E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSpor4 şifreyi çözen derbiyi kazanır---

4 şifreyi çözen derbiyi kazanır

4 şifreyi çözen derbiyi kazanır
07 Mayıs 2017 - 08:28 borsagundem.com

Sezonun derbisi Beşiktaş-Fenerbahçe karşılaşmasında ihtimaller, kaygılar, riksler neler? İşte o analiz...

Akşam gazetesi yazarı Mustafa Sapmaz derbide zafere giden yolu analiz etti.

1-) Duygu yönetimi: Dengeleri değiştirecek önemdeki maç, Kara Kartallar için daha stresli olacaktır.

2-) Sabır: Beşiktaş kazanmak zorunda... Oynamak isteyenle, engellemek isteyenin maçını izleyeceğiz.

3-) Hücum: F.Bahçe iyi savunuyor, Beşiktaş iyi hücum ediyor. Beşiktaş, düzeninden asla vazgeçmemeli.

4-) Hamleler: İki hocanın oyunun içindeki hamleleri ve yapacağı değişiklikler sonuca çok etki eder.

Varan 1

Sezonun derbisinde skoru belirleyecek olan en büyük etken sizce ne olacak? 

Derbiler en iyi senaristin bile hayal edemeyeceği hikayelerin yazıldığı karşılaşmalardır. Elbette beklentileri karşılamayan sıkıcılıkta maçlar oynanmıştır. Bu kapışmanın sonucunun ligin zirvesinde dengeleri değiştirme ihtimali, maçın tansiyonunu yükseltecek. Duygulara hakim olmak birinci etken. Beşiktaş mutlak kazanması gereken; Fenerbahçe ise şampiyonluktan uzak kaldığı sezonda öncelikle rakibine yara açma çabasında olduğu bir karşılaşma oynayacak. Başarmak için sahaya çıkmakla engellemek için oynamak arasında büyük fark vardır. 

SÜRPRİZ SENARYO İHTİMALİ HER ZAMAN VAR

Beşiktaş son üç haftada 8 gol yedi, Fenerbahçe ise hücum zenginliği elde etmese de son 7 haftanın en çok puan toplayan takımı. Beşiktaş’ın kendi hücum performansına ulaşması, Fenerbahçe’nin de ne kadar hücum tehdidi oluşturabileceği  derbi skorunu belirleyecek üçüncü etken olur. Fakat dediğim gibi hayal edemeyeceğimiz bir etkenin ortaya çıkıp bizi şaşırtması çok daha olası. Kupa çeyrek finalinde Dick Advocaat bazı oyuncularını orta sahada adam adama savunma yaptırmıştı. Şenol Güneş ise kendisi için avantajları barındıran bu durumdan yararlanacak hamleleri yapamamıştı. İki takımın Teknik direktörlerinin müdahalesi de dördüncü belirleyici etken olacak. 

KAYGI, POZİTİF BİR ŞEKİLDE ETKİ EDEBİLİR

Medipol Başakşehir mağlubiyeti sonrası Beşiktaş'ın derbideki motivasyonu nasıl olur? 

Başakşehir maçı kazanıldığı takdirde şampiyonluk garantilenecek diye bakılıyordu, Başakşehir’in eksiklerinin de avantaj olduğu öngörülüyordu. Beşiktaşlı futbolcular bu durumda rahat olmakla, gerginlik arasında kaldı. Bir önceki maçtan farklı olarak bu kez motivasyonu yüksek bir Beşiktaş bekliyorum. Yine stresli bir durum var. Ancak bu kaygıyı pozitif performansa çevirme görevi Güneş’in olacaktır. 'Maç kötü biterse ne olur' ihtimali ile hazırlanarak maça çıkarlarsa bu duygu onları içten içe kemirir. 

SİSTEMDE DEĞİŞİKLİKLER RİSKLERİ ARTIRIR

Güneş, derbide nasıl bir plan uygulamalı… Hücumdan vazgeçip, kontrollü oyunu tercih eder mi? 

Şenol Güneş derbilerde rakibe göre oyun oynatmaması ile ünlü. Beşiktaş geçen sezon başından bu yana ne oynamaya çalışıyorsa onunla sahada olacaktır. Maç öncesi avantaj olarak görülen Ozan Tufan’ın kanadı üzerinden kurgulanmış bir oyundan çok, her iki hücum kanadını etkin kullanan bir oyun tercih edilmeli. Bu Fenerbahçe’nin savunma ritmini bozacaktır. Aksi halde savunmayı daha kolay yapan bir F.Bahçe izleriz. 

KESİNLİKLE İLK YARIDAKİ DERBİ GİBİ OLMAZ

Şenol Güneş ile Dick Advocaat, ligde henüz derbi kaybetmedi. Bu derbide avantaj sizce kimde? 

Sezonun ilk yarısında 0-0 biten maçta Beşiktaş’ın hücum performansı kötüydü. Fikstürün o döneminde Şenol Güneş bu sonucu "Sonuç odaklı oynamak" olarak açıklamıştı. Şimdi Advocaat aynı durumda. İlk yarıdaki derbinin benzeri sonuç çıksa üzülmeyecek taraf Fenerbahçe. O halde bu dengeyi değiştirme çabasında olan avantajı elde eder. 

Varan 2

Kazanırsa '3 yıldız'ı takar

Beşiktaş kazanırsa, şampiyonluğu garantiler mi? 

İç sahada hedefsiz kalmış Kasımpaşa ve Osmanlıspor; deplasmanlarda krizdeki Bursaspor ve küme düşme potasındaki Gaziantepspor. Fenerbahçe maçının sonucundan bağımsız olarak bu fikstürde Beşiktaş için tek rakip ikiz kardeşler: rehavet ve stres. Başakşehir'in fikstürü çok daha zor. O yüzden Beşiktaş, Fenerbahçe'yi geçtiği takdirde önünde engel kalmayacaktır. 

Varan 3

Beşiktaş mutlaka gol atar

Golün gecikmesi hangi takımı daha çok baskı altına alır? 

Beşiktaş daha stresli olur. Fenerbahçe savunma yönü iyi olan bir takım, ancak bu maçı savunma yaparak kazanamaz. Mutlaka atak yapmalılar. Beşiktaş’ın bu sezon zorlandığı tüm maçların ortak noktası rakiplerinin agresif hücum planıydı. Beşiktaş’ın tek kale oynadığı, golün geciktiği bir senaryoda ev sahibi takım strese girer, ama sonunda gol atmayı başarırlar. 

NEUSTADTER DAHA  AKICI OYNAR!

Varan 4

Mehmet Topal'ın eksikliği bu gece F.Bahçe adına handikap olur mu? 

Galatasaray’ı sezonun ilk yarısında mağlup ederken Fenerbahçe’nin orta sahasında Mehmet Topal oynamadı. Onun yerine oynayan Roman Neustadter ise beklentilerin aksine takımın en iyi oyuncularından biriydi. O pozisyonu Rus milli takımın oyuncusu ile kapatacaklar. Sorun olacağını sanmıyorum. Josef’i tek bırakıp önlerinde farklı ikili ile oynaması, beklenmedik bir oyun akıcılığını bile getirebilir. 

Varan 5

İlk golü atmak belirleyici değil

İstatistikler; "İlk golü atan avantajı kapıyor" diyor. Derbide bu avantaj sürer mi? 

Galatasaray bu sezon Vodafone Arena’da ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. İkinci yarı Beşiktaş’ın kazanamaması mucizeydi. O karşılaşma gösterdi ki hücum etmek isteyen, derbilerde daha avantajlı. Hocalar  oyuncularına '40 metreden vurup golü atacak' tutkuyu ve organizasyonu verirse ilk golü kimin attığı önemli olmaz. Güzel bir mücadele bekleyen bizler için de en iyisi bu olur.

Varan 6

Tosic'in yokluğu avantaj!

Dusko Tosic'in yokluğunda Beşiktaş savunması bu derbide ne tür zorluklar yaşayabilir?

Mitroviç, Sow ve Lens gibi oyuncular için fazlasıyla ağır. Atınç ise hamle müdahalelerinde biraz sakar. Başakşehir, arka arkaya Fener ve Beşiktaş ile ideal olmayan stoper ikilileriyle oynadı. Öyleyse Tosic’in yerine oynayacak oyuncudan çok takımın ne yapacağı önemli. Zorluk yaşamak istemiyorlarsa Fener’i o bölgeye sokmayacak Beşiktaş. Üstelik “Tosic’in eksikliği” diye bir endişeyi anlamsız buluyorum. Kupa maçında vardı ve atıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)