E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
16 Şubat 2022 - 18:05 borsagundem.com

Jeopolitik gelişmeleri ve FED tutanaklarını izleyen ABD borsaları yeni güne düşüşle başladı. Yatırımcılar gün içerisinde açıklanacak Ocak ayı FED tutanaklarını bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına düşüşle başladı. Yatırımcıların jeopolitik riskleri değerlendirmesiyle ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) öngörülenden hızlı faiz artıracağı beklentileriyle Dow Jones Endeksi son 5 seansın 4’ünde düşüş gösterdi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,12 düşüşle 34.947,47 puanda, S&P 500 Endeksi %0,40 azalışla 4.453,25 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,13 düşüşle 13.980,10 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0193 düşüşle %2,029 seviyesinde değerleniyor.

ABD borsalarında Çarşamba günü açılışında en büyük kaybeden ViacomCBS hisseleri oldu. Şirketin ismini Paramount Global olarak değiştireceğini ve video akış platformlarına odaklanacağını açıklamasının ardından hisseler %20’nin üzerinde düştü. Şirket ayrıca beklenenden daha düşük seviyede bilanço bildirimi yaptı.

Piyasalar büyük ölçüde Rusya-Ukrayna krizi ve FED’in faiz oranlarını yükseltme planına ilişkin endişeleri değerlendiriyor.

CNBC’nin haberine göre Sevens Report'tan Tom Essaye'i gün içerisinde yayınladığı piyasa notunda, "Yatırımcılar Ukrayna'daki durumu izlemeye ve FED tutanaklarının açıklanmasına bakmaya devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Amerikan Nüfus Sayım İdaresi’nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre Ocak ayında perakende satışlar %3,8 oranında arttı. Ekonomistler raporun, Aralık ayındaki %1,9'luk düşüş sonrasında Ocak ayında satışların %2,1 artmasını bekliyorlardı.

Enflasyona ilişkin veriler ısınırken, Wall Street yatırımcıları ise Türkiye saati ile 22:00’da yayınlanacak Ocak ayı para politikası tutanaklarını inceleyecek. Toplantının önemli ekonomik verilerin açıklanmasından önce gerçekleşmesi göz önüne alındığında tutanaklar yatırımcılar için bayat haber olarak algılanabilir. Ancak yatırımcılar tutanaklarda, kur artışlarının sayısı ve büyüklüğü hakkında yeni görüşlerin yanı sıra bilanço küçültme planının ayrıntılarını arayacaklar.

Jeopolitik gelişmelerde ise NATO yetkililerinin Rusya'yı Ukrayna sınırına asker yıkmakla suçlaması piyasalar için etkili oldu. Jeopolitik gelişmelere duyarlı olan enerji fiyatları, doğal gazın %5'ten fazla yükselmesi ve petrol fiyatlarının %1'den fazla tırmanmasıyla Çarşamba günü sert bir şekilde yükseldi.

Wall Street'in "korku göstergesi" olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi 26 seviyesinin %3 üzerine çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü Rusya ve Ukrayna arasındaki son gelişmelere değinerek, ABD'nin NATO topraklarını savunacağını yineledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Biden’ın açıklamaları, Rus hükümetinin Salı günü Ukrayna sınırında bulunan bazı askerlerin üslerine geri döndüğünü açıklamasının sonrasında geldi. Rusya’dan gelen söz konusu açıklama Wall Street’te yatırımcı duyarlılığının iyileşmesine yardımcı olmuş ve endekslerin üç günlük düşüş serisinin ardından yükselmesini sağlamıştı.

ABD sanayi üretiminde üç ayın en iyi performansı

 

ABD'de sanayi kapasite kullanımında zirve

 

ABD'de aylık perakende satışlar rekor kırdı

 

Küresel borsalara Rusya ilacı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)