Ana SayfaGündemKüresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok---

Küresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok

7 / 7
Küresel ekonomi canlı, 2018’de ufukta durgunluk yok
30 Ocak 2018 - 15:46 www.borsagundem.com

KUZEY KORE, ORTADOĞU’YU UNUTUN

En büyük risk Çin ile ticaret savaşı.

2018’de Çin küresel ekonominin yakından takip edilmesi gereken noktalarından biri olacak. Kimi uzmanlar, olası bir ticaret savaşının, korumacı politikaların küresel ticaretin önünü tıkamasının Kuzey Kore ile nükleer savaştan daha ciddi risk olduğunu savunuyor. Çin ile olası bir ticaret savaşı piyasalarda büyük bir düzeltmeye ve belki de daha fazlasına neden olabilir.

Yeni yıl ile birlikte Çin’in ABD Hazine bonosu alımlarını azaltması, para birimi Yuan’ın günlük kur belirleme protokolünde değişiklik yaparak daha serbest işlem gören para birimi olması yönünde attığı adımlar yakından izleniyor.

Çinli yetkililer düşük getiriler ve ticari anlaşmazlık konularında tansiyonun artmasına bağlı olarak Hazine bonosu alımlarını azalttıklarını fısıldıyorlar. Çin, ABD Hazine bonolarının en büyük alıcısı ve en büyük portföy sahibi.

Diğer yandan Dış ilişkiler Konseyi kıdemli üyesi Brad Setser de, Çin'i Hazine bonosu hedefine ulaştığını ve rezervleri sabit durduğu sürece yeni alımlara gerek olmadığı savunuyor.

Korumacı söylemlerle iktidara gelen Trump’ın, Çin ile ticaret savaşı riskini artırması küresel ekonominin kabuslarından biri olacak. BlackRock küresel kıdemli yatırım stratejisti Richard Turnill, Çin ile sorunlu teknoloji, çelik ve alüminyum ticaretlerini yakından izlediklerini söylüyor. Turnill 2018’de Çin ile hızla büyüyecek bir ticaret savaşı beklemediklerini ancak ticarete dayalı dalgalanmalara hazır olmak gerektiğini vurguluyor.

Korumacılığın en az siyasi riskler kadar tehlikeli olduğunu vurgulayan yatırım fonu EventShares’in kıdemli yatırım yetkilisi Ben Phillips ise başta Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) olmak üzere tüm serbest ticaret anlaşmalarını ve yatırım anlaşmalarının iptal edilmesinden etkilenecek şirketleri yakından izlediklerini söylüyor. Phillips NAFTA’nın Trump tarafından iptal edilmesinin Meksika ile ortaklık, yatırım ve ticareti olan birçok şirketi etkileyeceğini belirterek boğa piyasasının geleceğinin de riske gireceğini vurguluyor.

Borsanın bilgeleri, “piyasalar zirveye ulaştığı zaman asla çanlar çalmaz.

Beki de çalar ama biz yatırımcılar duymayız” derler. İşte Çin’in ABD Hazine bonosu alımlarını durduracak derecede azaltması, ABD’de enflasyonun sinyaller vermesi, ticarette korumacılık tehditleri ve en önemlisi savaş riski çalan ancak kimsenin pek duymadığı çanlar olabilir...

LEVENT GÜRSES – FORBES

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)