E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem1 milyar dolarlık piyango---

1 milyar dolarlık piyango

1 milyar dolarlık piyango
05 Temmuz 2013 - 06:51 borsagundem.com

Mısır’daki darbenin ardından Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı yardım da yeni yönetimin kasasına girecek

Türkiye bundan 3 ay önce Mısır’a 1 milyar dolarlık yardımda bulunmuştu. Yardım paketiyle Mısır’ın uluslararası rezervlerinin güçlendirilmesi, Mısır hükümetinin altyapısının desteklenmesi ve böylelikle Mısır’ın makro ekonomik istikrarı ile büyüme perspektifine katkı sağlanması hedeflenmişti. Hükümet yetkilileri, kredi şeklinde verilen para ile ilgili anlaşma imzalandığını anımsatarak, ödenen paranın geri ödenmesini beklediklerini kaydetti.
Bakan 2 milyar $ demişti
Mısır Maliye Bakanı El-Mursi Hicazi ise geçtiğimiz nisan ayında Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Mısır’a 2 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu, bunun 1 milyar dolarının 2012 Aralık ayında Merkez Bankası’na yatırıldığını, diğer 1 milyar doların ise alt yapı projelerine tahsis edildiğini söylemişti. Hicazi, Mısır hükümetinin 1 milyar doları şehirlerdeki altyapı hizmetlerini geliştirme ve doğalgazla çalışan otobüs satın alımında kullanmaya karar verdiğini açıklamıştı. Eximbank da Mısır’la ticaret yapan Türk ihracatçılara kredi açmıştı. 1 milyar dolarlık kredi, Türk firmaları tarafından Mısır’a gerçekleştirilecek ihracatın ve Türk müteahhitleri tarafından bu ülkede gerçekleştirilecek projelerin finansmanı amacıyla kullandırıldı. Kredi kapsamında Türk ihracatçılardan risk primi de kesildi.
‘İsyan’ı da kapsıyor
Risk primi isyan gibi durumları da kapsıyordu. Darbenin ardından Türklerin bu ülkedeki yatırımlarının akıbeti de merak konusu oldu. Türk yatırımcıların Mısır’da 2 milyar doları aşkın yatırımı bulunuyor. İnşaat ve tekstil ağırlıklı yatırımlar arasında Colins, Şahinler, Yeşim Tekstil gibi firmalar yer alıyor. Türk firmaların darbeden önce 50 bini aşkın Mısırlıya iş verdiği belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)