Ana SayfaPiyasaDolar ve borsada yön ne olur?---

Dolar ve borsada yön ne olur?

4 / 4
Dolar ve borsada yön ne olur?
15 Şubat 2017 - 11:47 www.borsagundem.com

BORSA

Borsa İstanbul’da kısa vadeli olarak son dönemde görülen zayıf seyirde bilanço döneminin etkili olduğu görülmekte. Borsa İstanbul geçtiğimiz haftalardaki kazançlarının ardından özellikle son iki haftadır 87,000-89,500 bandında kalmaya devam ederken bilanço sezonunun takip edildiği Borsa İstanbul’da endekste önemli ağırlığa sahip olan banka bilançolarında beklentilerin altında gördüğümüz kar rakamları endeksin zayıflamasında etkili oldu. Bununla birlikte her ne kadar şehir efsanesine dönmüş olsa da, Borsa İstanbul’un ucuz olma hikayesinden kaynaklı geçtiğimiz hafta gördüğümüz alımların bilanço kaynaklı etkiler nedeniyle kar satışlarına maruz kaldığını görüyoruz.

DOLAR

Döviz kurları cephesinde ise sakin seyir söz konusu… Uzunca bir süredir negatif ayrışma derecesi şiddetli olan Türk Lirası, geçtiğimiz dönemlerdeki negatif ayrışma hikayesini telafi etme çabasında. Türk Lirası cinsinden varlıklar cephesinde henüz yurt içindeki siyasi riskler fiyatlamaların içerisinde yer almazken, Merkez Bankası’nın bankaları yüzde 11 ile fonlamaya başlamasından bu yana Türk Lirası cinsinden varlıklardaki tansiyonun dindiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte söz konusu döviz kurlarındaki gerileme de bu haftaya dek, yurt dışındaki sakin gündemden beslenen Türk Lirası için önümüzdeki günlerde yurt dışında da gündemin hareketleneceğini düşünecek olursak temkinli olmakta fayda var. Dün Fed Başkanı Yellen’ın 2017’de beklenenden daha fazla faiz artırımı olasılığına dikkat çekmesi ve faiz artırımında geç kalma endişesi Mart ayında faiz artırım olasılığı biraz yükselirken bunun öncesinde belirleyici olan parametreler Trump’ın bütçe/vergi planları da doların dünya genelinde değer kazanmasında etkili olabilir.

ALTIN

Altın geçtiğimiz haftalarda Avrupa’da siyasi risklere endişelerin piyasalarda yer edinmesi sonrası endişe ortamından beslenirken, ABD’de gündemin hareketlenecek olması nedeniyle altın görülebilecek yükselişlere temkinli yaklaşmakta fayda var diye düşünmekteyiz. Altın fiyatlarına ilişkin şunu da göz ardı etmemek gerekir ki; dünya genelinde endişe ortamından beslenerek veya küresel likidite bolluğunu avantaja çevirerek yükselen altın fiyatları, kaos ortamının sakinleşmesi ve yatırımcıların piyasaya güven duymaları veya küresel bazda likiditenin azalmasının gündeme gelmesi durumunda hızlı bir şekilde kazançlarını geri verir. Altının yatırımcısına hisse senedi

örneği gibi bir temettü getirisi ya da sabit getirili bir menkul kıymet gibi faiz getirisi sunmaz. Altın yatırımcısına yalnızca piyasada oluşan fiyat değişiklikleri dışında herhangi bir getiri alternatifi sunmaz.

Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)