E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2024’ün 3 öncü yatırım teması---

2024’ün 3 öncü yatırım teması

2024’ün 3 öncü yatırım teması
29 Aralık 2023 - 14:10 borsagundem.com

2024 yılının öncü yatırım temalarının, bir yıl önce düşünülenden çok daha farklı olması muhtemel gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geride kalmak üzere olan 2023 yılı, gerek yatırım temaları gerekse tahminler bakımından fazlasıyla sürpriz dolu bir yıl oldu. Bu durumun 2024 yılında da sürmesi olasılık dahilinde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka, özel krediler ve küçük sermayenin yeniden canlanması… 2024'ün büyük yatırım temaları bir yıl önce düşünülünden tamamen farklı olabilir.

Belirsizlik sürüyor, riskler hala çok fazla

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, bir yıl önce Wall Street enflasyon, 'uzun süre daha yüksek’ faiz oranları ve Avrupa'da yeni bir savaş konusunda endişeliydi. Bu, ABD durgunluğunu tetiklemesi beklenen ve Wall Street'te bazı düşüş yönlü piyasa görünümlerine yol açan ekonomik olumsuz rüzgarların çatışması anlamına geliyordu. Ancak jeopolitik gerilimler devam ederken ve İsrail ile Hamas arasındaki yeni çatışmayla daha da kötüleşirken enflasyon düştü; Fed ise şu anda faiz oranlarında indirim öngörüyor ve korkulan resesyon kesinlikle gelmedi.

Ekonominin dayanıklılığı, 2024'te yatırımcılar için yapay zekanın heyecan verici trenine binmekten özel kredi patlamasına kadar birçok önemli fırsat yarattı. Wall Street liderleri ve varlık yöneticileri bu yeni yatırım trendleri hakkında konuşmaktan bir türlü vazgeçemiyor. Ancak gelecek başkanlık seçimi, savaşların şiddeti ve yüksek faiz oranlarının hâlâ tüketiciler üzerinde baskı yaratması nedeniyle ortam belirsizliğini koruyor ve riskler hala çok fazla.

Finans gurularının yeni gözde trendleri son derece kârlı olabilir ancak bunların hepsi ciddi olumsuz potansiyelleri de beraberinde getiriyor; özellikle de Wall Street'in resesyon tahminlerinin yanlış değil, sadece erken olduğu ortaya çıkarsa. Yine de, bilgili yatırımcılar ve hatta profesyonellerin yeni favori oyunlarına içeriden bakmak isteyen sıradan yatırımcılar için, gelecek yıl bu trendleri takip etmek faydalı olabilir.

Fırsat: Yapay zeka patlaması

Bir yıl boyunca aralıksız devam eden manşetler, akademik makaleler ve Wall Street raporları sonrasında çoğu insan yapay zekayı duymaktan bıktı. Ancak 2024'ün temel yatırım temalarını tartışırken bunu görmezden gelmek imkansız. Birçok Wall Street lideri, yapay zekanın dördüncü sanayi devrimini başlattığına inanıyor. Wedbush'un önde gelen teknoloji analisti Dan Ives, bunun yatırımcılar için internetin icadına benzer bir modern zaman ‘altına hücum'u olduğunu söylüyor.

CFRA Research analistleri Janice Quek ve Angelo Zino'ya göre, 2024'te yatırımcılar için yapay zekanın yükselişinin ana faydası, işletmelerin yapay zeka uygulamaları oluşturmak için daha fazla harcama yapması nedeniyle bilgi-işlem bütçelerinin artması olacak. Analistler, bilgi işlem harcamalarının 2024'te yıldan yıla yüzde 8 oranında artacağını ve yapay zeka patlamasının ortasında yazılım harcamalarının yüzde 13,8 artacağını gösteren Gartner tahminine işaret ediyor. Bu, bu yıl bilgi işlem bütçelerindeki yalnızca yüzde 3,5'lik büyümeyle karşılaştırıldığında oldukça anlamlı bir sıçramaya karşılık geliyor.

Quek ve Zino, teknoloji devi Microsoft'un yanı sıra ServiceNow ve Datadog yazılım şirketleri ile siber güvenlik firmaları CrowdStrike ve Palo Alto Networks'ün 2024 için en iyi yapay zeka seçimleri olduğunu vurguluyor. Bu firmaların geniş yelpazedeki yapay zeka özellikli ürünleri ve bulut tabanlı hizmetleri iyi konumlandırılmış durumda. Perşembe günü paylaştıkları notta, yapay zeka ile ilgili bilgi işlem harcamalarındaki patlamayı ‘yakalamak' gerektiğini savunuyorlar.

Riskler

Wall Street'te Büyük Kanyon'u doldurmaya yetecek kadar yapay zeka heyecanı olabilir ancak teknolojiye hâlâ şüpheyle yaklaşanlar var. Key Private Bank Baş Yatırım Yetkilisi George Mateyo, yapay zekanın eninde sonunda sağlık ve teknoloji firmalarından imalat ve finansal hizmet devlerine kadar geniş bir yelpazedeki şirketlere fayda sağlayacağı konusunda geniş bir fikir birliği olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ancak asıl soru, yapay zekanın potansiyelinin ne kadarının 2024'te kazanç artışına dönüşeceğidir ve kimse bunun cevabını gerçekten bilmiyor.”

Mateyo, “Yapay zekanın benimsenme döngüsü gerçekten kısa, hatta oldukça kısa” diyor. Mateyo, yapay zekanın bundan önce akıllı telefonlara ve PC'lere kıyasla daha hızlı benimsendiğini söylüyor ve ekliyor: “Ancak bu, yani yapay zeka bağlantılı kazanç artışının, 2024'te gerçekleşeceğine dair biraz fazla iyimserlik olabileceğini düşünüyorum.”

Mateyo, teknolojinin olumlu etkisi sonunda ‘genişlese’ bile, yapay zekanın çalışan üretkenliğini artırmasının ve birçok kamu şirketinin kârlılığını iyileştirmesinin birkaç yıl sürebileceğini savunuyor.

Segal Marco Advisors Baş Yatırım Sorumlusu Sue Crotty, yapay zeka hakkındaki görüşlerini detaylandırırken bir adım daha ileri gidiyor: “Uzun vadede yapay zeka, oyunun kurallarını değiştirecek olsa da, bugün bunun çok fazla abartılı olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka pek çok manşette yer alıyor ancak sahadaki gerçekler farklı.”

Fırsat: Özel kredinin görkemli günleri

2024 yılının bir diğer önemli teması ise özel kredilerdeki yükselişin devam etmesi olacak gibi görünüyor. Yüksek faiz oranları son yıllarda bankaların mevduat maliyetlerini ve sermaye ihtiyaçlarını artırdı ve bu da bankaların daha az borç vermelerine yol açtı. Bu, özel kredi verenlerin, biraz nakit ihtiyacı olan şirketler veya emlak projeleri için boşluğu doldurmasının kapısını açtı.

Bloomberg'in bildirdiğine göre, BlackRock verileri, özel kredi piyasasının son birkaç yılda 1,6 trilyon dolarlık bir dev haline geldiğini ortaya koyuyor. Preqin tarafından yapılan bir araştırmaya göre, pazarın 2028 yılına kadar 2,8 trilyon dolarlık, hatta BlackRock'un kendi tahminlerine göre 3,5 trilyon dolarlık bir değere ulaşmasıyla bu büyümenin devam etmesi bekleniyor.

Alternatif yatırım platformu Fundrise'ın kurucu ortağı ve CEO'su Ben Miller, yüksek faiz oranlarının ortasında doğrudan borç vermenin, diğer adıyla özel kredinin, cazibesini anlatıyor: “Bankaların kredi verme standartlarını sıkılaştırmasıyla birlikte birçok gayrimenkul geliştirme veya kiralama projesi finansman bulmakta zorlanıyor. Bankalar kredi vermiyor. Ve uzun bir süre de bunu yapacaklarını sanmıyorum” diyen Miller, birçok bankanın varlığının faiz oranları düşükken verilen uzun vadeli kredilere ‘kilitlendiğini' savunuyor.

Kamuya borç verenlerin eksikliği, birçok şirketi ve gayrimenkul projesini, çok daha yüksek faiz oranlarıyla kredi verecek olan özel piyasaya yönelmeye zorluyor. Miller, “Daha çok konut daireleri için özel kredilere odaklanıyoruz. Ve gerçekten iyi bir mülk için yüzde 14'lük bir faiz oranı elde edebiliriz. Bu son derece iyi” diyor.

Ancak Miller bile özel kredi piyasasındaki riskleri görüyor ve faiz oranlarının düşmesiyle birlikte emlak piyasasının dibe vurmuş olabileceğini ancak ekonominin geri kalanının bunu yapmadığını ve resesyonun yolda olduğunu savunuyor

İşletmelere verilen özel kredilerin 2024'te konut amaçlı gayrimenkul projelerine kredi vermekten daha riskli olacağını savunan Miller, “Yüksek faiz oranları çoğu şirketi ve çoğu insanı gelecek yıla ve bir sonraki yıla kadar etkilemeyecek” uyarısında bulunuyor.

Riskler

Özel kredilerdeki riskler kesinlikle yüksek. Öyle ki, Senato Bankacılık Komitesi (Senate Banking Committee) Başkanı Sherrod Brown, Kasım ayında, Fed’in denetimden sorumlu başkan yardımcısı Michael Barr, FDIC Başkanı Martin Gruenberg ve para birimi denetçisi vekili Michael Hsu'ya özel kredi piyasasının gizli tehlikelerle dolu olabileceği uyarısı içeren bir mektup gönderdi. Senatör, “Geleneksel bankacılık sektörünün aksine, özel kredi piyasası asgari düzeyde dolaylı düzenleyici denetime tabidir. Bu pazardaki şeffaflığın olmayışı, onun gerçek büyüklüğünü ve riskini gölgeliyor” dedi.

Fortune'un röportaj yaptığı uzmanlar aynı zamanda doğrudan borç verme piyasasında artan risklerden de endişe duyuyor. Colony Group Baş Piyasa Stratejisti Rich Steinberg, özel kredi tekliflerinin yüzde 9 ila yüzde 14'lük getirisinin birçok yeni yatırımcıyı bu alana çektiğini ancak bunun da pazarı ‘daha da kalabalıklaştırdığını’ açıklıyor. Bu, özel kredi alanında çalışmak için para yatırmak isteyen herkesin doğru fırsatları bulmak ve özel krediler için sigortalama işleminin güvenilir kredi verenler tarafından gereken özen gösterilerek yapıldığından emin olmak için zaman ayırması gerektiği anlamına geliyor. Steinberg, Fortune’a, genel olarak özel kredinin ‘gerçekten bunu çeşitlendirilmiş gelir stratejilerinin bir parçası olarak alma becerisine sahip daha sofistike müşteriler için olduğunu’ söylüyor.

Certuity Baş Yatırım Yetkilisi Dylan Kremer, yatırımcıların ‘özel krediyi daha dikkatli takip etmeleri gerektiğine’ inandığını söylüyor ve ekliyor: “Şu anda o kadar çok sermaye özel kredi peşinde koşuyor ki, yatırımcıların ve özel kredilerin yapılandırılma kriterlerinin ve yapılandırılmasının doğru şekilde yapıldığından emin olmak için kullandıkları fonlar hakkında tam olarak bilgi sahibi olmaları gerekiyor.”

Key Private Bank'tan Mateyo'ya göre, özel kredi alanında genel olarak pek çok fırsat var ancak ürünler aynı zamanda ‘daha az şeffaf’ ve düşük gelirli yatırımcılar için riskli olabiliyor. Mateo, “Likit olmayan bir varlık sınıfı olması açısından bu herkes için doğru bir yatırım alanı değil. Bu, yarın satabileceğiniz ve bir şeye harcayacak paraya sahip olabileceğiniz hazine bonolarına benzemiyor” diyor.

Fırsat: Küçük ölçekli hisse sentlerinde yeniden diriliş olasılığı

Wall Street'in resesyon tahminlerinin yanlış olduğuna inanan yatırımcılar için küçük ölçekli hisse senetleri gelecek yıl doğru fırsat olabilir. Küçük sermayeli şirketler yıllardır büyük emsallerinden daha düşük performans gösteriyor ancak birçok uzman bunun 2024 ve sonrasında değişeceğine inanıyor.

Fundstrat Global Advisors Kurucu Ortağı Tom Lee, küçük ölçekli hisse senetlerini takip eden Russell 2000 Endeksi’nin, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine dönmesi ve faiz oranlarının düşmesiyle gelecek yıl yüzde 50 oranında artabileceğini savunuyor. Genellikle büyük rakiplerinden daha fazla borca sahip olan küçük sermayeli şirketler, son birkaç yılda artan borçlanma maliyetlerinden ağır darbe almış durumda ancak Lee'ye göre bu durum sona yaklaşıyor. Üstelik küçük sermayeler tarihsel olarak ucuz seyrediyor. Lee, “Fiyat bazında, küçük sermayeli hisse senetleri, S&P'ye göre 1999'da oldukları yerde işlem görüyorlar. Ve bu, 12 yıllık bir üstün performans döngüsünün başlangıcıydı” diyor.

Lazard Baş Piyasa Stratejisti Ronald Temple da, küçük halka açık şirketlerin kaderinde ‘geri dönüşün başlangıcına dair işaretler’ gördüğünü söylüyor. Lee gibi o da küçük sermayeli şirketlerin daha fazla değişken faizli borç da dahil olmak üzere daha fazla borcu olduğunu belirtiyor. Aralık ayı başlarında yazdığı bir notta Temple, “Bu değişken risk göz önüne alındığında, eğer Fed kısa vadeli faiz oranlarını düşürmeye geçerse, küçük ölçekli hisse senetleri muhtemelen büyük sermayeli hisselerden daha fazla kazanç getirecektir” diye yazıyor.

Temple ayrıca küçük sermayeli şirketlerin büyük sermayeli şirketlere göre ‘ilgi çekici’ bir değer sunduğunu ve gelirlerinin daha fazlasını ABD'de elde ettikleri için ABD ekonomisinin gelişmiş pazar emsallerine kıyasla devam eden üstün performansından yararlanabileceklerini savunuyor ve ekliyor: “Russell 2000 Endeksi bileşenleri gelirlerinin yaklaşık yüzde 90'ını ABD'de elde ederken, S&P 500 Endeksi için bu, yaklaşık yüzde 60 ila yüzde 65'ini oluşturuyor. Bizim görüşümüze göre, ABD'nin 2024 ve sonrasındaki büyümesinin beklenen göreceli dayanıklılığı göz önüne alındığında, bu şirketlerin yurt içi yönelimi olumlu olmalıdır.”

Riskler

Küçük sermayeli şirketler 2024'te toparlanabilse de, bu yıl büyük sermayeli şirketlerin de bir nedenden dolayı düşük performans sergiledikleri görülüyor. Lazard'a göre, Russell 2000'deki şirketlerin yaklaşık yüzde 40'ı geçen yıl para kaybetti. Ve pek çok küçük halka açık şirketin, faiz oranlarının düşük olduğu dönemde aldıkları değişken faizli borçları günümüzün çok daha yüksek faiz oranlarıyla yeniden finanse etmesi gerekiyor. Zayıf kazançlar ve artan borç maliyetlerinin birleşimi, özellikle ABD'de resesyonun nihayet ortaya çıkması durumunda 2024'te zorlayıcı olabilir.

Hatta bazı uzmanlar, Küresel Mali Krizin ardından gelen sıfıra yakın faiz oranları döneminde, kârsız iş modellerine sahip pek çok küçük ABD şirketinin ayakta tutulduğu konusunda uyarıyor; bu da çok sayıda iflas etmiş firmanın ölmek üzere olduğu anlamına geliyor. IMF'nin yakın tarihli bir araştırmasına göre, bu sözde zombi şirketlerin yüzdesi, 2000 yılında halka açık ABD şirketlerinin yüzde 6'sının biraz üzerindeyken, 2021'de yüzde 10'un üzerine çıkmış durumda.

New Constructs CEO'su David Trainer, yıllardır zombi şirketleri takip ediyor ve faiz oranları yükseldikçe çoğunun iflas edeceği konusunda uyarıyor. Geçtiğimiz ay WeWork’ün çöküşünün ardından bir kez daha uyarıda bulunan Trainer, “WeWork'un iflası, zombi şirketin çöküşünün sadece başlangıcıdır. Yatırımcıların gerçekten para kazanan ve uygulanabilir iş modellerine sahip şirketlere odaklanması gerekiyor. Nakit yakmak bir iş modeli değil” diyor ve ekliyor: “Açık olmak gerekirse, küçük ölçekli hisse senetlerinin çoğu zombi değildir, ancak eğer düşüş eğiliminde olanlar haklıysa, iş dünyasının yürüyen ölüleri 2024'te benzerlerini aşağı çekebilir ve bu da küçük ölçekli hisse senedi yatırımlarını daha az çekici hale getirebilir.”

ABD ekonomisi 2024’te 'normalleşecek'

 

Borsalarda teknik sinyaller 2024 öncesi yeşil renkte

 

2024’te ABD ekonomisini şekillendirecek 9 gelişme

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

2023 rallisini öngören stratejistler 2024'te borsalarda ne görüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)