Ana SayfaGündemKüresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok---

Küresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok

1 / 7
Küresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok
30 Ocak 2018 - 15:46 www.borsagundem.com

2018’E KIŞ GELMEYECEK GİBİ

2018 yatırımcılar için parlak bir yıl olacağa benziyor. Küresel ekonomi penceresinden bakıldığında beklentilerin fazlasıyla umutlu olduğu görülüyor. Ufukta durgunluk görülmüyor, şirket karlarının bu yıl da yüksek çıkması bekleniyor, borsalardaki boğa egemenliği sürecek gibi hem menkul değer fiyatları hem de makro ekonomik veriler son yılların en yükseğinde olmaya devam edecek.

Bu yılın günah keçisi ise, ‘enflasyon’ olacak... 2018’de olumlu havayı bozacak üç konu şöyle: 1- ABD’de enflasyonun yükselişe geçmesi, 2- ABD iç politikası ve Başkan Donald Trump’un geleceği ile ilgili gelişmeler, 3- Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerilimin yükselmesi ve diğer jeopolitik riskler...

ABD EKONOMİSİ TAM GAZ

Makro veriler şimdilik beklentilerin üzerinde denilebilecek seviyede olumlu. Ancak şimdilik... Başkan Trump’ın görevde olduğu bir yılda, 2005’ten bu yana görülmemiş bir gelişme yaşandı ve Amerikan ekonomisi üç çeyrek yıl art arda yüzde 3 büyüme gerçekleştirdi.

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde gayrisafi yurtiçi hasıla yıllık yüzde 3,2 büyüdü. Bu ikinci çeyrekteki yüzde 3,1’in üzerindeydi ve 2015’in birinci çeyreğinden bu yana en yüksek orandı. Son çeyrekte olumlu göstergeler doğrultusunda, bu yıl da vergi indirimlerinin ekonomiye yansıyacağı tahminleriyle güçlü büyüme bekleniyor. Fransız

yatırım bankası Americas at Natixis’in kıdemli ekonomisti Joseph LaVorgna verilerin çok güçlü olduğunu son çeyrekte yüzde 4’ün üzerinde büyüme gerçekleşebileceğini savunuyor.

Aralık verilerine göre perakende satışlar tüm zamanların, ev satışları son 10 yılın, imalat sanayindeki artış son üç yılın en yükseğinde, işsizlik ise son 40 yılın en düşüğünde... Sözün özü şimdilik ufukta bir resesyon gözükmüyor.

Ekonomik büyüme döngüsünün ‘yaşlanması’ da kimi uzmanların büyüme dalgası “ne zaman bitecek” söylemlerini yükseltiyor. ABD’de canlanma 2009’dan bu yana 34 çeyrek yıldır devam ediyor. Eğer 2018’in birinci çeyreğinde de büyüme kaydedilirse, modern tarihin ikinci en büyük büyüme dönemi gerçekleşmiş olacak. Bundan daha büyük büyüme dönemi 1991-2001 yılları arasında 40 çeyrek yıl ile gerçekleşti.

Sadece ABD değil küresel ekonomi de doğru yolda... Geçen yıl OECD’nin radarındaki 45 önemli ekonominin tamamı büyüdü. OECD bu yıl da benzer durumu öngörüyor ve dünya ekonomisinin bu çapta büyümesi bundan 10 yıl önce olmuştu.

Geçen yıl gelişen piyasalar son sekiz yılın en verimli yükselişini gerçekleştirdi. Bu yıl da trendin sürmesi bekleniyor, en büyük risk ise kimi ülkelerde yapılacak seçimler... Özellikle Brezilya ve Meksika seçimlerinin sonuçlarının tahmin edilemez olması can sıkıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)