E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2016'da değer kaybeden para birimleri ---

2016'da değer kaybeden para birimleri

2016'da değer kaybeden para birimleri
30 Aralık 2016 - 03:27 borsagundem.com

2016 yılı pek çok piyasa için lunaparklardaki hız trenleri gibi derin iniş çıkışların olduğu bir yıl oldu ve döviz piyasaları da bundan nasibini aldı.


2016 yılı pek çok piyasa için lunaparklardaki hız trenleri gibi derin iniş çıkışların olduğu bir yıl oldu ve döviz piyasaları da bundan nasibini aldı. Bir kaç ülke iyi bir tempo yakalarken, diğerleri yerel para birimlerinde dramatik düşüşler yaşadı.

İŞTE 2016'NIN EN ÇOK YARA ALAN PARA BİRİMLERİ

Mısır poundu: %-59
Mısır radikal bir karar alarak yerel para birimini Kasım ayında serbest dalgalanmaya bıraktı. Bu karar derinleşen ekonomik krizi hafifletme ve IMF'den bir acil durum kredisi alabilme çabasının bir parçası olarak alındı.
Bunun ardından Mısır poundu, dolar karşısında ilk etapta yüzde 48 oranında geriledi ve ilerleyen dönemlerde düşüş sürerken, yıl sonunda para biriminin dolar karşısındaki kaybı yüzde 59 seviyesinde oldu.

Nijerya Nairası: %-37
Nijerya yılın önemli bir bölümünde petrol fiyatlarındaki düşüşle uğraşmak zorunda kaldı ki bu düşüş,
yerel para birimini de baskı altında bıraktı. Ülkede kamının gelirlerinin yüzde 70'lik bir bölümü petrolden kaynaklanıyor. Ülke ekonomisi ayrıca pek çoğu ülkedeki petrol sektörünü hedef alan terörist saldırılardan da etkilendi.
Bu gelişmelerin ardından naira 2016 yılını dolar karşısında yüzde 37 oranında kayıpla tamamladı.


Türk Lirası: %-18
Türk Lirası, 15 Temmuz'daki şerefsiz darbe girişiminin ardından ilk anda yüzde 6 oranında geriledi. Yılın ikinci yarısında kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's tarafından ülke notunun düşürülmesi, TL'deki değer kaybının sürmesinde etkili oldu.
Türkiye geçtiğimiz 10 yıllık süre içinde, yüksek miktarda dış borç biriktirdi. IMF ve diğer gözlemciler, Türkiye'yi yabancı paraya olan bağımlılığın sürdürülemez olduğu konusunda uyardı. Türk lirası Aralık sonlarında dolar karşısında yüzde 18 oranında değer kaybı yaşadı.

Arjantin pesosu: %-17
Güney Amerika'nın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Arjantin'in yerel para birimi de 2016'nın yara alan para birimlerinden biri oldu. Ülkedeki kilit önemdeki reformlar büyümenin döneceğine yönelik ümitleri artırsa da 2016 yılında ekonomi yüzde 1.8 oranında geriledi. Reel ücretlerde düşüş gözlenirken, enflasyon yüzde 40 seviyesine ulaştı.
Bu gelişmelerin ardından peso dolar karşısında yüzde 17 geriledi.

İngiliz Sterlini: %-17
Haziran ayında yapılan oylama ile İngiltere'nin AB'den çıkma kararı alması sterlinde sert düşüşe neden oldu. Yatırımcılar Brexit'in etkileri konusunda endişelendi ve bu endişeler sterlinin ilk kurban olmasına neden oldu, para birimi yüzde 17 oranında geriledi.

Meksika Pesosu:%-17
Donald Trump'ın seçilmesinin ardından Meksika pesosu ciddi bir yara aldı. Trump'ın seçim kampanyasında, serbest ticaret karşıtı ve göçmen karşıtı unsurlara yer vermesi ile oluşan baskılar para biriminin dolar karşısında yılı yüzde 17 oranında kayıpla tamamlamasına neden oldu. Merkez Bankası bu kayıpların önüne geçmek için kasım ayında faiz artırmak zorunda kaldı.

Venezuela Bolivarı: "Allah bilir"
Venezuela, alışılmadık bir ekonomik krizin eline düştü. Gıda yetersizliği genel bir endişe kaynağı oldu ve ülke ihtiyaç duyduğu kadar ilaca sahip olamadı. IMF, Önümüzdeki yıl ülkede enflasyonun yüzde 1660 seviyesinde olacağını öngörüyor. Bu gelişmeler sonrasında bolivar 2016 yılında yüzde 82 oranında değer kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)