E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarAB fonu artırmayı düşünüyor---

AB fonu artırmayı düşünüyor

AB fonu artırmayı düşünüyor
17 Ocak 2011 - 19:57 borsagundem.com

Euro Bölgesi maliye bakanları IMF'in de katkısıyla 750 milyar Euro'luk kurtarma fonunun artırılmasını tartışmak üzere toplandı

Avro Bölgesi maliye bakanları, Uluslararası Para Fonu'nun da katkısıyla avro ülkelerinin oluşturduğu 750 milyar avroluk kurtarma fonunun artırılmasını tartışmak üzere toplandı. 
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, toplantı öncesinde Alman radyosuna yaptığı açıklamada, İrlanda'yla birlikte henüz yüzde 10'u kullanılmayan fonun artırılmasının ''acil ihtiyaç olmadığını'' vurguladı. 
Schauble, fonun artırılması talebinde bulunan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun kendisini şaşırttığını belirterek ''Bu tür münferit çağrılar işleri kolaylaştırmadığı gibi zorlaştırıyor'' dedi. 
Schauble, borçlu ülkeler için ''kapsamlı çözüm'' isteyen AB Komisyonuna cevaben ''Eğer herkes kendi üzerine düşeni yaparsa, yani bu sadece Almanya ve Fransa'nın daha fazla güvence sağlaması değil, borçlu ülkelerin kendi sorunlarını çözmek için daha fazla çalışması demek ki bu durumda kapsamlı çözüme ulaşmış oluruz'' şeklinde konuştu. 
Bu arada AB Komisyonu Sözcüsü Pia Ahrenkilde, Almanya ve Fransa'nın eleştirilerine rağmen hala sözlerinin arkasında olan Barroso'nun AB liderlerine mektup göndererek eyleme geçmelerini isteyeceğini aktardı. 
Barroso, geçen hafta yaptığı açıklamada 750 milyar avroluk kurtarma fonunun güçlendirilmesi kararının en geç 4 Şubat'a kadar alınmasını talep etmişti. 
Avro Bölgesi maliye bakanlarının yarın diğer AB üyelerinin de katılımıyla sürecek toplantılarında, acil kurtarma fonunun artırılması kararının çıkması zor görünüyor. 
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Didier Reynders, Portekiz ve ardından İspanya'nın kurtarılması gerekirse yetersiz kalacağı anlaşılan fonun ikiye katlanmasını istemişti. 
AB'nin Mayıs 2010'da oluşturduğu 750 milyar avroluk fonun geçerlilik süresi 2013 ortasında doluyor. AB anayasası Lizbon Anlaşması'nda cüzi değişiklik yapılarak kalıcı hale getirilmesi planlanan fonda Avro Bölgesi üyelerinin 440, AB Komisyonunun 60 ve IMF'nin 250 milyar avrosu bulunuyor. Avro Bölgesinde birçok ülkenin kağıt üzerindeki taahhütlerini henüz yerine getirmemesi nedeniyle fonun mevcut büyüklüğünün 410 milyar avro civarında olduğu hesaplanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)