E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis4 HİSSEDEKİ DÜŞÜŞ BORSAYI KATLADI---

4 HİSSEDEKİ DÜŞÜŞ BORSAYI KATLADI

4 HİSSEDEKİ DÜŞÜŞ BORSAYI KATLADI
16 Ekim 2008 - 08:57 borsagundem.com

Borsanın yüzde 23,8 düştüğü 9 Eylül-14 Ekim arasında bazı şirketlerdeki kayıplar yüzde 65'e dayandı

Avrupa'daki durgunluğun pazarları daraltacağı ve kriz yüzünden Türkiye'deki el değiştirmelerinin sekteye uğrayacağı korkusu borsada şirketleri vurdu. Borsanın yüzde 23,8 düştüğü 9 Eylül-14 Ekim arasında bazı şirketlerdeki kayıplar yüzde 65'e dayandı.
 
Global borsaları yerle bir eden finansal krizden payını, son bir ayda yüzde 24'lük erimeyle alan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), Tofaş, Global Yatırım Holding, Tekstilbank ve Fon Finansal Kiralama (FFK) hisselerinde yüzde 65'lere varan kayıplar yaşandı. Borsada endeksin 40.124'ten 30.500'lü seviyelere geldiği 9 Eylül-14 Ekim arasında İMKB-100 içindeki şirketlerden 74'ü endeksin üzerinde değer kaybetti. Bu hisselerdeki değer kayıplarında ihracat pazarı olan Avrupa'nın krizde olması ve şirketlerin satış süreçlerinin uzayacağı korkuları etkili oldu.
 
74 hisse endeksi solladı
9 Eylül-14 Ekim arasında Tofaş, Global Yatırım Holding, Tekstilbank ve FFK Fon Finansal Kiralama hisseleri yüzde 60'ın üzerindeki değer kayıpları ile adeta bir çöküş yaşarken, 70 hisse senedinde de yüzde 24 ile yüzde 59 arasında düşüşler oldu. Söz konusu dönemde endeksin altında değer kaybeden şirket sayısı 24 olurken, fiyatı değişmeyen tek hisse senedi Turkcell oldu. Migros ise yüzde 2,3 ile İMKB-100 içinde 9 Eylül'den bu yana değer artışı sağlayan tek hisse senedi oldu.
 
Tofaş'ı Avrupa vurdu
9 Eylül-14 Ekim arasında yüzde 62,6'lık kayıpla en fazla değer kaybeden şirket olan Tofaş hisselerini Avrupa'daki durgunluk korkusu vurdu. Şirket, Avrupa pazarlarında yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle azalan yurtdışı siparişlerini göz önüne alarak, Şeker Bayramı öncesinde ve sonrasında olmak üzere üretime 6 gün ara vermişti. Tofaş hisseleri bu kötü haberle sert satış baskısı yerken, Tekstilbank yatırımcısı da satış sürecinin uzayacağı kaygısıyla satışa geçti. Global kriz nedeni ile doğacak finansman sıkıntısı yüzünden Tekstilbank'ın satışının beklenen daha uzun bir zaman alacağı korkusu bankanın hisselerinin 9 Eylül-14 Ekim tarihleri arasında yüzde 61,3 oranında değer kaybetmesine yol açtı. Teksilbank'ın yüzde 75,5'ine sahip olan GSD Holding hisselerini de beklenen nakit girişine ilişkin belirsizlik yüzünden yüzde 59,8 düştü. GSD Holding, mart ayında Tekstilbank'ta muhtemel ortaklık, işbirliği ve hisse satışı gibi stratejik opsiyonların tespiti için çalışmalara başlanılmasına karar verildiği açıklamıştı.
 
FFK'da geri adım
Mehmet Kutman'a ait Global Yatırım Holding hisselerini ise şirketin yatırımlarına finansman bulamayacağı korkusu yüzde 62,11 değer kaybettirdi. Kutman, geçtiğimiz günlerde Referans'a ihalesi Mayıs 2007'de yapılan İzmir Limanı'nın bir an önce devrini istediklerini, projenin parasının hazır olduğunu ve içindeki bulundukları konsorsiyumun kredi krizinden etkilenmediğini açıklamıştı.
Global Investment House KSCC'ye satışından vazgeçildiği Fon Finansal Kiralama 9 Eylül'den bu yana borsada yüzde 60,9 değer kaybetti. Şirkettin hafta başında hisse devrinden vazgeçildiğine yönelik yaptığı açıklama sonrasında şirketin hisseleri borsada taban olmuştu. Açıklamada, hisse devrinden vazgeçildiği, satışa izin verilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) yapılan müracaatın da bugüne kadar sonuçlanmadığı bildirilmişti. Yıldız Holding, FFK'da sahip olduğu yüzde 60'lık hisse devrinin tamamlanabilmesi için mart ayında BDDK'ya başvuruda bulunmuştu.
 
Vestel'de pazar endişesi
Zorlu Grubu'na ait Vestel Beyaz Eşya'nın etkin olduğu Avrupa'nın ekonomik kriz yaşaması şirketin hisselerindeki satışın ana nedeni. Şirket 9 Eylül'den bu yana yüzde 59,1 değer kaybetti. Ayrıca Avrupa pazarlarında son üç çeyrekte LCD TV fiyatlarında yüzde 15-20 arasında düşüşler yaşandığı ifade ediliyor.
 

Fiyatı en çok düşen 10 hisse
Şirket Değişim* (%)
Tofaş -62,88
Global Yatırım Hold. -62,11
Tekstilbank -61,36
FFK -60,93
GSD Holding -59,85
Vestel Beyaz -58,11
Tav Havalimanları -56,51
Asya Katılım -53,88
İhlas Holding -52,31
Sinpaş GYO -52,1
(*) 9 Eylül-14 Ekim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)