E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi'ABD 25 yıl daha 1 numara kalır'---

'ABD 25 yıl daha 1 numara kalır'

'ABD 25 yıl daha 1 numara kalır'
22 Ocak 2014 - 09:13 borsagundem.com

Stratfor bilgi ve istihbarat kuruluşunun kurucusu George Friedman, ABD'nin önümüzdeki 25 yıl boyunca bir numara kalacağını söyledi

Stratfor bilgi ve istihbarat kuruluşunun kurucusu George Friedman, ABD’nin önümüzdeki 25 yılda dünyanın önde gelen ekonomik gücü olmaya devam edeceğini söyledi.

“Önümüzdeki 10 Yıl” ve “Gelecek 100 Yıl” kitaplarının yazarı Friedman, CNBC’de konuşurken, önümüzdeki 25 yılda ABD’nin önde kalacağı konusundaki görüşünü şu nedenlere dayandırdı: Bizim diğer sanayileşmiş ülkelerden büyük avantajımız var. Japonya’da mil kareye 200 kişi düşerken, bizde Alaska hariç 35 kişi düşüyor. Büyümek için, nüfusu arttırmak için çok yerimiz var. Diğer ülkelerde nüfus azalırken, bizim artan nüfusumuz var” dedi.

Friedman ayrıca, “Dengeli bir ekonomimiz var. Madenlerimiz var, tarım var, sanayi gücümüz var. Bütün bunlara baktığınızda ve büyük bir orta sınıfa sahip olduğumuzu düşündüğünüzde büyüme için benzersiz bir pozisyonda olduğumuzu görürsünüz” dedi.

Ortadoğu’da önümüzdeki 25 yılda ne olacağı konusunda ise Friedman, “ABD’nin davranışları değişecek. ABD’nin müdahale için eşiği çok alçaktı. Ortadoğu’da sorunların çözümü için ilk olarak askeri gücü düşünüyordu. Şu anda olan ve tüm yönetimler altında olacak olan, bu eşiği yükseltmek olacak. Ortadoğu’da çatışmalar olacak. Bir çok ülke dışarıdan dahil olacak, ama 1991’den beri Çöl Fırtınası operasyonundan beri süren model öldü ve bundan sonra bölgeye müdahaleci olmayan bir yaklaşımımız olacak. Ayrıca Amerikan enerji piyasalarında çok önemli bir şey olduğunu hatırlamamız gerekir. Enerjide bir devrim oldu. İthalata bağımlılığımız, Özellikle Ortadoğu’ya petrol bağımlılığımız azaldı. Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgal ettiğinde hissettiğimiz baskı artık yok” dedi.

Friedman, Çin’im önümüzdeki 25 yılda nerede olacağı konusuna ise şu yanıtı verdi:

“Çin’in çok fakir bir ülke olduğunuz anlayarak başlayalım. Çin İstatistiklerine göre Çin’de 600 milyon kişi günde 2 dolardan az kazanan hanelerde yaşıyor. Diğer bir 400 milyon kişi ise 2 ile 4 dolar arasında kazanan hanelerde. Bu 1 milyar kişinin mutlak yoksulluk içinde yaşadığı anlamına geliyor. Bizim insanların yılda 20,000 dolar kazandığı Çin, belki 60 milyon kişi.


Çin dengesiz bir büyümeye girdi. Kıyılar çok iyi gelişirken, iç kesimler buna çok fazla katılamadı. Ayrıca Çin, müşterilerine rehin olmuş durumda. İhracata bağlı bir ekonomi olduğu için eğer Wal-Mart almazsa, eğer Carrefour almazsa, Çinliler bu malları iç kesimlere satamazlar.

Çin Maoism’den büyük bir sıçrama yaptı. Ama şu anda işin zor tarafına geldiler. Zor tarafı, içerde daha fazla gerilim, daha düşük büyüme demek. Ancak bunun için Çin’i eleştiremeyiz. Japonya’nın daha önce yaptığı gibi normal bir ülke olma yoluna girdiler” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)