E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
23 Şubat 2022 - 18:10 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne yükselişle başladı. Yatırımcılar düne göre düşüş gösteren ham petrol fiyatlarını ve Ukrayna krizinde beklenenin altında kalan ABD yaptırımlarını değerlendiriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları düzeltme bölgesine girmesinden bir gün sonra hafta ortasına yükselişle başladı. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim yatırımcıların en önemli gündem maddesi olmayı sürdürüyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,62 artışla 33.804,40 puanda, S&P 500 Endeksi %0,73 artışla 4.336,13 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,91 yükselişle 13.503,00 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0287 yükselişle %1,973 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street endekslerinde Dow Jones ve Nasdaq Salı günü dördüncü kez üst üste negatif seyirle kapanmıştı. %1,01’lik düşüş kaydeden S&P 500 Endeksi ise Nasdaq Endeksi’nin bir ay sonra düzeltme bölgesine giren ikinci ABD borsası endeksi olmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz gün Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ilkini açıkladı. Söz konusu yaptırımlar iki Rus bankasını, ülkenin devlet tahvillerini ve üç kişiyi hedef alıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre uzmanlar Biden’ın gösterdiği kademeli yaptırım planını büyük oranda şüpheyle yaklaştı. Yaptırımların piyasa beklentilerinin aşağısında kalması Rusya’ya karşı ABD’nin yeterince sert davranmadığı eleştirilerine de yol açıyor.

Bloomberg International’In haberine göre, daha önce ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım biriminde de çalışan Atlantik Konseyi Kıdemli Üyesi Brian O’Toole Biden’ın yaptırımlarına ilişkin, “Daha fazla saldırgan hamleler yapılması durumda ABD’nin vaat ettikleri yaptırımları uygulayıp uygulayamayacağını ve bunun nasıl tanımlandığını görmek için beklemeliyiz. Şu anda Putin'in Batı'nın bu yaptırımları devam ettirecek midesi olmadığını düşünebileceğinden korkuyorum” ifadelerine yer verdi.

Enerji fiyatları Çarşamba günü daha düşük hareket ederken, devlet tahvili getirilerinde ise yükseliş görüldü. Brent ham petrol vadeli fiyatları geçtiğimiz gün varil başına 99,50 dolara kadar yükselmişti. Brent petrol fiyatı gün içerisinde ise varil başına 96,60 dolar seviyesinde ilerledi. Petrolün 100 doların üzerine çıkması psikolojik bir sınırı işaret ediyor. Yükselen enerji maliyetleri aynı zamanda küresel enflasyonun da yükselişinin körüklenmesine sebep oluyor.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya CNBC’deki açıklamasında, "Enerji maliyetlerinin yükselmesiyle ve Kovid sonrası ekonomik toparlanmanın büyük oranda raydan çıkmasıyla birlikte bulaşıcı hale gelen riskler tamamen enflasyonist baskıları besleyecektir. Jeopolitik riskler daha yavaş bir büyüme döngüsüne yol açabilir ve bu da 16 Mart FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) kararında yarım puanlık FED (ABD Merkez Bankası) faiz artışı riskini ortadan kaldırabilir" dedi.

ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki aydan itibaren faiz oranlarını yükseltmeye başlayacak olması yatırımcıların gözünü bir kez daha FED’e çeviriyor. CME Group’un FED tahmin ölçütü, yatırımcılar %100 oranla FED’in 15-16 Mart tarihlerinde düzenlenecek para politikası toplantısında 0,25 veya üzeri yüzdelik puanda faiz artışı yapacağına inanıyor. Enflasyonun yükselmesiyle birlikte 50 baz puanlık faiz artışı da FED yöneticilerinin gündemine gelebilir.

Ukrayna krizi enflasyonu körüklüyor

 

ABD'de haftalık perakende satışlar arttı

 

ABD'de mortgage başvurularında düşüş sürüyor

 

Wall Street düzeltme bölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)