E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarAB Türkiye'siz yapamaz---

AB Türkiye'siz yapamaz

AB Türkiye'siz yapamaz
04 Aralık 2010 - 09:24 borsagundem.com

Financial Times, okurlarına Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle ilgili değerlendirmelerin yer aldığı 48 sayfalık bir ek dağıttı

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, okurlarına Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle ilgili değerlendirmelerin yer aldığı 48 sayfalık bir ek dağıttı.

Ekte "Yakın Bir İlişki" başlığıyla yayınlanan bir yazıda, Türkiye'nin, büyüyen bir pazar ve stratejik bir ortak olarak, Avrupa ekonomisi için sadece imtiyazlı ortaklıkla yetinilemeyecek kadar önemli bir ülke olduğu belirtilerek, "AB ekonomisi uzun vadede, son derece önemli bu piyasa olmadan bir şey yapamaz." ifadesine yer verildi. James Wilson imzalı yazıda, Türkiye'nin, Alman işadamları için hayati önemde bir pazara dönüştüğü belirtiliyor. Aynı şekilde Almanya da Türkiye'nin ihraç ürünleri için yine hayati önemde bir ülke Wilson'a göre ve iki ülke arasındaki bağ da güçleniyor. Binlerce Alman işletme, düşük maliyetli üretici olmaktan önemli bir pazara dönüşen Türkiye'yi keşfetmeye başladı, nihayetinde Türkiye yatırımcılar ve ihracatçılar için Ortadoğu'nun bazı kesimlerine ve Akdeniz'e ulaşmak için bir geçiş noktası. Türkiye'yle Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği anlaşması sonrası Türkiye'yle Almanya arasındaki ticaret hacmi iki katına çıkmış durumda.

En önemli göçmen grubu Türkler

2008 yılı itibarıyla, Türkiye, Almanya'ya 13 milyar dolar değerinde ürün ihraç etmiş ki bu, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 10'u. Türkiye'den Almanya'ya elli yıl boyunca devam eden göç de kuşkusuz Avrupa'nın bu en kalabalık iki ülkesi arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine de katkı sağladı. Türkler yaklaşık 3 milyon kişiyle Almanya'nın en önemli göçmen grubunu oluşturuyor ve Almanya'da Türk girişimcilerin sahibi oldukları fabrikalarda yaklaşık 350 bin kişi çalışıyor.

Her yıl Türkiye'yi ziyaret eden Almanların sayısı ise 4 milyonu geçiyor. Köln merkezli Türk Alman Ticaret ve Endüstri Odası'nın verilerine göre 3 bin 700'den fazla Alman şirketi, Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bunların üçte ikisi son altı yılda Türkiye pazarına girdi. Ayrıca Türkiye, Almanya'ya genellikle tarım ya da tekstil ürünleri ihraç ederdi. Artık, elektronik mallar ve otomobiller, önemli ihraç mallarını oluşturuyor. Türkiye'ye en fazla dış yatırım da yine Almanya'dan geliyor.

Bu verileri sıralayan James Wilson, yazısını, Türkiye'ye yatırımı teşviki amaçlayan yine Türkiye'ye bağlı bir birimin Almanya'daki temsilcisi Michael Maasmeier'in şu sözleriyle noktalamış: "Türkiye, büyüyen bir pazar ve stratejik bir ortak olarak, Avrupa ekonomisi için sadece imtiyazlı ortaklıkla yetinilemeyecek kadar önemli bir ülkedir. Avrupa Birliği ekonomisi uzun vadede, son derece önemli bu piyasa olmadan bir şey yapamaz."

ZAMAN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hüseyin yücel05 Aralık 2010 03:28

    son 10 yıldır süregelen bu istikrar ortamı ülkemizi bir numara yaptı avrupa gezimde gördüm ki türkiye avrupayı bile geçme seviyesinde eğer ki bu istikrar önümüzdeki 10 yıldada devam ederse türkiye tu-tu-la-maz... avrupada gıda denen şey yok desem yalan olmaz herşey gdo lu ve tat yok bence türkiyenin abye girmekten çok girmemesi yararına olur dicem ama yinede girersede tek dengi almanya olur... diğer ülkeler o yüzden istemiyor...ben 30 yaşındayım size yemin ediyorum türkiyem için bu istikrara hep destek vercem o eski koalisyonlu günlere dönmek çocuğumuzun geleceğine kibrit çakmak gibi olacaktır... Bu yazdığım yazı kesinlikle akpci olarak algılanmasın ben ülkemin istikrarı için bunları söylüyorum....

  • AHMET ÖZBİR04 Aralık 2010 15:54

    YALNIZCA AB DEĞİL TÜM DÜNYA TÜRKİYESİZ YAPAMAZ !.. Nereye gitseniz Türkiye diyorlar, yeryüzünün gerçek küresel gücü Türkiye diyorlar, ajan provokatörler bile ABD'ye ispiyon ederken en çok Türkiye demişler, yani geleceğin süper gücü Türkiye olacak, aman durdurun, İSTİKRARI YEYİN, çünkü istikrar üzere şahlanan bir Türkiye'yi gelecekte hiç kimse tutamaz, tutamayacak be, öyle bir geliyoruz ki yeryüzünü 10.9 şiddetinde sallayacağız! Vatana ve millete sevdalı kadroların işbaşında olduğu bir ülke ANCAK SÜPER GÜÇ OLUR! Neden belgelerle Türkiye'yi gözden düşürmeye çalışmış ajan provokatörler, neden içimizdeki işbirlikçileri sürmanşetten Türkiye Hükümeti'ni saldırmış, çünkü KAOS ve İSTİKRARSIZLAŞTIRMA genlerinde var, ancak CUMHUR GENLERİNDE İSE İSTİKRAR VAR, KARDEŞLİK VAR! Statükoculara, mikserlere geçit vermeden daima zirvelere, daima kardeşliğe, birlik ve beraberliğe! Ne ABD, ne AB Türkiye'siz bir hiçsiniz!..