E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
14 Aralık 2021 - 18:11 borsagundem.com

Wall Street endeksleri beklentileri aşan üretici enflasyon verilerinin arından yeni güne karışık başladı. Yatırımcılar yarın gerçekleşecek kritik FED toplantısını bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni güne karışık seyirle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,11 yükselişle 35.689,16 puanda, S&P 500 Endeksi %0,39 azalışla 4.650,56 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,92 düşüşle 15.270,88 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0476 yükselişle %1,462 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street yatırımcıları geçtiğimiz hafta ABD’de 39 yılın en yüksek seviyesinde gelen tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamlarının ardından yine beklentileri aşan kasım ayı üretici fiyat endeksi rakamlarını (ÜFE) değerlendiriyor. Gün içerisinde açıklanan ÜFE fiyatları %9,6 yıllık artışla Dow Jones anketine katılan ekonomistlerin %9,2’lik beklentilerini büyük ölçüde aştı. Aylık bazda %0,8’lik artış da %0,5’lik beklentileri geride bıraktı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bu denli bir artış en son 11 yıl öncesinde görülmüştü.

S&P 500 Endeksi’nde seans açılışında en çok değer kaybeden hisselerin arasında elektrikli otomobil şirketi Tesla yer aldı. Şirketin CEO’su Elon Musk’ın 906,5 milyon dolarlık hisse sattığını açıklamasının ardından şirketin hisseleri %2,29’luk düşüşle işlem görüyor.

Bir diğer otomobil üreticisi Ford da 2030’a kadar Toyota’nın pille çalışan elektronik araçlarına 35 milyar dolar yatırım yapacağı haberini açıklamasının ardından %2,45 değer kaybetti. Pille çalışan elektronik araçlar segmenti Ford’un kendini lider olarak göstermeye çalıştığı bir alan olarak öne çıkıyor.

Reddit yatırımcılarının yoğunlukta olduğu spekülatif hisselerde volatilitenin yüksekliği dikkat çekiyor. Sinema şirketi AMC’nin hisseleri açılışta %5’in üzerinde değer kaybetmesinin ardından toparlanarak %3,29 oranında yükselişe geçti.

Beklenenin üzerindeki enflasyon verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) iki gün sürecek para politikası toplantısı sırasında geldi. FED Çarşamba günü, ekonomi, enflasyon ve faiz oranlarına ilişki üç aylık tahmin ve politikalarını içeren bir bildiri yayınlayacak. Ayrıca FED Başkanı Jerome Powell da basın toplantısında kameraların karşısına geçecek.

Yatırımcılar, FED'in tahvil alım programının sona ermesini hızlandırmayı planlayıp planlamayacağı konusundaki yorumları yakından izleyecek. Şu anki haliyle, merkez bankasının varlık alım programı Haziran 2022'de sona erdireceği öngörülüyor. Ancak çok sayıda uzman varlık alımların daha erken sona erdirilebileceği yönünde görüş bildiriyor.

CNBC’nin FED Anketi’ne göre yatırım profesyonelleri ve ekonomistler FED’in Mart ayında varlık alımlarını bitirmesi ve Haziran ayında kur artışlarına başlaması yönünde fikir beyan ettiler.

Morgan Stanley CEO'su James Gorman Pazartesi günü CNBC'ye verdiği demeçte, merkez bankasının yakında faizleri yükseltmeye başlaması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Gormon açıklamasında, “ABD Merkez Bankası faiz artışlarının bir kısmını ilerisi için saklasa daha iyi olur. Bu sayede kaçınılmaz bir geri dönüş gerçekleştiğinde, savaşacak cephaneniz var. Şu anda sıfır faiz konumunda herhangi bir cephanemiz yok" ifadelerine yer verdi.

ABD’de üretici fiyatlarında rekor artış

 

FED toplantısı öncesinde yatırımcıların aklındaki 5 soru

 

2022’de borsaları bekleyen en büyük risk!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)