E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yol ayrımında---

ABD borsaları yol ayrımında

ABD borsaları yol ayrımında
27 Haziran 2024 - 11:11 borsagundem.com

Yıl başından bu yana teknoloji hisseleri önderliğinde yükselen ABD borsaları Societe Generale’ye göre bir yol ayrımına ulaştı. Analistlere göre S&P 500 Endeksi ya dibi bulacak ya da balon piyasası sınırlarına yükselecek

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Societe Generale ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün kritik bir yol ayrımında olduğunu söyledi. Seeking Alpha’nın haberine göre, dev bankanın iki senaryosu endeksin ya 4.000 puanın altına düşeceğini veya 6.600 puanın üzerine çıkarak ‘balon’ seviyesine yükseleceğini öngörüyor.

S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %14’ün üzerinde yükseliş gösterdi. Bu yükselişler büyük oranda yapay zeka teknolojileriyle beslenen yatırımcı heyecanından kaynaklandı. ABD enflasyon verilerinin son dönemde piyasa beklentileriyle uyuşması da ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini indireceği beklentisini beraberinde getirdi.

Bununla birlikte güçlü boğa piyasası da yatırımcılar tarafında endişelerin oluşmasına neden oldu. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre bazı yatırımcılar S&P 500 Endeksi’ndeki yükselişlerin büyük ölçüde az sayıdaki teknoloji hissesinde görüldüğünden endişe ediyor. Zira gerçekten de Amerikan borsalarındaki yükselişlerin önemli bir kısmı ‘Muhteşem Yedili’ olarak da anılan büyük sermayeli teknoloji hisselerinden geldi. Bu da rallinin borsaların geniş bir kısmını kapsamadığı eleştirilerine yol açtı.

Seeking Alpha haberinde Societe Generale’den Manish Kabra ve Charles de Boissezon, “Muhteşem yedili hisseleri olmasaydı S&P 500 Endeksi sadece %4 yükselirdi. Sadece Nvidia hisseleri bile yıl başından bu yana %174 yükselerek endeksin en iyi performans gösteren ve geçtiğimiz hafta en fazla piyasa değerine ulaşan hisse senedi haline geldi. Nvidia S&P 500’ün yıl başından bu yana kaydettiği yükselişlerin %40’ını oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

Analistler, “Bu tabloyu açıklığa kavuşturmak gerekirse S&P 500’ün Eşit Ağırlıklı performansı sadece %4 yükseldi ve ana endeksin performansının çok altında kaldı” diyor.

Societe Generale analistleri teknoloji hisselerinin S&P 500’deki diğer hisse senetlerine kıyasla daha iyi performans göstermesiyle ABD borsalarının “kritik bir yol ayrımına” girdiği uyarısında bulundu.

Banka analistlerine göre bu kadar dar bir piyasa genişliği tipik olarak ya bir ekonomik resesyon sonucu görülen bir ayı piyasası fenomenine ya da az sayıdaki hisse senedinin yükselişini sürdürmesiyle piyasaların balon bölgesine itilmesine yol açar.

Kabra ve de Boissezon, “Ya bir resesyon olursa? FED’in tekrar faiz artırımına başlamaması halinde yatırımcıların resesyon ticareti yapacağını düşünmüyoruz. Bu bizim temel pozisyonumuz değil. Yine de her ne kadar düşük ihtimalle de olsa küçük şirketlerin kârları büyük darbeler alırsa ve işsizlik oranı %5’i geçerse S&P 500 Endeksi’nin 4.000 puan sınırı civarına düşebileceğini öngörüyoruz” uyarısında bulundu.

Analistler ikinci senaryo içinse şu ifadeleri kullandı:

“Ya bir balon olursa? İyi tarafından bakmak gerekirse, sadece birkaç hisse senedinin diğerlerinden daha iyi derece yakaladığı bir ortamda; S&P 500’ün daha fazla yükselmesi ve endeksin 1999-2000 yıllarında ulaşılana benzer fiyatlama seviyelerinde işlem görmesi durumunda, S&P 500’ün 6.666 puanlık yukarı yönlü bir senaryoya geçebileceğine inanıyoruz.”

Aracı kurum Wall Street’in gösterge endeksi için yıl sonu hedefini değiştirmeyerek 5.500 puanda sabit tuttu. S&P 500 Endeksi çarşamba gününü ise Societe Generale’nin yıl sonu hedefine oldukça yakın 5.477 puanda bitirdi.

Kabra ve de Boissezon, “Teknoloji hisselerini seviyoruz ve alım pozisyonunda kalıyoruz. Ancak Nasdaq 100 şirketleri dışında kâr döngüsünün 2023’teki eksi yüzde 10’dan 2024’te artı yüzde 8’e çıkması gerekeceğinden teknoloji sektörü dışında da döngüsel fırsatlar görüyoruz. Dolayısıyla yüksek riskli hisse senetlerinin halihazırda iyi performans gösterdiği teknoloji sektörü içerisinde döngüsel riskler almak yerine finans ve sanayi sektörlerini tercih etmenizi öneriyoruz” tavsiyesinde bulundu.

Olası bir resesyon borsaları yarıya indirebilir

 

Gözler faiz kararına çevrildi: Merkez'den yeni adım gelir mi?

 

BofA: Değer hisseleri cazip fiyatlarda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ27 Haziran 2024 17:08

    ben inanmıyorum Dow bu sene rahat 65 000 endekse gelecektir.

  • Mucise Reis : )27 Haziran 2024 12:15

    Gözlerinizi açın. kapatın.. rüyadan  kalktım aa bak ne güzel oldu diyeceksiniz.. ekonomi Powel ın gözlerindeki ışıltı.