E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis18 KİŞİLİK TİM KURULDU BORSADA BÜYÜK AV BAŞLIYOR---

18 KİŞİLİK TİM KURULDU BORSADA BÜYÜK AV BAŞLIYOR

18 KİŞİLİK TİM KURULDU BORSADA BÜYÜK AV BAŞLIYOR
23 Aralık 2009 - 09:43 borsagundem.com

SPK Başkanı Akgiray, yıllardır borsanın bir numaralı sorunu olan manipülasyona kurduğu özel timle savaş açtı. Akgiray “Manipülatörler kim biliyoruz. 18 kişilik ekip kurduk. İşlemleri anlık takibe aldık” dedi

HÜSEYİN ÖZAY - STAR ANKARA Büyük, küçük bütün manipülatörlerin kim olduğunu bildiklerini söyleyen Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, borsada haksız kazanç olarak nitelendirilen manipülasyonu bitirmek için harekete geçti. SPK, borsadaki şüpheli işlemleri takip etmek için, 18 kişiden oluşan bir ekip kurdu. SPK’nın kurduğu18 kişilik ekip, SPK uzmanlarından oluşuyor. Sürekli işlemleri takip eden ekip, işlemlerdeki şüpheli hareketleri kayıt altına alıyor. Daha önceden şikayet olması halinde işlemler incelenirken, artık anlık takibe geçildi. Söz konusu ekip, borsada manipülasyon iddialarının yoğunlaşması üzerine oluşturuldu. AKGİRAY: YAKIN TAKİBE ALDIK SPK Başkanı Vedat Akgiray, star’a yaptığı açıklamada, 18 kişilik ekibin tüm işlemleri anlık olarak takip ettiğini ve şüpheli işlemleri de kayıt altına aldığını belirtti. Akgiray “Borsada kimin ne yaptığını çok iyi biliyoruz. Ancak elimizde tam yetki olmadığı için gerekli işlemleri yapamıyoruz. Bunun için de bir yasal düzenleme yapacağız. Tasarının önümüzdeki yıl yasalaşmasını bekliyoruz” dedi. Halen hazırlıkları devam eden tasarıyla, işlemlerde manipülasyon yapıldığından şüphelenilmesi halinde, hissenin işlemlere kapatılmasının, aracı şirketlere doğrudan yasak getirilmesinin önü açılacak. Yine değişiklikle, bu tür işlemler yapanların, işleme konu olan parasal varlığına el konulması yetkisi de SPK’ya verilecek. Manipülatörün malı değil Sermaye piyasalarının yeterince gelişememesinin nedenleri arasında spekülasyon ve manipülasyon iddialarının da önemli bir yere sahip olduğunu belirten Akgiray “Borsa, oraya yatırım yapanların yeridir. Birkaç tane manipülatörün malı değildir. Bunu göstermek istiyoruz. Birkaç aydır yaptığımız milimetrik atışlar epey bir dedikoduya yol açtı o camialarda. Önlemler etkili oluyor” dedi. Foreks pazarında günde 3 milyarlık denetimsiz işlem SPK Başkanı Akgiray, yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nu en geç martın sonuna kadar Meclis’ten geçirmeyi planladıklarını söyledi. Akgiray “Kanun birkaç şey getiriyor. Tek amacı sermaye piyasalarını büyütmek. Bunu nasıl yapacağız? Halka açık şirket sayısını artırarak... Nasıl artıracağız? Tatlandırıcı vererek” dedi. Akgiray, ayrıca foreks pazarlarının tamamen denetim dışı olduğunu ve günlük işlem hacminin aşağı yukarı 3 milyar doları geçtiğini belirtti. Akgiray “Çok büyük pazar. Bunu düzenleme görevi büyük tartışmalar sonucu SPK’ya verildi. Zannediyorum ocak ayının ilk 15 gününde o düzenleme çıkar” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)