E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
23 Aralık 2021 - 18:05 borsagundem.com

Noel tatili nedeniyle kısa haftanın son işlem gününe giren ABD borsalarında yatırımcılar Omikron endişelerini geride bırakarak haftayı yükselişle kapatmayı hedefliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Perşembe gününe yükselişle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,65 artışla 35.986,94 puanda, S&P 500 Endeksi %0,61 artışla 4.725,03 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,35 yükselişle 15.575,64 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0291 yükselişle %1,484 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street borsaları korona virüsün Omikron varyantının yayılmasıyla ilgili endişeleri geride bırakmasıyla yükselişe geçti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre açılışta yeniden açılma ekonomisine yönelik hisse senetleri borsalara liderlik etti. Kumarhane zinciri Las Vegas Sands’in hisseleri %3,59 yükselirken otelcilik zinciri Wynn Resorts hisseleri ise %3,71 değer kazandı. Açılışta havayolu şirketleri hisseleri de yukarı yönü gösterdi. Delta Air Lines Alaska Air Group ve American Airlines hisseleri açılışta yükseliş gösterenler arasındaydı.

Omikron varyantına ilişkin endişelerin azalmasındaki en önemli etken yeni varyantın diğer Kovid varyantlarına göre daha düşük hastaneye yatış riski taşıdığını gösteren çalışmalar oldu.

Wall Street endeksleri hafta başında Omikron’un ve FED’in sıkılaştırma politikalarının yarattığı endişeler sebebiyle karamsar başlamıştı. 3 seans boyunca süren düşüşlerin ardından ABD borsaları Salı gününden itibaren toparlanarak yükselişe geçti. Çarşamba kapanışı itibariyle iki gün süren rallide Dow Jones endeksi 800 puan S&P 500 Endeksi 500 puan topladı. S&P 500 Endeksi rekor seviyesinin %1 aşağısında işlem görüyor. ABD borsaları Cuma günü Noel tatili sebebiyle kapalı olacak.

Yatırım danışmanlığı firması Edward Jones’un Yatırım Stratejisti Angelo Kourkafas CNBC’deki açıklamasında, “Aralık ayı çok fazla volatilite görmememiz gereken bir aydır, ancak Omikron varyant haberleri yüzünden volatiliteye maruz kaldık. Son iki gündür çok güçlü bir toparlanma gördük ve şimdi aslında rekor seviyelerle nefes alma mesafesindeyiz. Bizim görüşümüze göre bu iki günlük ralli, ekonominin Omikron varyantından gelen tehdidi başarıyla yönlendirebileceğine dair güveni yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.

Tüm bu olumlu gidişata rağmen Noel tatiline girmeye hazırlanan ABD borsalarında ticaret hacmi nispeten zayıf kaldı.

Perşembe günü itibariyle açıklanan ekonomik veriler, işgücü ve harcama eğilimlerinin iyileşmesiyle ABD’de güçlü bir ekonomi görüldüğünü, ancak enflasyonun rahatsız edici seviyelerde olduğunu gösterdi.

18 Aralık'ta sona eren hafta itibariyle ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklendiği gibi 205.000 seviyesinde geldi. Kasım ayı için dayanıklı mal siparişleri %1,5’lik Dow Jones tahminlerine kıyasla %2,5 oranında arttı. Kişisel gelir ve harcamalar da Kasım ayı için artış gösterdi.

Ancak enflasyon tarafında, ABD Merkez Bankası tarafından yakından izlenen çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre %0,6 arttı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda %4,7 artarak %4,5 oranındaki beklentileri de geride bıraktı.

Çarşamba günü Gıda ve İlaç İdaresi, korona virüse karşı ilk ağızdan alınan antiviral ilaç olan Pfizer'ın Kovid hapı için acil kullanım yetkisi verdi. Haberin ardından yaklaşık %1 oranında yükselen Pfizer hisseleri an itibariyle %0,05 yükselişle işlem görüyor.

ABD'de dayanıklı mal siparişleri kasımda beklentileri aştı

 

ABD'de PCE enflasyon 39 yılın zirvesinde

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları değişmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)