E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDöviz3 risk doları zıplattı---

3 risk doları zıplattı

3 risk doları zıplattı
21 Mart 2012 - 07:26 borsagundem.com

Haftabaşından bu yana sürekli yükselen dolar hız kesmiyor

Petrol fiyatındaki artış, Merkez’in faiz koridorunu daraltabileceği açıklaması ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş doları 25 Ocak’tan bu yana ilk kez 1.8150’nin üzerine çıkardı. Dolar/TL 1.8225’e kadar yükseldi
Dolar piyasaların gözünü çevirdiği 3 risk nedeniyle TL karşısında yükselişe geçti. Yükselen ABD Hazine tahvil faizleri, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu daraltabileceğini açıklaması ve petrol fiyatlarındaki artışın etkisi ile çıkışa geçen dolar 1.8150’nin üzerini gördü. Dolar/TL 1.8225 seviyesine kadar yükseldi. Cari açık nedeniyle petrol fiyatlarındaki yukarı ivme TL’nin olumsuz etkilenmesine neden oldu. Özellikle analist raporlarında da bu noktanın öne çıkarılması TL’nin değer kaybı üzerinde etkili oldu. Haftaya satış baskısı ile başlayan TL’nin Salı günü de satıcılı olduğu görüldü. Sepet ise Merkez Bankası için kritik nokta olan 2.1 seviyesinin üzerinde.
Petrol riski ve Çin endişe veriyor
Bu yıl için dövizde en büyük risk Suriye ve İran. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, dün yaptığı değerlendirmede İran’ın petrol ihracatını durdurmasının petrol fiyatlarında artışa yol açacağı uyarısında bulundu. Lagarde, petrol fiyatlarındaki sert ve ani artışın, küresel ekonomi üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Lagarde’nin üzerinde durduğu nokta hem petrol hem de döviz raporlarında öne çıkmaya başladı.
Öte yandan, ham petrolün geçtiğimiz ay 1 yılın en büyük sıçramasını yapmasıyla 6 ay içinde ikinci kez benzin ve dizelde zamma giden ABD’nin ardından, Çin de atağa geçti. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi Çin fiyatları yükseltti. Benzindeki yüzde 7 ve dizeldeki yüzde 7.8’lik zam, son 2 yılın en büyük fiyat artırımına işaret ediyor. Brent petrol, haftanın ikinci gününde 123.82 seviyesinde seyrediyor. Petrolde önemli dirençler 126 ve 128 seviyelerinde.
25 Ocak’tan beri en yüksek seviye
Dolar, dünkü tırmanışı ile en son 25 Ocak’ta gördüğü 1.8150 seviyesinin üzerine çıktı. Sepet bazında TL ise 16 Ocak’tan bu yana en yüksek seviye olan 2.1060 seviyesini aştı. Bu hafta gözler Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 27 Mart’ta yapacağı toplantıya çevrilmiş durumda. Analistler PPK’nın toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik beklemiyor. Öte yandan petrol fiyatlarındaki seyir yakından takip edilmeye devam ediliyor. Gelişmelere baktığımızda piyasalarda bozulan morallerin hisse fiyatlarına da yansıdığı gözleniyor. Asya piyasalarında başlayan düşüşün Avrupa ve ABD endekslerinde de etkisini gösterdiği görülüyor.
Ne kadar yükselebilir?
Dolar/TL’de başlayan yukarı atakta ilk direnç seviyesi olan 1.8150’nin aşılması ile gözler 1.8350 ve 1.85 seviyesindeki dirençlere çevrildi. Doların uzun vadeli seyrinde 1.80 seviyesinin üzerinde kalıcı hareketler yapmadığı gözleniyor. Dolarda destek seviyeleri 1.7870 ve 1.7750 seviyelerinde bulunuyor. Zeynep Aktaş/Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)