E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDöviz1 Dolar =1 Euro olur mu? ---

1 Dolar =1 Euro olur mu?

1 Dolar =1 Euro olur mu?
29 Aralık 2010 - 13:30 borsagundem.com

2011’de Euro’da değer kayıplarının devam edebileceği konuşulmakla beraber yılın geneli için net yorum yapmak için henüz erken olduğu düşünülüyor

Murat Öğütçen /Ekonomist
Avrupa’daki kamu borcu problemleri, bankacılık sektörüne ilişkin sorunları henüz çözememiş olması, birliğin parasal yönde dağılma riski taşıdığına dair haberlerin etkisiyle Euro, dolar karşısında 2010 yılını değer kaybına uğrayarak tamamlıyor. 2009 yılını 1.4320’den tamamlayan Euro/dolar paritesi 2010 yılının son haftasına 1.3062’den giriyor. Böylelikle Euro dolara karşı yıl genelinde yaklaşık yüzde 9 değer kaybına uğradı. Euro’nun dağılma ihtimalinin çok düşük olarak değerlendirilmekle birlikte Avrupa’daki temel problemlerin henüz çözülmemiş olması Euro’nun dolara karşı yılın ilk aylarında da değer kaybına uğrayabileceği ihtimalini artırıyor. Öte yandan yılın geneline ilişkin değerlendirme yapabilmek için ABD ve Euro bölgesi ekonomilerinin performansı, iki blok tarafından uygulanacak para politikası etkili olacak.
ABD daha hızlı büyüyecek
İlk önce gelişmeleri kısaca hatırlayalım. 2010 yılının özellikle ilk yarısında Avrupa borç problemlerine yönelik endişelere paralel olarak hareket eden Euro/dolar paritesi yaz aylarında 1.19’a kadar geriledi. Daha sonra ise ABD Merkez Bankası’nın(FED) ikinci miktarsal gevşeme politikasını uygulamaya koyacağı haberlerinin de etkisiyle parite 1.42’lere yöneldi.
Piyasadaki dolar miktarının artacak olması doların değer kaybına neden olan ana sebep olarak gösterildi. Daha sonra ise Avrupa’nın temel problemleri, bankacılık sektörüne yönelik endişeler sebebiyle parite tekrar gerilemeye başladı. Halen 1.30’lardan işlem gören Euro/dolar paritesinin 2011’de 1.25’leri görebileceği konuşuluyor.
Yorum yapmak için erken
Öte yandan daha geniş bir zaman dilimi değerlendirdiğinde ABD ile Avrupa ekonomilerindeki gelişmeler parite hareketinde temel belirleyici olacak. Kur hareketlerinde iki ülkeler arasındaki büyüme performansı da temel belirleyiciler arasında yer alıyor. ABD ekonomisinin 2010 yılını yüzde 2.6 büyümesi beklenirken, Euro Bölgesindeki büyüme beklentisi yüzde 1.7… 2011 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise ABD’de yüzde 2.3 iken, Euro Bölgesinde yüzde 1.5. İki ekonomiden hangisi daha güçlüyse o ekonominin para birimi daha güçlü olur. Dolayısı ile bu açıdan bakıldığında da doların Euro karşısında değerlenme sürecine bir süre daha devam edeceği düşünülebilir.
TL değer kaybetti
Türkiye ekonomisi açısından da yurtdışı gelişmeler kritik öneme sahip bulunuyor. Dolar/TL kuru 2010 yılını hafif değer kaybı ile bitiriyor. 2009 yılını 1.4980’den tamamlayan Dolar/TL kuru geçen haftayı 1.5520’den tamamladı. TL’de son haftalarda görülen değer kayıplarının Merkez Bankasının uygulamaya koyduğu para politikası değişikliğinin etkili olduğunu söyleyelim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)