E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları2022’nin planlanma haftası---

2022’nin planlanma haftası

2022’nin planlanma haftası
13 Aralık 2021 - 08:48 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

2022’nin Planlanma haftası Omikron varyantının keşfinin neden olduğu iki haftalık keskin düşüşün ardından, finansal piyasalar Cuma günü toparlandı, daha hafif semptomlar ve aşı takviyelerinin etkinliği raporlarıyla güven verdi. Risk iştahı aniden yeniden ortaya çıktı ve bazı endekslerin Kasım kayıtlarına yakın geri dönmesine izin verdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde, tüketici fiyatları geçen ay %0,7'lik beklentiye kıyasla %0,8 arttı. Bu, Ekim ayına göre biraz daha yavaş bir tempo. Bir yıl içinde, enflasyon en değişken unsurlar hariç tutulduğunda %6,8'e ve %4,9'a ulaştı. Euro/dolar hafta boyunca 1,13'ün altına gerilerken, 10 yıllık tahviller tarafında ise ABD T-Bond %1,48, Alman Bund %-0,36 ve Fransız OAT %-0,01 getiri sağladılar. Bu hafta makroekonomik gündem çok yoğun. İlk sırada doğal olarak 15 Aralık Çarşamba günü yapılması planlanan FED’in 2021'deki son para politikası kararı var.

Fed, enflasyonu frenlemek için belirlediği destek azaltma yoluna devam edecek mi yoksa? Yoksa son sağlık tehditlerini dahil ederek pedala hafif mi basacak? Bizim beklentimiz ; Fed'in 14-15 Aralık toplantısında daralma hızını ikiye katlayacağı, Ocak ortasından itibaren alımlarını ayda 30 milyar dolar azaltacağını ve Mart 2022 ortasında sıfır net alım önermesi yönünde sonrasında da 2022’de en az 2 en fazla 3 faiz artırımı sürecinin başlamasını yönündedir 16 Aralık’taki ECB toplantısındaki görünüm ise , özellikle KOVID-19 durumundaki bir başka kötüleşme ve Omikron varyantı nedeniyle yeniden daha belirsiz hale geldiğinden, ECB Aralık toplantısında başlangıçta planladığı tüm kararları almaya hazır olmayabilir.

ECB, ilk kez 2024 yılını da kapsayacak yeni makroekonomik tahminlerini yayınlayacak. Yeni veriler ve makro görünümdeki değişimler, 2021 ve 2022 için enflasyon tahminlerinde dramatik yukarı yönlü revizyonlar anlamına gelse de, ECB'nin tahmin ufkunda daha uzun bir süre enflasyona ilişkin görüşünün çok az değişmesini bekliyoruz. Bunun nedeni, ECB'de de kullanılan ekonomik tahmin modellerinin genellikle tarihin tekerrür edeceği varsayımına dayanmasıdır. Bu nedenle yeni tahminler, halihazırda yüksek olan enerji ve hammadde fiyatlarından kaynaklanan ikinci tur etkilerin oldukça küçük olacağını ve ayrıca sıkılaşan işgücü piyasası koşullarından tüketici fiyat enflasyonuna geçişin oldukça zayıf olmaya devam edeceğini varsaymaktadır.

BoE ve BoJ faiz kararları da bu hafta açıklanacak. Arıca, büyük ekonomilerin yıl sonu için ekonomik dinamikleri hakkında iyi bir gösterge verecek olan Aralık ayına ait Flash imalat ve hizmet PMI'larınıda takip edeceğiz. Yurtiçinde ise Cari dengenin Agustos ve Eylül ayından sonra Ekim ayında da fazla vermesini bekliyoruz. Beklentimiz 2,5 milyar usd cari fazla vermemiz yönünde. Ana etmenleriniz ise; Dış ticaret açığındaki azalma, turist sayındaki artışın devam etmesi. Ekim ayı Sanayi üretiminde de yıllık bazda %8,6’lık artış beklemekteyiz. Ana etmenler, İmalat PMI verisinin gücünü koruması ve güçlü İhracat verileri. TCMB faiz kararında ise piyasanın 100 baz puanlık indirim beklentisine karşılık biz 150 baz puan indirimle faizin %13,5 seviyesine indirilmesini beklemekteyiz.

Deniz GYO ve İhlas Ev Aletleri sorusu

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Altın fiyatı Fed toplantısını bekliyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)