E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
28 Eylül 2021 - 17:13 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne düşüşle başladı. Teknoloji endeksi Nasdaq güne yüzde 1’in üzerinde kayıplarla başladı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Salı günü düşüşle açıldı. Yatırımcıların yükselen tahvil faizlerini değerlendirmesiyle teknoloji odaklı hisseler düşüşe geçti.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,56 azalışla 34,674,85 puanda, S&P 500 Endeksi %1,03 ekside 4.397,35 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,67 düşüşle 14.720,28 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0737 yükselişle %1,558 seviyesinde değerleniyor.

ABD’de enflasyon yükselmeye devam ederken Wall Street yatırımcılarının ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasa desteklerini sona erdireceği öngörüsüyle yatırımlarını değiştirmesinin ardından tahvil getirileri hızlı bir şekilde yükseldi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Tahvillerdeki artışta FED’in 120 milyar dolarlık tahvil alımlarının ‘yakın zamanda’ azaltacağı açıklaması etkili oldu.

10 yıllık tahvil faizleri geçtiğimiz hafta %1,29’a kadar düşmüştü. Ağustos ayında ise %1,13’ü görmüştü. 30 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de an itibariyle %2’yi aşarak %2,095 seviyesine kadar ulaştı.

Teknoloji hisseleri, kurlardaki hızlı yükselişin gelecekteki nakit akışlarını daha az değerli hale getirdiği ve buna karşılık popüler hisse senetlerinin aşırı değerli görünmesini nedeniyle güne düşüşle başladı. Daha yüksek tahvil oranlar, teknoloji şirketlerinin büyümelerini finanse etme ve hisse geri alım yeteneklerini de engelliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Nvidia %2,80 Facebook %2,53, Amazon %1,84, Apple %0,52 ve Google’ın çatı şirketi Alphabet %2,38 düşüşle işlem görüyor.

Teknoloji hisselerindeki bu düşüş, endekslerde güçlü sektörlerin bulunmasına rağmen piyasa duyarlılığını aşağı çekti. Enerji şirketleri, ABD Batı Teksas ham petrolünün varil başına 76 doların üzerine çıktığı haberleriyle yükselişe geçti. Exxon hisseleri %1,45 yükselişle işlem görüyor. Otomobil devi Ford’un ABD’de yeni bir üretim tesisi inşa edeceğini duyurmasının ardından şirketin hisseleri %3’ün üzerinde yükselişle güne başlamasına karşın düşük piyasa duyarlılığı nedeniyle hisselerindeki %1,62’e kadar geriledi.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele CNBC’deki açıklamasında, “Tahvil getirilerindeki artışın hisse senetleri rallisini sonlandırmasını beklemiyoruz. Bunun yerine geleceğe dair nakit akışı beklentileri daha yüksek oranlarda olan ve daha büyük bir aşınmaya maruz kalacak teknoloji gibi büyüme odaklı sektörler yerine finans ve enerji gibi döngüsel sektörlerin tercih edilmesini bekliyoruz” dedi.

Yatırımcılar ayrıca Washington yönetiminin bütçe kararını da büyük bir heyecanla takip ediyor. ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçiler pazartesi günü Temsilciler Meclisi’nden gelen bütçe teklifini bloke etti. Bu bütçe teklifi aralık ayına kadar hükümetin fonlanmasını ve Aralık 2022’ye kadar borç tavanının kaldırılmasını içeriyordu. Kongre’nin olası bir kapanmayı engellemek için Cuma gününe kadar hükümetin fonlanmasını kabul etmesi gerekiyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Salı günü Kongre’ye gönderdiği mektupta ABD hükümetinin temerrüde düşmemesi için borç limitlerinin 18 Ekim’e kadar yükseltilmesi gerektiği konusunda uyardı.

ABD temerrüde düşebilir mi?

 

Yellen'dan Kongre'ye son uyarı: Borç limitini yükselt

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ28 Eylül 2021 23:43

    Bize bir şey olmaz .bizde böyle şişen teknoloji dev hisseler yoktur.her balon bir patlayacaktır.fakat bizde de 10-64 kat yükselenlerde olur fakat bilançosu ve geçmişi temiz ve sağlam şirket hisseleri dolar bazında kelepir olduğu için bizim borsamıza bir şey olmaz.malınızı kaptırmayın derim.

  • Ali28 Eylül 2021 22:17

    Bizim borsamızda teknoloji şirketi yok; bu yüzden bize etkisi olmaz. Bizde teknoloji ithal eden şirketler var. Pazarcı mantı yani. Al ve sat.

  • Zek28 Eylül 2021 19:51

    Düşün kafalara düşsün elden ayaktan düşsünler

  • Cemal tr 28 Eylül 2021 19:07

    Genele yayılırsa düşüşten Etkilenmeyen kağıt kalmaz. Tehlikeli nir durum