E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar2010 onlar için kabus oldu---

2010 onlar için kabus oldu

2010 onlar için kabus oldu
01 Ocak 2011 - 10:27 borsagundem.com

Borç kriziyle boğuşan Avrupa, önce Yunanistan’ı, ardından İrlanda’yı iflastan kurtardı

Verilen paraların karşılığında sıkılan kemerler, halkı kızdırınca 2010 yılı Avrupa için kabus oldu.
2010’da en sıkıntılı günleri Avrupa ülkeleri yaşadı. AB liderleri yıl boyunca ‘sıradaki ülke kim’ sorusuna cevap ararken, sadece finans sektörüne hükümetler tarafından aktarılan para 5.9 trilyon doları buldu. Borç kriziyle boğuşan Avrupa’da 2010’da hemen hemen kemer sıkmayan ülke kalmazken, faturanın halka çıkarılması grevleri ve protestoları da beraberinde getirdi. Arupa’da yaşananlar zaman zaman Euro’nun geleceğini de tartışmaya açtı. Euro bölgesini borç krizine sokarak dağılmanın eşiğine getiren süreç Yunanistan’la başladı.
SIRADA KİM VAR?
Önce Yunanistan borç krizinden kurtulmak için AB ve IMF’den 110 milyar Euro yardım aldı. Ardından İrlanda da kaçınılmaz olarak aynı yola başvurdu. AB ve IMF bu kez İrlanda’ya 85 milyar Euro’luk kredi verdi. İrlanda’nın borç batağına sürüklenmesiyle Avrupa’da domino etkisi 2010’un son aylarında daha yoğun bir şekilde hissedildi. 16 üyeli Euro Bölgesi’nin zayıf halkaları arasında en önde gelenler şimdilik Portekiz ve İspanya olarak gösteriliyor. Dünya Bankası’nın verilerine göre bu yıl ikinci çeyrek sonu itibariyle İspanya’nın 2.1 trilyon dolar, Portekiz’in ise 498 milyar dolar borcu var. Henüz iki ülke için iflas riski bulunmuyor. Ancak Avrupalı yetkililer Euro Bölgesi’ndeki sorunların İrlanda’yla bitmeyeceğini düşünüyor. Yetkililer, 2011’in ilk aylarında Portekiz için de bir kurtarma planının açıklanabileceğini belirtiyor. Portekiz’in en az 50 milyar Euro’ya ihtiyacı olduğu kaydediliyor. Gözlerin üzerinde olduğu İspanya ise ısrarla Yunanistan ve İrlanda gibi kurtarma paketine ihtiyacı olmadığını belirtiyor. 
Avrupa 2010’u sokakta geçirdi
Avrupa’daki kemer sıkma önlemleri nedeniyle en büyük eylem 30 Eylül’de yapıldı. 30 ülkeden 100 bini aşkın kişi Brüksel’e akın ederek protesto gösterisi yaptı. Gösterilerin en şiddetlisi ise 16 Aralık’ta Atina’da yapıldı. Polis ile protestocular arasında çatışma yaşandı. Göstericiler birçok yeri yakıp yıkarken, eski bir bakanın da burnunu kırdılar. Avrupa’nın bir çok ülkesi, protestoların yanında krizin etkilerinden bunalan kamu kurumlarının grevleriyle de sarsıldı.
Star

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)