E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
10 Aralık 2021 - 17:49 borsagundem.com

Wall Street endekslerindeki yükselişi 39 yılın en yüksek enflasyon rakamları frenleyemedi. Yatırım uzmanları borsaların en kötüsüne hazırlandığı için rahatlama rallisine girdiğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 39 yılın en yüksek enflasyon verilerine rağmen haftanın son işlem gününe yükselişle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,41 artışla 35.899,61 puanda, S&P 500 Endeksi %0,66 yükselişle 4.698,25 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,76 artışla 15.635,71 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0272 ekside %1,475 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street yatırımcıların en önemli gündem maddesi bugün açıklanan ABD enflasyon rakamlarıydı. ABD Çalışma Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre kasım ayı enflasyonu yıllık bazda %6,8 yükselerek 1982’den bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmandı. Geniş kapsamlı bir harcama sepetinin maliyetini ölçen tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ay içerisinde %0,8 oranında yükseldi. Borsagundem.com’da yer alan habere göre ekonomistlerin beklentileri ise %0,7 civarındaydı.

Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE, tahminlere paralel olarak aylık olarak %0,5 ve yıllık bazda ise %4,9 yükseldi.

CNBC’nin haberine göre bazı yatırımcılar ekonomistlerin beklentilerinden daha yüksek bir enflasyon rakamı bekliyordu. Bu beklenti enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bir rahatlama rallisine yol açtı. Tahvil kralı olarak da bilinen, yatırım danışmanlığı şirketi DoubleLine'ın CEO’su Jeffrey Gundlach bu hafta yaptığı bir açıklamada enflasyonun yakında %7'nin üzerine çıkabileceğinden korktuğunu söylemişti.

Cuma günkü TÜFE rakamları yatırım danışmanlığı şirketi LPL Financial’ın Baş Finans Stratejisti Ryan Detrick’e göre " on yıllardır görülen en yüksek enflasyonu gösterebilir. Ancak yine de beklendiği gibi geldi. Bu aslında iyi bir şey, çünkü piyasa daha yüksek bir enflasyonu fiyatlamıştı.”

Detrick, ayrıca TÜFE raporundaki bir diğer olumlu haberin ikinci el otomobil, konaklama ve uçak biletlerindeki fiyat artışlarının beklenenden daha düşük olması olduğunu söyledi. Baş stretjist, bu sektörlerdeki fiyatların inatçı bir şekilde yüksek olduğunu ve bu fiyatlardaki artışın beklenenden düşük olmasının enflasyonun zirveye yaklaşmış olabileceğine dair ilk işaretlerinden olabileceğini sözlerine ekledi.

Yatırımcılar, yüksek enflasyon rakamlarının ABD Merkez Bankası’nın aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programının yavaşlatılması planını hızlandırabileceği konusunda temkinliliğini sürdürüyor.

ABD'de enflasyon 39 yılın en yüksek seviyesini gördü

 

Bitcoin'de gözler kilit enflasyonda!

 

Banka hisselerinde yükseliş sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)