E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
12 Ocak 2022 - 18:04 borsagundem.com

Wall Street endeksleri rekor enflasyon verilerine rağmen hafta ortasına yükselişle başladı. Uzmanlara göre rekor enflasyon yatırımcıların beklentileriyle örtüşüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 40 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yeni güne hafif yükselişle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,32 artışla 36.368,38 puanda, S&P 500 Endeksi %0,35 artışla 4.729,38 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,51 yükselişle 15.230,42 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0140 düşüşle %1,728 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street endekslerindeki yükselişle Aralık ayına dair rekor enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gerçekleşti. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)yıllık %7’lik yükselişle 1982 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Rakamlar Dow Jones’un ekonomistlerle yaptığı anketlerdeki beklentilerle örtüşüyor. Aylık enflasyon artışı beklentilerin çok az üzerinde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Tahvil faizleri 2022’nin ilk haftasında sert bir şekilde yükselmiş ve teknoloji hisselerinde satışa yol açmıştı. Ocak ayına %1,51 seviyesinde başlayan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Pazartesi günü bir süre %1,80 sınırını geçti. Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi ise geçtiğimiz hafta boyunca %4,5 oranında düşmüştü. 10 yıllık tahviller Çarşamba günü itibariyle %1,728 seviyesinde işlem görüyor. Geçtiğimiz günü yükselişle kapatan Nasdaq Endeksi ise %0,51’lik yükselişle yeni güne başladı. Söz konusu durum rekor enflasyon raporunun bir kısmının borsalarda halihazırda fiyatlandığı anlamına gelebilir.

Charles Schwab İngiltere Genel Müdürü Richard Flynn konuyla ilgili açıklamasında, “Son aylarda daha yüksek ve kalıcı enflasyonla ilgili korkular iyi bir şekilde fiyatlandırıldı. Bu sebeple yatırımcılar enflasyon oranının yükselmesini bekliyordu. Enflasyon oranındaki bugünkü yükseliş yatırımcıların beklentisi dahilinde” ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) en çok dikkat ettiği enflasyon verisi ise TÜFE değil. FED tarihinin en uzlaşmacı politika önlemlerini sıkılaştırmanın ilk aşamalara giren FED yetkilileri birçok değişkeni bir arada takip ediyor.

FED Başkanı Jerome Powell Salı günü ABD Senatosu’na yaptığı açıklamasında, Mart ayında aylık tahvil alım programının sona ermesiyle birlikte bu yıl faiz artırımı gerçekleştirmeyi beklediklerini söyledi. Powell, ekonominin pandemi şokundan önemli ölçüde toparlandığı bir dönemde enflasyonu kontrol etmek için büyük olasılıkla politika hamlelerine ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Goldman Sachs Genel Müdürü Chris Hussey konuyla ilgili paylaştığı bir notta, "FED'in son zamanlardaki şahin eğilimi ve daha yüksek oranlara ilişkin öngörülerden kaynaklanan endişe bir miktar sakinleşmiş gibi görünüyor. Son haftaların en derin kesintilerine maruz kalan yatırımcılarsa yeni fırsatlar aramaya başladı” ifadelerine yer verdi.

ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesinde

 

FED’in faiz artışlarından kazanan banka hisseleri olacak

 

Cramer: Borsalar iyi haberleri görmezden geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)