Ana SayfaPiyasaZarar eden firmaya ortak olmayın---

Zarar eden firmaya ortak olmayın

2 / 11
Zarar eden firmaya ortak olmayın
14 Mart 2014 - 11:25 www.borsagundem.com

REZERV DEĞERLERİ ÖNEMLİ AMA TEK BAŞINA YETMEZ 

SORU-Odaş Elektrik, Çan kömür rezervinin değerleme sonucunun 290 milyon TL olduğunu açıkladı. Bu miktar şirketin sermayesinden de fazla. Alım için uygun mudur?
Mehmet Eken

CEVAP- Madencilikle uğraşan firmaların zaman zaman buldukları madenlerle ilgili yatırımcılara detay bilgi verdikleri, sahip oldukları madenlerin ya da rezervlerin ekonomik boyutu hakkında yatırımcıları bilgilendirdikleri görülür. Açıklanan rakamlar kimi zaman oldukça yüksek rakamlar olabiliyor. Ancak unutmamak gerekir ki rezerv değerlerinin yüksek olması tüm bu değerlerin firmanın geliri olacağı anlamına gelmiyor. Ham madenin çıkarılması noktasında farklı maliyetler gündeme gelebildiği gibi ne kadarının ekonomiye kazandırılacağı da belirsiz olabiliyor. Bu nedenle rezerv değerleri önemli olmakla birlikte hissenin alımı açısından bu veri tek başına alım için referans olmamalı. Tüm bunlardan ayrı olarak Odaş Elektrik’in açıkladığı yıl sonu bilançosuna göre, Şirket hem satışlarını hem de kârını ciddi oranda artırmış görünüyor. Firma, her ne kadar esas faaliyet kârını yüzde 50’nin üzerinde artırdıysa da yıl sonu kârının  yüzde 1.143 oranında artmasının nedeni, yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirler. Şirket açıkladığı kâra rağmen bu yıl temettü vermeyi düşünmüyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baykuş28 Mart 2014 02:05

    odaş bir enerji şirketi, kömür tüccarı değil.. Çan kömür rezervini bir santral işinde elektik üretim amaçlı kullanmak isteyeceklerdir..yatırım faaliyetlerinden gelir denilen şeyde zaten bu kömür rezervinin bilançoya girmiş hali..yani ortada kar mar yok temettü dağıtacak kadar..

  • KİPA16 Mart 2014 21:19

    2004 yılından beri kar açıklamayan ,temettü vermeyen,2 kez yıkıcı şekilde bedelli salarak yatırımcısını perişan eden kipa nın kar açıklıyor gibi yapma ihtimali varmı sizce.

  • 2 ay sonra demişti dersiniz.14 Mart 2014 16:28

    gidin arsa arazi alın ne işiniz var borsada.

  • YNG14 Mart 2014 13:14

    BU ODAS GEÇEN YIL HALKA 5 LİRADAN ARZ EDİLDİ ŞU AN 4 LİRA CİVARLARINDA TEMETTÜ VERMİYECEKSE BU MİLLET DEMEKKİ BOŞU BOŞUNA SOYULUYOR DEMEKTİR PEKİ O ZAMAN BENİM BORSADA NE İŞİM OLABİLİRKİ AMMA GEL GELELİM İÇİMİZE BU KUMAR İŞLEMİŞ TERLEMEDEN KAZANACAĞIZ YA HEPSİ BU

  • kılıç14 Mart 2014 12:47

    KAPDEŞİM PEGYO 13 YILDAN BERİ YATIRIMCIYI SOYUYOR KUTNANLAR ŞİRKETİNE ,ŞİRKET, PARASINA PARA KATIYOR VARMI HESAP SORAN