E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
03 Haziran 2022 - 17:01 borsagundem.com

Wall Street endeksleri beklenenden yüksek gelen tarım dışı istihdam raporunun ardından düşüşe geçti. Yatırımcılar FED’in faiz artışlarını durduracak bir nedenin kalmadığını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Cuma gününe düşüşle başladı. Yatırımcılar beklentilerden daha güçlü gelen ABD istihdam rakamlarını ve yükselen faiz oranlarını fiyatlandırıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,78 düşüşle 32.990,38 puanda, S&P 500 Endeksi %1,21 azalışla 4.126,42 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,82 düşüşle 12.092,43 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0522 yükselişle %2,964 seviyesinde değerleniyor.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın gün içerisinde açıkladığı verilere göre ABD’de Mayıs ayı istihdamı yüksek kalmaya devam etti. Açıklanan veriler geçtiğimiz ay ABD’de 390.000 tarım dışı istihdam sağlandığını gösterdi. Dow Jones anketine katılan ekonomistler bu rakamın 328.000 olmasını bekliyordu.

Mayıs ayında ABD’de ortalama saatlik kazanç %0,3 yükseldi. Bu oran Nisan ayındaki %0,4’lük artışa göre düşük bir miktar yavaşlamayı işaret ediyor.

CNBC’nin haberine göre Seven Report’tan Tom Essaye kritik istihdam verilerine ilişkin açıklamasında, “Bu derece güçlü rakamlar muhtemelen ABD Merkez Bankası’nın (FED) Haziran-Temmuz aylarında yapacağı faiz artışlarının ardından duraklama umutlarını geriye çevirdi. Zira bu rakamlar iş piyasasının hala çok sıkışık kaldığını işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre yatırımcılar söz konusu rakamları FED’in faiz oranlarını artırmayı sürdüreceği şeklince okudu. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri getirileri %2,96 seviyesinin üzerine yükseldi. İstihdam raporunu sonucu FED’in agresif sıkılaştırma politikalarını duraklatması için bir neden kalmadığından tahvil piyasalarında getiriler genel olarak yükseldi.

Yatırımcılarsa daha yüksek tahvil getirilerinin ekonomiyi yavaşlatacağından ve beraberinde bir resesyonu getireceğinden endişe ediyor. Yüksek faizler aynı zamanda hisse senetlerinin ileriye dönük değerlerine de zarar veriyor. Bu durum özellikle teknoloji ve büyüme odaklı hisse senetlerini daha az cazip hale getiriyor.

Teknoloji hisseleri yükselen tahvil faizlerinin etkisiyle yeni güne düşüşle başladı. Micron Technology hisseleri %6, Nvidia hisseleri %3 değer kaybıyla güne başladı.

Morgan Stanley teknoloji devi Apple’la ilgili kaygı verici bir rapor paylaştı. ABD bankasının raporunda App Strore’un büyümesindeki yavaşlamanın şirkete kısa vadede zarar vereceği belirtildi. Raporun ardından Apple hisse yeni güne %3 kayıpla başladı.

Uluslararası haber ajanslarından Elon Musk’ın Tesla çalışanlarının %10’unun işine son vereceği yönünde haberlerin yayılması Tesla hisselerini düşürdü. Şirketin hisseleri yeni güne %6 değer kaybıyla başladı.

Wall Street endeksleri haftayı dalgalı bir seyirle geçirdi. Üç ana endeks haftayı düşüşle bitirmeye hazırlanıyor.

ABD'de tarım dışı istihdam arttı

 

Hedge fonlarının ayı piyasası yatırımları

 

Küresel borsalarda ayı tuzağı endişesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)