E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi31 milyarder ABD Hazinesi’nden daha zengin---

31 milyarder ABD Hazinesi’nden daha zengin

31 milyarder ABD Hazinesi’nden daha zengin
30 Mayıs 2023 - 10:48 borsagundem.com

Borç limiti krizi ABD Hazinesi’ndeki nakit varlıkların dibi bulmasına sebep oldu. ABD yönetiminin 38,8 milyar dolarlık nakit parası kaldı ve bu miktar dünya çapındaki 31 milyarderin servetinden bireysel servetinden bile daha az

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi’ndeki nakit seviyeleri tehlikeli derecede düşük bir seviyeye geriledi. Washington’ın borç limitini yükseltmek için son dakikaya kadar beklemesi söz konusu tablonun ortaya çıkmasına sebep oldu.

CNN Business’ın haberinde yer alan en son federal verilere göre 25 Mayıs kapanış itibariyle ABD Hazinesi’nde sadece 38,8 milyar dolar nakit para bulunuyordu. Bu ayın başlarında ise bu rakam 200 milyar dolar seviyesindeydi. ABD tarihinde ülke hazinesinin kaydedilen en düşük seviyesi ise 30 milyar dolar.

Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine göre dünya çapında 31 milyarderin bireysel serveti ABD federal hükümetinin 38,8 milyar dolarlık nakit kaynağından daha fazla.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dünyanın en zengin insanı olan Bernard Arnault’nun serveti ABD Hazinesi’ndeki nakit varlıkları neredeyse beşe katlıyor. 

Lüks ürünler üreticisi LVMH’in Yönetim Kurulu Başkanı Arnault’nun kişisel serveti 193 milyar dolar. Tesla’nın milyarder CEO’su Elon Musk’ın serveti ise 185 milyar dolar. ABD Hazinesi’ndeki nakit miktarı Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’un 144 milyar dolarlık net servetinin de çok aşağısında.

Listede ABD Hükümeti’nden daha fazla serveti olan zenginlerin sayısı uzayıp gidiyor. Emlak milyarderi Michael Dell, efsane yatırımcı Warren Buffett, Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg gibi ünlü milyarderlerin yanı sıra Fransız milyarder Francois Pinault ve Chanel’in Yönetim Kurulu Başkanı Alain Wertmeimer gibi görece daha düşük profilli isimlerin de bireysel servetleri ABD hükümetinin nakit havuzundan daha yüksek. 

Toplamda 31 milyarderin net serveti Sam Amca’nın nakit varlıklarını geçiyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy borç limitini 1 Ocak 2025’e kadar askıya almak için bir anlaşmaya vardı. Ancak ABD Kongresi borç limiti anlaşmasını 5 Haziran’a kadar onaylaması ve limiti yükseltmesi gerekiyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu tarihe kadar limitin yükseltilmemesi halinde ABD’nin tüm yükümlülüklerini tam ve zamanında ödemek için yeterli fona sahip olmayacağı konusunda uyarıyor.

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri artıda

 

Piyasalarda 'ABD'de borç limiti' belirsizliği

 

Borç tavanı anlaşması resesyon riskini artırıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)