E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem51 belediye büyükşehir oluyor!---

51 belediye büyükşehir oluyor!

51 belediye büyükşehir oluyor!
23 Nisan 2021 - 09:19 borsagundem.com

AK Parti, 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde 30 büyükşehir dışında kalan diğer 51 il belediyesinin statüsünü de büyükşehir statüsüne getirmeyi gündemine aldı.

AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yeni yerel yönetimler düzenlemesinde, 81 ilin tamamının “büyükşehir belediyesi” statüsüne çekilmesi planlanıyor. Milliyet'ten Ayşegül kahvecioğlu'nun haberine göre kurgulanacak yeni sistemde, Türkiye’de yalnızca “il belediyesi”ne sahip olan 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanı, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetecek. Merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyeleri kurulacak. Büyükşehir belediyesi aracılığıyla kentin bütün olarak planlanması sağlanacak.

Mevcut durumda Türkiye’de toplam nüfusu 750 binden fazla olan illerin il belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebiliyor. Türkiye’de büyükşehir statüsünde 30 il bulunuyor. AK Parti’nin, 3 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı yerel yönetimler düzenlemesinde daha önce büyükşehir statüsü için nüfus şartının aşağıya çekilebileceği ifade ediliyordu. Ancak önceki gün AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yeniden gündeme gelen düzenlemede 81 ilin de “büyükşehir belediyesi” statüsüne çekilmesi üzerine çalışma yapılması kararlaştırıldı.

TEK TİP SİSTEM

Büyükşehir olmayan illerde yer alan köylere götürülecek hizmetlerin il özel idareleri tarafından yürütülmesinin, “devlet hizmeti” bakımından sıkıntılara neden olduğu ifade edilirken, yeni kurgulanacak sistemde illerde “tek tip” yönetim sistemine geçilmesi planlanıyor. Yeni sistemde Türkiye’de “il belediyesi” bulunan 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanının, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetmesi; merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyelerinin kurulması öngörülüyor.

YETKİ DÜZENLEMESİ

Çalışmaya göre büyükşehir belediyeleri, kenti tek merkezden bir bütün olarak planlayacak. Bu kapsamda büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yeni bir “yetki alanı” düzenlemesine gidilecek. Büyükşehir belediyeleri her ölçekteki imar ve parselasyon plânları, ulaşım ana planı, yol yapımı gibi konularda makro planlamaları yapacak, ilçe belediyeleri ise çöp toplama, mezarlık hizmetleri gibi “gönül kazanacak” mikro işlerle uğraşacak.

Ancak 51 ilin de büyükşehir statüsü kazanması halinde bu illerdeki vatandaşlardan toplanacak emlak vergisi, vatandaşa ekstra bir mali yük getireceği gerekçesiyle tartışma konusu. Mevcut durumda büyükşehir belediye sınırları içindeki gayrimenkullerin emlak vergisi, yüzde 100 zamlı olarak alınıyor. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda 2012’de yapılan “büyükşehir” düzenlemesine benzer şekilde 51 ilde de emlak vergisi konusunda bir süreliğine ertelemeye gidilebileceği ifade ediliyor.(Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Saiy26 Nisan 2021 06:17

    Her il buyuksehir oluyorsa buyuksehire gerek yok her ile sehir densin yerden ve zaman tasarruf edlsin

  • Bağımsız Düşünce23 Nisan 2021 19:38

    Türkiyede İl sayısı 20 ye düşürülmeli ! Devlet Küçülmeli ! Dönüşümlü Memurluk ile devlete kapak atma dönemi BİTMELİ !  Büyükşehir planı ise sadece borçlanma amaçlı ! Çiçekle , çelenkle koltuk devretme son bulmalı Hesap vererek görevi teslim alma başlamalı !

  • azılı solcu23 Nisan 2021 18:55

    CHP iktidara geldiğinde bu büyükşehir tiyatrosuna bir son verecek  tekrar mahalleler köy ismini alacak her şey güzel olucak.kalkınma ancak bu şekilde olur.

  • Gocamen Şehir23 Nisan 2021 15:29

    Geç kalındı geç ama hep bu chp nin yüzünden çoktan olmalıydı bütün iller büyükşehir,neyse ki şimdi oluyor ne demişler küçük şehirde kazanamazsan büyükşehirde kazan,boğulursanda büyükde boğul,şimdi bu habere kimler üzülür sizce ? Başta chp,iyi parti,Almanya,fransa,belçika ve ingiltere bakın görün en çok bunlar kısakanacak ve üzülecek harika bir karar bu.

  • Berber Bekri 23 Nisan 2021 17:29

    Peki üzülenleri iyi bildin sevinenleri ben söyleyeyim küçücük şehirler de 1 olan belediye 3 e çıkınca suyu zamlı içen ulaşımı katmerli zamanlı olan kaldırım vergisini hem büyük şehire hen bulunduğu ilçeye çifte ödeyen bulunduğu yerde minnacık şehirde 600 belediye çalışanını zar zor besleyen şimdi 1800 çalışanını besleyecek olan gariban Cahiller sevinecek ekonomiye üretime hiçbir katkısının olmadığını bilenler sadece oy uğruna yapıldığını bilen insanlar üzülecek göztün de sivilce çıksa chp den bilenler her işine gelmeyeni dış güç vatan haini diyenler sevinecek hala birde bu açılan belediyelere yerleşen yandaş torpilli vasıfsızlar sevinecek işe yaramaz asalaklar o kadar ülkeye bi faydası yok yani 51 değil 1551 belediye kursun ne işe yarayacak boş belediyeleri iki çalı süpürgesi olmayan belediyelerin neyini kıskanacak anca kendini avut sen alman İngiliz Fransız kıskanacakmış üç kuruş euro getirip senin en güzel sahillerinde tatilini yapıp kendine hizmet ettirip gidiyor

  • İzzet BAŞ23 Nisan 2021 15:12

     Her Büyükşehir 'e KÜLLİYE YAPALIM Başkanları da rahat etsin.. İTİBARI YÜKSEK olsun. Vatandaşın da canı çıksın.. Önemli olan Başkanlar, sade vatandaş sürü..... YÜRÜ YAVRUM YÜRÜÜÜÜÜÜÜ... Hayırlı tıraşlar??? :-*  8-)  :o) 

  • Berber Bekri 23 Nisan 2021 12:59

    Yetmez başkent sayısı da en az 25 olmalı Haydi Türkiye ileri bir 102 belediye de oluşsun zaten bu 51 belediye binası arabası çalışanı yetmiyor ilave yük şehirde yaşayanların milletin sırtına yüklensin ohhh suya ulaşıma zam yapılsın kütahya'da afyon yozgat büyük şehir olsa ne olmasa ne zaten Türkiye de şehir 3 veya 5 tane diğerleri mega köy büyük köy aynen köy köyde ıstediğin yere arabanı bırakırsın bunlarda da durum aynı sahip olduğun hayvanlar istediği yeri pisler mega köyde de aynı sinema tiyatro yoktur gitmezler bilmezler mega köyler de de aynı günlük gazete okunmaz köylerde mega köylerde de aynı yani Türkiye de şehir yok şehirli yok köylü herkes köylü Köylü olmak köyde yaşamak iyidir köylü milletin efendisidir lâkin şehrin kural ve yaşamı başka köyün başkadır köyde otopark yoktur su bedavadır gibi gibi gibi

  • ersan23 Nisan 2021 11:26

    bır zaman sonra eyalet sıstemıne .gecılır.ozamanda...............

  • Hehe23 Nisan 2021 10:58

    Oohh miss koylerin hepsi buyuksehire oy kullanacak sehir merkezleri kaybedenlerin koylerin oyleri ile sehirleri alma plani super bakalim nolcak koyler kurtaabilecekmi

  • CAN23 Nisan 2021 10:57

    hepsi büyükşehir olunca,mega şehire sıra gelecek

  • sahin kuş23 Nisan 2021 10:00

    mesele anlaşıldı. kasayı doldurmanız yeni yolu, böylelikle daha fazla vergi alınacak. aslında mevcutlarda bile büyüj şehiri hake den sadece 3 il var, İstanbul, Ankara, izmir

  • baturayersin23 Nisan 2021 09:57

    büyükşehir daha çok vergi daha çok bürokrasi evrak