E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
03 Eylül 2021 - 17:05 borsagundem.com

Beklentilerin çok altında gelen istihdam verilerinin ardından ABD borsaları yeni güne düşüşle başladı. Yatırımcılar istihdam rakamlarıyla FED’in piyasa teşviklerini düşürme planlarının bir başka zamana kaldığını düşünüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsaları haftanın son işlem gününde ABD’deki istihdam verilerinin beklenin altında gelmesinin ardından düşüşle açıldı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,30 düşüşle 35.336,58 puanda, S&P 500 Endeksi %0,21 azalışla 4.527,63 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,14 düşerek 15.309,40 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0380 yükselişle %1,327 seviyesinde değerleniyor.

ABD Çalışma Bakanlığı tarım dışı istihdamı Ağustos ayında 235 bin yükseldiğini açıkladı. Dow Jones araştırmasına göre ekonomistlerin beklentisi ise 720 bin istihdamdı. Rapor, Temmuz ayındaki 1 milyon 53 bin istihdam sayısından sonra önemli bir yavaşlamayı işaret ediyor. Ekonomistlere göre bu durum Kovid-19'un delta varyantının yayılması ve bazı eyaletlerde ve şehirlerde sağlık kısıtlamalarının tekrar uygulamaya konmasına sebebiyle ortaya çıktı.

İstihdam verilerine ilişkin beklentiler 300 binden 1 milyona kadar oldukça geniş kapsamlıydı. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell güçlü istihdam verilerinin gelmesi halinde FED’in tahvil alımlarını azaltabileceğini ima etmişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hayal kırıklığı yaratan istihdam rakamları FED’in piyasa destek programını azaltma planlarını ertelemesine sebep olabilir.

Servet ve varlık danışmanlığı şirketi Independent Avisor Alliance’ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli CNBC’ye yaptığı açıklamalarında, “Ağustos ayında sadece 235 bin yeni istihdam yaratıldığını belirten bu sabah gördüğümüz düşük istihdam verileri teşvik planlarının azaltılması gündemini büyük ölçüde gölgeliyor. Bu durum muhtemelen FED’in tahvil alımlarını durdurma planlarını açıklamasında duraklamaya ve ertelemeye sebep olacak. Birçok kişi Fed'in bu ayki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında tahvil alımlarını azaltma planlarını açıklayacağına inanıyordu ve bu artık mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

FED Kovid’in Ağustos ayı boyunca işe alımları ve ekonomik faaliyetleri ne kadar etkilediğine de bakacak. Zira yeni varyant ekonomi için kötü bir sürpriz oluşturmuştu ve etkileri FED’in kolay para politikasından ilk kez uzaklaşmayı değerlendirmesine sebep olabilir. İstihdam raporuna göre pandemiden en fazla etkilenen alan olan otelcilik ve tatil sektörü Ağustos ayında hiç yeni istihdam üretmedi.

Barrack Obama döneminde ABD Başkanı’nın Ekonomik Danışmanlar Konseyi’ne başkanlık eden Jason Furman Kovid-19’un delta varyantı korkularının istihdam ekonomisinin toparlanmasına kısa vadede darbe vurabileceğini açıkladı. Furman, “Önümüzdeki aylarda insanlar delta korkularını atlattıkça, delta vaka sayıları düşmeye başladıkça veya zaman tüm bu sorunların üstesinden geldikçe bol miktarda istihdam eklemeye hazır olacağız" dedi.

ABD verisi sonrası bazı para birimleri sıçrama yaptı

 

Pandemi krizi dünya ekonomisi için fırsat olabilir

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)