E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
24 Ocak 2022 - 18:07 borsagundem.com

Wall Street endekslerindeki geri çekilme tüm hızıyla devam ediyor. FED’in faiz kararını vereceği haftaya S&P 500 Endeksi düzeltme bölgesinde girmeye hazırlanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni haftaya düşüşle başladı. Dow Jones Endeksi düşüş serisini 7 seansa çıkarıyor. S&P 500 Endeksi ise 3 Ocak tarihindeki en son zirvesinden %10’un üzerinde düşerek düzeltme seviyesine doğru ilerliyor. 

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,89 düşüşle 33.616,90 puanda, S&P 500 Endeksi %2,24 azalışla 4.299,55 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,51 düşüşle 13.423,90 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0478 düşüşle %1,715 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street endekslerinde Pazartesi günkü hareketlilik geçtiğimiz hafta görülen yoğun satış dalgasıyla aynı doğrultuda. ABD borsaları geçtiğimiz hafta şirket bilançoları ve yükselen tahvil faizlerinin neden olduğu belirsizlik nedeniyle yoğun bir biçimde gerilemişti. S&P 500 Endeksi Haziran 2020’den bu yana ilk kez haftayı 200 günlük hareket ortalamasının altında bitirmişti. Dow Jones Endeksi’nin Ekim 2020’den bu yana en kötü haftasını geçirmiş teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise düzeltme bölgesinin derinliklerine doğru gerilemişti.

Endekslerin en son zirvelerinden %10 ila %20 arasında düşmeleri borsalarda düzeltme bölgesi olarak adlandırılıyor. %20'nin üzerindeki düşüşlerse ayı piyasası bölgesi olarak isimlendiriliyor. S&P 500 Endeksi ise geçtiğimiz haftayı 3 Ocak tarihindeki zirvesinin %8,31 gerisinde düzeltme bölgesinin sadece %1,69 aşağısında sonlandırmıştı. Endeksin günü %1,69'ün üzerinde bir düşüşle bitirmesi S&P 500'ü bu ay Nasdaq Endeksi'yle beraber düzeltme bölgesine giren ikinci Wall Street endeksi yapacak.

ABD şirketlerinde dördüncü çeyrek bilanço sezonu karışık geçiyor. Bilançolarını bildiren S&P 500 şirketlerinin %74’ünden fazlası Wall Street beklentilerini geride bıraktı. Ancak Goldman Sachs ve Netflix gibi önemli şirketlerse yatırımcılarını memnun etmeyecek bilanço rakamları paylaştı.

Vital Knowledge'ın Kurucusu Adam Crisafulli konuyla ilgili CNBC’deki açıklamasında, "Başlangıçta teşvik paketlerinin geri çekilmesine odaklanan düşüşler bilançolardaki gerginlikleri de dahil edecek biçimde şekillendi. Bu nedenle yatırımcılar artık sadece bilançolarda birden fazla yerde konumlanmak dolayı değil aynı zamanda da hisse başı kazanç beklentilerinin kendisinden dolayı da endişeleniyor” dedi.

Yatırımcılar bu hafta büyük sermayeli teknoloji şirketlerinden yüksek beklentili bilanço raporları bekliyor. Bilanço açıklamaları öncesinde ise teknoloji devlerinde düşüş hakim. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Apple hisseleri %1,34, Microsoft hisseleri %1,57 ve Tesla hisseleri %7,51 oranında geri çekildi.

Bu hafta piyasalardaki diğer önemli gündem maddesi de ABD Merkez Bankası’nın (FED) Çarşamba günü sona erecek olan iki günlük para politikası toplantısı olacak. Yatırımcılar, FED’in bu yıl faiz oranlarını ne kadar artıracağına ve faiz arışlarına ne zaman başlayacağına dair herhangi bir sinyal alabilmek için sabırsızlanıyorlar.

Toplantı sonrası basın toplantısında FED Başkanı Jerome Powell’ın, merkez bankasının 9 trilyon dolarlık bilançosunu ne zaman sıkılaştırmaya başlayacağına dair işaretleri de verebileceği belirtiliyor.

ABD borsaları çöküyor mu?

 

Goldman Sachs: FED 4’ün üzerinde faiz artırabilir

 

Borsa İstanbul'da devre kesici uygulandı

 

FED, Ukrayna, enerji kısıtlaması... Borsa düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)