E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar550 MİLYON DOLARA KURTULDU---

550 MİLYON DOLARA KURTULDU

550 MİLYON DOLARA KURTULDU
16 Temmuz 2010 - 10:13 borsagundem.com

Goldman Sachs, ABD Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SEC) bir ipotek türevi işleminde yatırımcıları kandırma suçlamasıyla açtığı davada 550 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ederek SEC ile anlaşmaya vardı.

Goldman 550 milyon dolara kurtuldu. Wall Street'te Goldman Sachs'ın bu anlaşma ile ucuz kurtulduğu, yöneticilerden, başta CEO Lloyd Blankfein olmak üzere hiçbirinin görevden ayrılmaya zorlanmadığı, yapmayı kabul ettiği bazı değişikliklerin şirketin karlılığını etkilemeyeceği ve ödemeyi kabul ettiği tutarın şirketin ilk çeyrekteki 15 günlük karına eşit olduğu kaydediliyor. Analistler, Goldman'ın en az 1 milyar dolar ödeyeceğini tahmin ediyorlardı. Goldman hisseleri, şirketin SEC ile anlaşmaya varacağı yolunda haberle çıkmaya başladıktan sonra yükselmeye başladı ve borsa kapanışında yüzde 4.4 artarak 145.22 dolara çıktı. Elektronik piyasa da da yükselmeye devam eden hisseler 153.25 doları gördü. SEC soruşturmasının sürdüğü geçtiğimiz üç ayda Goldman'ın piyasa değeri 20 milyar dolar azalmıştı. SEC ile varılan anlaşmanın New York Bölge Savcısı tarafından onaylanması gerekiyor. Bu arada SEC'in Goldman hakkında, yöneticilerin ipotek türevi satışında kötü niyetli davranarak suç işledikleri gerekçesiyle yaptığı başvuruda ceza savcılarının incelemelerini sürdürdükleri belirtiliyor. Goldman, SEC ile varılan anlaşma sonrasında yaptığı açıklamada, bunun şirket, yatırımcılar ve hissedarlar için en iyi çözüm olduğunu söyledi. Goldman devam eden ceza davası konusunda açıklama yapmadı. Goldman Sachs'ın ödemeyi kabul ettiği tazminat, şu ana kadar Wall Street'te bir şirketin ödeyeceği en yüksek tutar olarak tarihe geçti. Daha önce 1988'de Drexel Burnham Lambert 650 milyon dolar cezaya çarptırılmış, ancak bunun yarısı, yatırımcıların açtığı tazminat davalarına gitmişti. Goldman'ın ödemeyi kabul ettiği 550 milyon doların 535 milyonunun SEC tarafından açılan davanın kapanması için para cezası, 15 milyon doları ise, davaya konu olan ve Abaküs adı verilen ipotek türevinden gelen karın iadesi. 250 milyon dolar başta satıştan zarar gören Alman IKB Industiebank AG'ye tazminat olarak belirlendi, 300 milyon dolar ise kamuya ödenecek. SEC ile Goldman Sachs arasında anlaşma görüşmeleri Mayıs ayından beri devam ediyor. Anlaşma ile Goldman, para cezası ödemenin yanı sıra, ilk kez Abaküs türev satışında hatalı olduğunu kabul etmiş oldu. Goldman daha önce suçsuz olduğunu öne sürüyordu. SEC'in Wall street şirketlerinde ipotek türevi satışlarıyla ilgili olarak başlattığı diğer soruşturmaların ise sürdüğü kaydediliyor. SEC kararlarının uygulanmasından sorumlu yöneticisi Robert Khuzami, Goldman Sachs ile varılan anlaşmanın, Wall Street şirketlerinin müşterileri ne kadar uzman olurlarsa olsunlar, onlara karşı adil davranmaları gerektiği konusunda bir uyarı olduğunu söyledi. finanstrend.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)