Ana SayfaGündemKüresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok---

Küresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok

6 / 7
Küresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok
30 Ocak 2018 - 15:46 www.borsagundem.com

HERŞEY TOZPEMBE DEĞİL, RİSKLER DE VAR

Enflasyon yıllar sonra korkutuyor.

2018’de ABD ekonomisinde tek endişe kaynağı enflasyon olabilir. ABD'de Merkez Bankası (Fed) parasal genişleme programına başladığından bu yana tüm uzmanlar enflasyonda artış arayışında. Fed'in enflasyonda hedefi yüzde 2 ve enflasyonu ölçmek için kişisel tüketim harcamaları verisini kullanıyor. Geçen ay bu veri yüzde 1,6 çıktı ve geçen Şubat, 2012’nin ikinci çeyreğinden bu yana yüzde 2’yl geçen tek aydı.

Ancak iş piyasasındaki sıkılaşmanın ücret artışlarını beraberinde getirmesi, 20 eyalette asgari ücretin artırılması, petrol fiyatlarının varil başına 70 dolara dayanması, ekonomiye 1,5 trilyon dolar enjekte edecek vergi indirimleri, enflasyonun 2018’de dönüş yapacağı yorumlarını güçlendiriyor.

IMF’nin eski kıdemli ekonomisti ve Flarvard Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Kenneth Rogoff, "Yüksek büyüme ve düşük işsizlik nedeniyle bu yıl içinde enflasyon yüzde 2’nin üzerine çıkabilir’’ diyor. New York Fed Başkanı William Dudley de, İş piyasasının daha fazla sıkılaşması halinde enflasyonun kademeli olarak hedefin üzerine çıkma riskinin bulunduğunu ve gelecek birkaç yıl İçinde frene daha sert basılmasını gerektirebileceğini söyledi.

Burada yeni Başkan Jerome Powell ile Fed’in ne yapacağı sorusu geliyor. Uzmanlar enflasyonun yüzde 2’nln üzerine doğru hareketlenmesi halinde Fed’in de faizleri en az iki kez artırarak yüzde 2’nln biraz altında bir tabana oturtacağını öngörüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)