E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa100'üncü varanta parti---

100'üncü varanta parti

100'üncü varanta parti
01 Temmuz 2011 - 14:50 borsagundem.com

Deutsche Bank db-X markets 100'üncü varantı Yaza Merhaba resepsiyonuyla kutladı

Varant piyasasında ürün çeşitliliğinde liderlik hedefiyle yola çıkan Deutsche Bank db-X markets, 17 Haziran 2011’da işlem görmeye başlayan yeni dayanak varlık ve varantlar ile toplam ürün sayısını 100’e çıkardı. Piyasada işlem gören varant sayısının 100’e çıkmasını, 29 Haziran 2011 tarihinde, Deutsche Bank üst düzey yetkilileri ve çalışanları, yatırımcılar ile İMKB ve SPK yetkililerinin de katıldığı bir resepsiyonla kutladı.
db-X markets’ın yurt genelinde gerçekleştirdiği yatırımcı seminerlerini veren piyasa uzmanı Ali Perşembe gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Belki otomobillerdeki gibi saniyeler içinde olmadı ama Deutsche Bank db-X markets varantlarının sayısının sıfırdan yüze çıkması finansal zaman içinde çok çabuk gerçekleşti. Hem yatırımcının hem de aracı kurumların, farklı yatırım stratejilerinin uygulanabileceği ve farklı özellikler sunabilen bu tür türev ürünlere ihtiyacı olduğu açık. Şimdilerde gündemde olan piyasa manipülasyonunun en büyük düşmanı olan Piyasa derinliğine ve etkinliğine türev ürünlerin ne kadar büyük bir katkı yaptığı da hesaba katılırsa sermaye piyasalarımız, finansal aracılar ve yatırımcılar için, türev ürünler yelpazesinin önemli bir parçası olan varantların oynayacağı rol de takdir edilecektir.”
Türkiye’de varant ihracını 13 Ağustos 2010’da dört ürünle başlatan Deutsche Bank db-X markets, varant piyasasının birinci yılı dolmadan işlem gören ürün sayısını 100’e çıkardı. Ürün çeşitliliğini geliştirme hedefine doğru hızla ilerleyen Deutsche Bank db-X markets, global varant piyasalarında da uyguladığı ‘süpermarket yaklaşımı’ ile varant yatırımcısına değişik piyasa koşullarına uygun farklı vade, kullanım fiyatı ve dayanak varlık alternatifleri sunuyor. Böylece piyasanın hızlı değiştiği durumlarda yatırımcının her zaman yatırım yapabileceği iyi varantları piyasada bulundurabiliyor.
Deutsche Bank db-X markets İMKB’de Endeks-30, GARAN, ISCTR, YKBNK, TCELL, THYAO, EKGYO ve KCHOL üzerine yazılmış 58 alım ve satım varantından oluşan ürün gamını, 17 Haziran 2011 itibarı ile ihraç ettiği AKBNK ve EREGL dayanakları üzerine yazılmış yeni varantlarla birlikte 100’e çıkardı. Böylece Deutsche Bank db-X markets 10 aylık bir sürede 10 dayanak varlıkta 100 ürüne ulaşmış oldu. 17 Haziran’da işlem görmeye başlayan yeni ürünlerle birlikte Deutsche Bank db-X markets’in piyasa açılışından bu yana ihraç ettiği toplam varant sayısı ise 125’e ulaşmış oldu.
Varantlarda günlük işlem hacmi ortalama 40 milyon adede ulaştı
Deutsche Securities Menkul Değerler A.Ş. Türev Ürünler Satış Direktörü Albert Krespin, bankanın ürün çeşitliliğini sürekli arttırma hedefiyle, piyasanın talebi doğrultusunda hızla yol aldıklarını belirterek, piyasa açılışından bu yana geçen 10 aylık sürede işlem hacminin günlük ortalama 40 milyon adede, pozisyon büyüklüğünün ise 750 milyon TL seviyesine ulaştığını söyledi. Varant piyasasına ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Krespin, “Piyasadaki varant yatırımcısı her geçen gün istikrarlı bir şekilde artıyor. Yatırımcının, kaldıraç, işlem kolaylığı, ürün çeşitliliği, düşen piyasada yatırım imkanı ve tutarlı piyasa yapıcılığı gibi nedenlerden ötürü varant yatırımını tercih ettiğini ve özellikle de endeks varantlarına ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz. Varant piyasasında şu an toplam ürün sayısı 106. Deutsche Bank db-X markets olarak 17 Haziran’da işlem görmeye başlayan 42 yeni varantla birlikte 10 dayanak varlıkta 100 ürüne ulaşmış durumdayız. Piyasanın taleplerini dikkate alarak ürün çeşitliliğini sürekli olarak artırmaya devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar 250 ürün ihraç etmiş olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Deutsche Bank db-X markets piyasa uzmanlarının, yatırımcıların ve medyanın varantlar ile ilgili bilgilendirilmesi çalışmalarına da devam ediyor. Varant piyasasının açılışından bu yana yatırımcıların eğitimine önem veren Deutsche Bank, 2010 yılı başından bu yana, 300 civarında toplantı, seminer ve web semineri gerçekleştirdi. Bu seminerlerde kurumsal ve bireysel yatırımcıların yanı sıra, basın temsilcilerinin, aracı kurum ve banka çalışanlarının varant konusunda bilgilendirilmesi hedeflendi. Deutsche Bank db-X markets, bugüne dek İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Antalya, Bursa, Gaziantep ve Adana’da yatırımcılarla biraraya geldi. 
Deutsche Bank db-X markets, Türk Varant Piyasası’nın oluşturulması için üstlendiği öncü rolünü, bu piyasanın gelişmesi için sürdürmeye devam ediyor. Bankanın, piyasanın eğitimi için düzenlediği faaliyetler de devam ediyor. Basın, aracı kurum ve yatırımcı eğitimlerinin yanısıra banka www.varant.db.com web sitesi ve 0212 319 03 50 numaralı varant destek hattı aracılığyla tüm piyasaya hizmet veriyor. [email protected] e-posta hattına üye olan yatırımcılar ve piyasa katılımcıları düzenli bültenlerle varant piyasası konusunda bilgilendiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)