E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem3. Dünya Savaşı'nı tetikleyecek gelişme! ABD ve Almanya'dan Ukrayna'ya izin---

3. Dünya Savaşı'nı tetikleyecek gelişme! ABD ve Almanya'dan Ukrayna'ya izin

3. Dünya Savaşı'nı tetikleyecek gelişme! ABD ve Almanya'dan Ukrayna'ya izin
31 Mayıs 2024 - 14:50 borsagundem.com

Rusya'nın Harkiv'e kendi topraklarından gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin ABD ve Almanya'dan açıklama... İki devlet, Ukrayna'nın Rusya sınırlarındaki hedeflere karşı kendi silahlarını kullanabilme izni verdi, Putin dünya savaşı uyarısı yapmıştı.

Yaklaşık 2.5 yılı geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir boyuta geçiliyor. Bugüne kadar Kiev yönetimine verdikleri silahların sadece Rusların işgal güçlerine karşı kullanılmasına izin veren ABD ve Almanya bundan sonra bu silahların Rusya sınırları içindeki hedeflere yönelik de kullanılmasına yeşil ışık yaktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO ülkesi silahlarının ülkesine yönelik kullanılmasının NATO ile savaş başlatacağı uyarısı yapmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Berlin hükümeti, Ukrayna'nın Rusya sınırları içerisindeki askeri hedeflere karşı Alman silahlarını kullanmasına izin verdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna'nın Harkiv bölgesini saldırılardan korumak için ABD silahlarını kullanarak Rus toprakları içindeki hedefleri vurmasına izin vereceği belirtildi.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan Amerikalı yetkililer, Kiev'in bu ayın başlarında yeniden Rus saldırısına uğrayan Harkiv bölgesi sınırında Amerikan yapımı silahları kullanmasına izin verileceğini söyledi.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, “Başkan kısa süre önce ekibine Ukrayna'nın kendilerine saldıran ya da saldırmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık verebilmesi için Harkiv bölgesinde karşı ateş amacıyla ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanabilmesini sağlama talimatı verdi” dedi.

Almanya'dan Ukrayna'ya izin

Almanya, Ukrayna'nın, uluslararası hukuka uygun olarak, Rusya'nın içinden Ukrayna'nın kuzey sınır bölgesi Harkiv şehrine yönelik saldırılara karşı kendini savunmak için Berlin tarafından tedarik edilen silahları kullanabileceğini bildirdi.

Berlin'in politika değişikliği, Washington'ın Kiev'e, Rus askeri varlıklarına yönelik Amerikan silahlarıyla karşılık vermesi için yeşil ışık yakmasından bir gün sonra geldi.

Alman hükümetinden yapılan açıklamada, Rusya'nın son haftalarda Ukrayna'nın Harkiv kentine, özellikle de Rusya sınırının hemen ötesindeki bölgelerden saldırılar hazırladığı, koordine ettiği ve gerçekleştirdiği kaydedildi.

Alman Hükümet Sözcüsü, "Ukrayna'nın bu saldırılara karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğuna ve bunun uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığına inanıyoruz. Ukrayna, bunu yapmak için, bizim tarafımızdan tedarik edilenler dahil, uluslararası yasal yükümlülüklerine uygun olarak bu amaçla tedarik edilen silahları da kullanabilir" açıklamasında bulundu.

Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki Alman hükümeti, Kiev'in Rus topraklarına saldırı sırasında Alman silahlarını kullanıp kullanamayacağına izin konusunda son günlerde çalışma yürütüyordu.

Bu arada Berlin'in izin açıklaması, Rus balistik füzelerinin Harkiv'de bir apartmana isabet ederek en az dört kişinin ölümüne yol açtığı gece saldırısından saatler sonra geldi.

Bölge Valisi Oleh Syniehubov'a göre, Rus saldırılarında en az 25 kişi de yaralandı.

Birçok Avrupa ülkesinden silah kullanımı için 'yeşil ışık'

Başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesi de silahlarının Ukrayna tarafından Rusya'daki askeri hedeflere karşı kullanmasına yeşil ışık yakıyor.

Öte yandan Almanya hükümeti de, Rusya sınırlarından ateşlenen füzelere karşılık vermesi için Ukrayna'ya verdiği silahların kullanılabileceğini açıkladı.

Rusya 10 Mayıs'tan bu yana Harkiv bölgesinde çok sayıda köyü ele geçirmeyi başarmış ve binlerce kişinin evlerini terk etmesine neden olmuştu.

Bu da Washington yönetiminin ülkenin kuzeydoğusundaki bölge sınırında Rus askeri hedeflerini Kiev'e vurma yetkisi veren kararı gündeme almasına neden oldu.

Putin ise, NATO'nun daha fazla müdahil olmasının savaşın diğer ülkelere sıçramasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Putin, ülkesinin nükleer gücüne atıfta bulunarak Batılı ülkelerin politikalarını gevşetmelerinin “ciddi sonuçlar” doğurabileceğini söylemişti.

Belçika izin vermedi

Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder, Ukrayna'ya gönderilen silahların Rus topraklarını hedef almak için kullanılamayacağını bildirdi.

Belçika'nın resmi haber ajansı Belga'nın haberine göre, Dedonder'in ofisinden yapılan açıklamada, ülkenin Ukrayna ordusuna sağlanan silahların kullanımıyla ilgili tutumunun değişmediği belirtildi.

Buna göre, Belçika'dan Ukrayna'ya gönderilen silahlarla Rus toprakları hedef alınamayacak.

Putin'in 'nükleer' tehditleri

Putin ise, NATO'nun daha fazla müdahil olmasının savaşın diğer ülkelere sıçramasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Putin, ülkesinin nükleer gücüne atıfta bulunarak Batılı ülkelerin politikalarını gevşetmelerinin “ciddi sonuçlar” doğurabileceğini söylemişti.

Diğer yandan Alman yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı taktik nükleer saldırı tehdidinde bulunduğu bir dönemde gerilimi tırmandırabilecek söylemlerden kaçınmaya çalışıyor.

Keza Ukrayna'nın Batı tarafından tedarik edilen silahları nasıl kullanmasını istediklerine yönelik ayrıntıları da kamuoyuna açıklamıyor.

Stoltenberg: Ukrayna, Rusya'yı Batı silahlarıyla vurabilir

 

Rusya'dan Ukrayna'ya peş peşe İHA saldırısı

 

Rusya: Harkiv'de bir yerleşim birimini ele geçirdik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi02 Haziran 2024 15:28

    Ben savaşı , güney sınırımızda görüyorum , amaç yönetmekse..

  • Mucise Reis : )02 Haziran 2024 12:39

    Rusya çökerse sırada iran kalır sonrasındada Türkiye... Avruyapa sınırı olacak devlet ise İsrail ve uzantısı küçğk parçöalı gruplar.Rusya çöker ise Türk dünyası Türkiye önderliğini seşecek farklı etkın gruplar bağımsız olacak. Türkiye o bakımdan ABD için düşmandır. İsrai  tek başına deil yeni etnık gruplar ile bölgede egemen olup parçalanmış devletçiklere hüküm sürebilir.

  • Turkogluturk02 Haziran 2024 06:22

    Bakti ekonomi kotu.el konulup altinini abdye tadiyacak ulkede bulamadi .artik tek care savas cikartip silah satmak.ikinci dunya savasinin mimari olan abd simdide 3.dunya savasi cikartma derdinde.dilerim bu sefer nukleer bombalar abd yi komple yokederde,dunya kurtulur.

  • E.g.02 Haziran 2024 00:21

    ÜLKEMİZE BARIŞ ZAMANI F16 SATMAYAN KİTLERİNİ DE YENİLEMEN ABD SAVAŞ ZAMANI HİÇ SATMAZ BU NEDENLE KAAN ADI VERİLEN UÇAĞIMIZA EN KISA ZAMANDA YERLİ( VEYA ÇİN MALI İTHAL) MOTOR ÜRETİLMELİ/TEMİN EDİLMELİ 2025 DE SERİ ÜRETİME BAŞLANMALIDIR

  • Kimse kim 01 Haziran 2024 09:22

    Yesinler birbirlerini.bize dokunmasınlar yeterki.birde başımızdakiler her şeye atlamasın bazı şeyleri seyretmekle yetinsinler

  • HALİL KOZALAK31 Mayıs 2024 20:51

    Başımızda umarım aklı selim bir yöneticiler olur da bu savaşa bizi dahil etmez.Bize ne abd den, bize ne AB ülkelerinden, Bize ne ukrayna dan.