E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022 yatırımcılar için mayın tarlası olacak---

2022 yatırımcılar için mayın tarlası olacak

2022 yatırımcılar için mayın tarlası olacak
31 Aralık 2021 - 18:09 borsagundem.com

2021 yılında ABD borsalarında yaşanan en önemli gelişme, şubat ayında başlayan ve yüksek büyüme gösteren şirketleri vuran düşüş oldu. 2022 yılı ise yatırımcılar için bir mayın tarlasına dönüşebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2021 yılının en önemli gelişmelerinden bir de yüksek büyüme şirketlerinin piyasalardan silinmesi oldu. S&P 500 endeksindeki devasa ralli elbette etkileyiciydi ancak bu yeni bir gelişme olmadı. Bir miktar volatilitenin dışında geçtiğimiz 10 yılda endeks yatırımcılar istikrarlı bir yükselişe tanıklık etti. Bu yılı özel kılan ise 52 haftanın en düşük seviyelerine ulaşan birçok şirketin, istikrarlı bir şekilde piyasaların geneliyle birlikte yükselmesi oldu.

2022 yılında ise piyasalarda bu tür aşırılıklar daha kötü bir hale gelebilir. Forbes’un haberine göre bunun en temel nedenlerinden bir tanesi, birçok temanın halen açıkça teknik aşağı yönlü trendlerde olması. ARK Invest’in amiral gemisi ARKK fonu, geçtiğimiz iki yılda yatırımcıların tercih ettiği sektörlerdeki yüksek büyüme şirketlerini takip ediyor. Fon açıkça görülen bir teknik aşağı yönlü trendde ilerliyor ve yükselişe dair herhangi bir işaret görülmüyor.

Geçtiğimiz iki ayda bu fonun havayolu hisseleriyle paralel bir performans göstermesi de dikkat çekici. Bundan bir yıl önce bu iki yatırım alanı, neredeyse zıt yönlerde hareket ediyordu. Korona virüs yeniden açılmayı tehdit altında bıraktığında havayolu hisseleri düşüyor, yatırımcılar ise büyüme hisselerine akın ediyordu. Bu alanda teknoloji hisseleri teması da teşvik ödeneklerine bağlı spekülatif yatırımlarla ilişkili görülüyordu.

Bu durum da şimdilerde tersine dönüyor. Buna rağmen geçtiğimiz 30 günde ARKK ve JETS ETF’leri yüksek bir korelasyonla işlem gördü. Piyasaların bu zıt kutuplardaki şirketlere benzer bir yaklaşım göstermesinin açıklamalarından biri de, iki grubun da “pahalı” hisselerden oluşması. ARKK hisseleri değerleme anlamında pahalı ve havayolu hisseleri, şirket bilançolarının sağlığıyla kıyaslandığında pahalı görülüyor. Bunlar aynı zamanda faiz oranlarının yükseldiği bir ortamda risk altında. Pahalı teknoloji hisseleri birçok kişi tarafından uzun vadeli varlıklar olarak görülüyor.

Bu nedenle de faiz oranları yükselirken birçoğu gözden düşebilir. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ARKK fonunun pik noktası aynı zamanda 2021 yılında ABD Hazine tahvili getirilerinde görülen büyük yükselişle de aynı döneme denk geliyor.

Havayolu şirketlerinin borç yükü de oldukça fazla ve bu borç yükü faiz oranları yükselirken giderek büyüyecek. Geçtiğimiz teknoloji hisseleri bir ayı piyasasıyla flört ederken kripto varlıklar bir başka çöküşün eşiğine geldi. Borsalardaki en güçlü sektörler ise sağlık gibi geleneksel olarak savunmacı gruplardan oluşuyor. S&P 500 endeksi yılı yüksek bir puanla kapatıyor olsa da, 2022 yılı yatırımcılar için bir mayın tarlası olacak.

Yeşil enerji hisseleri havayolu şirketlerine yenildi

 

Yeni yılda sağlıklı bir portföy için atılması gereken 3 adım

 

Merkez, TL mevduatta dönüşüm kuru için 6 ayrı saat verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • berhan aksoy02 Ocak 2022 00:23

    2022 sonu 3000 il  kapatırız.bist in alternatifi yok

  • Baş baş01 Ocak 2022 21:20

    Otomotiv sektörü ile vedaşlatım,en basit hesap bir corsa 350-400 bin lira krediler yüksek vadeler kısa cebinde 150 bin nakiti olan bile alamaz,260 bin liralık egeada sıra olur tabi rakam orada kalırsa,üst segment arabalar zaten zengin işi onlarda para var halk nasıl alacak yeni araçları?? Kim alır bunca ötv si kdv si vergisi moku püsürü varken çip sorunu bitti binlerce araç geldi nerden bulunacak 200 binlik araca 400 bin verecek binlerce keriz? Satılmaz bu araçlar 2022 otomotiv için zor bir sene olacak bilançolarda sıkıntı olur diye düşünüyorum işim olmaz.

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ02 Ocak 2022 11:19

    DOSTUM BİZİM ZAMANIMIZDA OTOMOBİLİ OLANLAR PARMAK İLE GÖSTERİLİR İDİ.ŞİMDİ COK TANIDIĞIM ASGARİ ÜCRETLİLERDE DAHA SIFIR OTOMOBİLLER VAR.OLACAĞI BU İDİ.PETROLÜ BİZ BİLE ÜRETSEN YİNE BU PAHALILIK OLACAK İDİ.BENCE İYİ OLDU ŞİMDİ BİNEN BİNMEYEN BELLİ OLSUN.HELE AKARYAKITIN FİYATIN 20-30 TL OLSUN BİNLERCE DAR GELİRLİ OTOMOBİLLİ SATACAK FAKAT ALAN BULAMAYACAKTIR.

  • Bika01 Ocak 2022 19:34

    TCMB net rezervi  swap hariç  eksi 56 milyar dolar olmuş, dogma olan yeni ekonomi modeliyle mayın tarlasında dolaşmaktan farkı değil.

  • Fatih01 Ocak 2022 13:17

    2022 borsanın yılı olacak diye düşünüyorum dövize güven olmaz artık

  • AHMET ÖZBİR31 Aralık 2021 19:21

    KILsalarsaki borsaları sallayın, BİST'imizde ve genel piyasalarda 2022 yılı *MAYIN TARLASI" olacaksa TÜRK LİRAMIZLA COŞTUĞUMUZUN RESMİDİR. Durgun piyasada ben para kazanmakta zorlanıyorum, ÇILGIN ORTAMDA gelsin PARACIKLAR, GİTSİN DÖVİZLER. " Ecnebinin Parasına Hayır, Türk'ün Lirası'na, BİST'ine Evet!*

  • Zabit01 Ocak 2022 22:40

    Bu yorumu beğenmeyen pijjjler ne bekliyor acaba