edebiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN07 Kasım 2017 12:05

    TL. ÇOK DEĞERLİ KIYMETLİ OLMASA,3,85 TL İLE 1 DOLAR ALIYORSUN,5 TL İLE 1 DOLAR ALIRSAN DAHADA KIYMETİ ARTACAK,2004 DE MAAŞLAR 2500 DOLARDI ŞİMDİ 800-1000 DOLARA İNDİ YAA BUKADAR DOLAR DÜŞTÜ TL ARTTI

  • Okie Dokie07 Kasım 2017 10:36

    Tek yapmaları gereken istifa etmek (6)